Δευτέρα 20 Μαρτίου 2023

Της «κουκούλας» με τους προστατευόμενους μάρτυρες

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Της «κουκούλας» με τους προστατευόμενους μάρτυρες

Αν ήμασταν στην Αμερική το θέμα αν προστατευόμενοι μάρτυρες καταθέσουν ή δεν καταθέσουν αποκαλύπτοντας την πραγματική τους ταυτότητα, δεν θα υφίστατο καν.

Εκεί ο θεσμός των προστατευόμενων μαρτύρων αποτελεί νομοτέλεια! Είναι ή δεν είναι αξιόπιστοι οι μάρτυρες… Οι διαδικασίες έχουν άλλη βαρύτητα.

Στην χώρα μας και για την ακρίβεια στην ελληνική πολιτική σκηνή γιατί η υπόθεση εμπλέκει πολιτικά πρόσωπα, τις τελευταίες μέρες εξελίσσεται ένα θρίλερ. Θα καταθέσουν οι δύο προστατευόμενοι μάρτυρες της υπόθεσης Novartis με «κουκούλες» ή όχι σήμερα και αύριο ενώπιον της Προανακριτικής Επιτροπής της Βουλής που έχει συσταθεί για τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, ναι ή όχι;

Αρνούνται και οι δύο

Ο μάρτυρας με την κωδική ονομασία «Μάξιμος Σαράφης’ απέστειλε επιστολή που δημοσίευσε χθες το «dikastiko.gr» και ξεκαθάρισε την πρόθεση του, να καταθέσει με την προϋπόθεση όμως να βρίσκεται στον ειδικό χώρο της ΓΑΔΑ, και η φωνή του θα μεταδίδεται με αλλοιωμένα τα χαρακτηριστικά μέσω ηχητικής εγκατάστασης που έχει τοποθετηθεί εκεί και θα είναι συνδεδεμένη με τη Βουλή. Τόσο ο «Μάξιμος Σαράφης» όσο και η «Αικατερίνη Κελέση», προειδοποιούν την προανακριτική, για τον κίνδυνο διαρροής της πραγματικής τους ταυτότητας, επικαλούμενοι το επιχείρημα ότι τον περασμένο Δεκέμβριο κατέθεσαν ενώπιον του Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου με μέτρα προστασίας της ανωνυμίας, του προσώπου και λοιπών στοιχείων. Είναι χαρακτηριστική η επισήμανση της «Αικατερίνης Κελέση» ότι με φυσική παρουσία εξετάστηκε μόνο ενώπιον των Εισαγγελέων κατά της Διαφθοράς ενώ Λάπρο Σοφουλάκη είχε προστατευμένο το πρόσωπο. Στην επιστολή του δε ο «Μάξιμος Σαράφης» δήλωσε ότι εμφανίστηκε στον Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, με μέτρα προστασίας και καλυμμένα χαρακτηριστικά.

Ο προστατευόμενος μάρτυρας με την κωδική ονομασία «Αικατερίνη Κελέση» δηλώνει ότι δεν έχει να εισφέρει το παραμικρό σε σχέση με τη διενεργούμενη προκαταρκτική εξέταση αφού ούτε γνώριζε ούτε γνωρίζει τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο ενώ προσφάτως που εξετάστηκε από τον Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Λάμπρο Σοφουλάκη, τηρήθηκαν, προηγουμένως, όλα τα μέτρα που προβλέπει η κείμενη νομοθεσία περί αποφυγής αποκάλυψης της ταυτότητας της, του προσώπου και λοιπών στοιχείων.

Ο προστατευόμενος μάρτυρας με την κωδική ονομασία «Μάξιμος Σαράφης» δηλώνει ότι επιθυμεί να καταθέσει, υπό την αυστηρή προϋπόθεση της απόλυτης διασφάλισης της ανωνυμίας της ταυτότητάς του, όπως ακριβώς προβλέπεται στον νόμο.

«Σήμερα επαναλήφθηκε η απόφαση της Επιτροπής, οι δύο προστατευόμενοι μάρτυρες να εξεταστούν με τον ίδιο τρόπο που εξετάστηκαν από τον Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, όταν τους κάλεσε ενώπιον του. Εμείς δεν έχουμε ζητήσει να μας πουν ποια είναι τα χαρακτηριστικά με τα οποία εξετάστηκαν οι δύο προστατευόμενοι μάρτυρες. Αυτό θα μας το βεβαιώσει ο αρμόδιος αστυνομικός ο οποίος είχε το καθήκον να τους εμφανίσει ενώπιον του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου», εξήγησε πηγή της επιτροπής και πρόσθεσε: «ανεξάρτητα από το αν είναι αληθές αυτό που διατείνονται οι ίδιοι για το πώς κατέθεσαν στον Αντεισαγγελέα, εμάς μας ενδιαφέρει ο αστυνομικός που είναι υπεύθυνος για τη φύλαξη, την προστασία και την εμφάνιση των προστατευομένων μαρτύρων ενώπιον των Αρχών, να μας βεβαιώσει ότι όπως θα δούμε ενώπιον μας τον προστατευόμενο μάρτυρα, με τον ίδιο τρόπο εμφανίστηκε και ενώπιον του Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Ο Αντεισαγγελέας του Αρείου έχει τι ίδιο θεσμικό καθήκον και τις ίδιες εξουσίες με αυτές που έχει η επιτροπή».

Η ίδια πηγή ανέφερε πως δεν είναι γνωστός ακόμα ο ακριβής χρόνος της εξέτασης των μαρτύρων. Για λόγους μυστικότητας της διαδικασίας και προστασίας των μαρτύρων, ο χρόνος θα γίνει γνωστός στην επιτροπή τις επόμενες ώρες.

Από μέλος της επιτροπής επισημαίνεται, ωστόσο, ότι οι δύο προστατευόμενοι μάρτυρες «Αικατερίνη Κελέση» και «Μάξιμος Σαράφης» προκειμένου να εξεταστούν από τον κ. Σοφουλάκη μετέβησαν στον ‘Αρειο Πάγο, τον περασμένο Δεκέμβριο, όπου δεν υπάρχει όμως δυνατότητα χρήσης τεχνικών μέσων.

Πληροφορίες που διαρρέουν από την προανακριτική επιτροπή, και χθες τα σενάρια διαδέχονταν το ένα το άλλο και παράλληλα το ένα αναιρούσε το άλλο, εμφάνιζαν μέλη της Επιτροπής να συζητούν ακόμα και το ενδεχόμενο της βίαιης προσαγωγής των προστατευόμενων μαρτύρων σε περίπτωση που αρνηθούν να καταθέσουν. Η κατάθεσή τους γιατί είναι κρίσιμη; «Στην ερευνώμενη παρέμβαση προσώπων της πολιτικής εξουσίας στη δικαστική, πρέπει να δούμε αν τα πρόσωπα αυτά είχαν κομβικό ρόλο και αν καταστρατηγήθηκε ο θεσμός των προστατευομένων μαρτύρων προκειμένου να οδηγηθούμε σε πολιτικές διώξεις», σημειώνει πηγή της πλειοψηφίας της επιτροπής και θυμίζει ότι «ένα από τα αδικήματα που ερευνώνται, είναι και το αδίκημα της ηθικής αυτουργίας σε τέλεση ψευδορκίας και το αδίκημα της κατάχρησης εξουσίας στο οποίο ενδέχεται οι δύο μάρτυρες να είχαν κομβικό ρόλο».

Βεβαίωση από το αστυνομικό προστασίας μαρτύρων

Πάντως μέχρι αργά χθες το βράδυ τίποτα δεν είχε κριθεί, παρά τις αρχικές πληροφορίες για οριστική απόφαση της Επιτροπής να καταθέσουν οι μάρτυρες με αυτοπρόσωπη παρουσία και χωρίς αλλοιωμένα χαρακτηριστικά ή οποιοδήποτε τεχνικό μέσο. Αυτό που αποφάσισε η Προανακριτική, είναι πως οι δύο προστατευόμενοι μάρτυρες θα καταθέσουν με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που κατέθεσαν στις αρχές Δεκεμβρίου στον αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Λάμπρο Σοφουλάκη.

Όπως αποφάσισε η πλειοψηφία της Επιτροπής, ο αστυνομικός της Υπηρεσίας Προστασίας Μαρτύρων, θα βεβαιώσει την Προανακριτική για την ταυτοπροσωπία των προστατευόμενων μαρτύρων που θα εμφανιστούν ενώπιόν της, καθώς και για το εάν χρησιμοποιήθηκαν κουκούλες ή τεχνικά μέσα στην κατάθεση που έκαναν στον αντιεισαγγελέα. Όταν ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία και βεβαιωθεί το πώς κατέθεσαν τότε, θα γίνει η κατάθεσή τους με τον ίδιο τρόπο!

Δηλαδή αν τότε κατέθεσαν με κουκούλες, το ίδιο θα γίνει και αύριο και μεθαύριο. Αν κατέθεσαν χωρίς κουκούλες, ομοίως

Σύμφωνα με πληροφορίες κατά την διάρκεια της συζήτησης για το πώς θα εξεταστούν οι δύο προστατευόμενοι μάρτυρες, ο εισηγητής της ΝΔ φέρεται να υποστήριξε ότι “εμείς επιθυμούμε να εξετασθούν οι προστατευόμενοι μάρτυρες όπως από τους Εισαγγελείς του Αρείου Πάγου. Αυτό που προκύπτει από τα έγγραφα της εξέτασης μαρτύρων είναι ότι ο Εισαγγελέας εξέτασε τους μάρτυρες δια ζώσης χωρίς προστατευμένα χαρακτηριστικά. Επιπλέον θέλω να επισημάνω ότι η κα Τουλουπάκη ως μη όφειλε και ενώ μέχρι σήμερα δεν έχει αποστείλει έγγραφα που η Επιτροπή μας της έχει ζητήσει, αντιθέτως μας έστειλε επτά σελίδες νουθεσίας για το πώς θα εξετασθούν οι μάρτυρες. Σε ό,τι αφορά το γεγονός ότι οι μάρτυρες επικαλούνται υπαρκτό κίνδυνο ζωής εάν καταθέσουν χωρίς καλυμμένα χαρακτηριστικά, εμείς ζητούμε φυσική παρουσία των μαρτύρων χωρίς καλυμμένα χαρακτηριστικά και όπως εξετάστηκαν από τους Εισαγγελείς του Αρείου Πάγου. Και απορρίπτουμε τις ενστάσεις που προβάλλουν στην αρχική μας πρόταση οι δύο προστατευόμενοι μάρτυρες.

Αντέδρασε ο ΣΥΡΙΖΑ

Ο πρόεδρος της επιτροπής, Γιάννης Μπουγάς, φέρεται να έχει υποστηρίξει ότι ο νόμος για την προστασία αποδίδεται στους μάρτυρες για να προστατεύονται από το οργανωμένο έγκλημα και τον υπόκοσμο και όχι από τους βουλευτές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αντέτειναν στην απόρριψη των ενστάσεων των μαρτύρων ότι “οι υποχρεώσεις της επιτροπής δεν μπορεί να είναι αντίθετες με ό, τι ορίζεται στην Κοινή Υπουργική Απόφαση, ούτε επιτρέπεται να ρίχνουμε τους μάρτυρες βορά στα σκυλιά”.

“Η ΓΑΔΑ”, συνέχισαν οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης αντιδρώντας, “ήταν σαφής για τον τρόπο εξέτασης των προστατευόμενων μαρτύρων. Η απόπειρα να εξεταστούν οι μάρτυρες χωρίς καλυμμένα τα χαρακτηριστικά τους, προσβάλλει τον νομικό κόσμο της χώρας.

Από την ώρα που παίρνουμε απόφαση να πάμε στη ΓΑΔΑ θα κάνουμε αυτό που λέει ο νόμος. Η απόπειρα να εξετασθούν οι μάρτυρες χωρίς καλυμμένα χαρακτηριστικά προσβάλλει το νομικό κόσμο της χώρας”.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, μάλιστα, φέρεται να προσανατολίζεται ακόμα και να απέχει από την εξέταση στην Προανακριτική για να μην νομιμοποιήσει αυτή την διαδικασία!

Τα έγγραφα της Τουλουπάκη

Ένα θέμα επίσης που έχει τεθεί στην συνεδρίαση είναι και η διαμαρτυρία των βουλευτών κυρίως της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ ότι ενώ έχουν ζητήσει να διαβιβαστούν στην Επιτροπή σειρά εγγράφων από την εισαγγελέα Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη εκείνη δεν τα έχει αποστείλει. Αναγνώσθηκε επιστολή του Αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ευάγγελος Ζαχαρής προς την Εισαγγελέα Διαφθοράς κ.Ελένη Τουλουπάκη που φέρεται να αναφέρει οτι επιβάλλεται να αποστείλει τόσο προς ημάς, όσο και προς τον Πρόεδρο της Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπή, κάθε κρίσιμο για την διερεύνηση της υπόθεσης έγγραφο γιατί κατά την ποινική προδικασία δεν τίθεται καμία απαγόρευση από την ελληνική έννομη τάξη.

Η Προανακριτική και το κατηγορητήριο

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στην επιτροπή φέρεται χθες να τέθηκε και το θέμα της διεύρυνσης του κατηγορητηρίου για τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης μετά τις καταθέσεις των εισαγγελικών λειτουργών Αθανασίου και Τσατάνη που του καταλόγισαν παρεμβάσεις και απειλές και σε άλλες υποθέσεις με πολιτικό πρόσημο που διερευνούσαν αυτοί.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Προανακριτική Επιτροπή κατά πλειοψηφία αποφάσισε να αποσταλεί από την Προκαταρτική σχετική επιστολή που να ζητά την διεύρυνση του κατηγορητηρίου, δηλαδή να είναι πρωτοβουλία της Επιτροπής. Διαφώνησε ο ΣΥΡΙΖΑ όπως και το ΚΚΕ με αυτή την διαδικασία. Ειδικότερα το ΚΚΕ φέρεται να υποστήριξε ότι αυτό θα πρέπει κανονικά να γίνει με την πορισματική έκθεσή της.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ