Τετάρτη 23 Ιουνίου 2021

Το δρόμο του Ειδικού Δικαστηρίου παίρνει ο Δ. Παπαγγελόπουλος- Με 177 ψήφους αποφασίστηκε η δίωξη του από την Ολομέλεια της Βουλής

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Το δρόμο του Ειδικού Δικαστηρίου παίρνει ο Δ. Παπαγγελόπουλος- Με 177 ψήφους αποφασίστηκε η δίωξη του από την Ολομέλεια της Βουλής

Υπερψηφίστηκε αργά το βράδυ της Τετάρτης από την Ολομέλεια της Βουλής η άσκηση δίωξης κατά του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλου. Σε σύνολο 180 παρόντων βουλευτών, υπήρξαν 177 έγκυρα ψηφοδέλτια και 3 άκυρα.

Ο κ. Παπαγγελόπουλος μετά το πόρισμα της προανακριτικής επιτροπής ήταν αντιμέτωπος με 8 αδικήματα, εκ των οποίων 4 κακουργηματικού χαρακτήρα και 4 πλημμεληματικού χαρακτήρα και τα οποία περιγράφονταν σε αυτό της πλειοψηφίας από τη Ν.Δ. ενώ είχαν υιοθετηθεί και από το ΚΙΝΑΛ. Για όλα κρίθηκε από 177 βουλευτές η παραπομπή του σε ποινική δίωξη.

Σημειώνεται πως ο πρώην αναπληρωτής υπουργός είναι αντιμέτωπος με τα αδικήματα ηθικής αυτουργίας σε κατάχρηση εξουσίας σε βαθμό πλημμελήματος, ηθικής αυτουργίας σε κατάχρηση εξουσίας σε βαθμό κακουργήματος, παράβασης καθήκοντος, παράβασης καθήκοντος κατ’ εξακολούθηση, απόπειρας εκβίασης, δωροληψίας πολιτικού αξιωματούχου, δωροληψίας υπαλλήλου και σύστασης συμμορίας – εγκληματικής οργάνωσης.

Το επόμενο βήμα είναι η σύσταση Δικαστικού Συμβουλίου που θα προχωρήσει στη διερεύνηση της υπόθεσης και θα αποφανθεί εάν θα πάρει το δρόμο του Ειδικού Δικαστηρίου ή θα τεθεί στο αρχείο. Το Δικαστικό Συμβούλιο θα είναι πενταμελές και σε αυτό θα μετέχουν 3 Αρεοπαγίτες και 2 δικαστικοί του ΣτΕ. Ενας εκ των Αρεοπαγιτών θα οριστεί ως ανακριτής και θα αποφασίσει για την εξέλιξη της υπόθεσης και κατά πόσον θα επεκταθεί και στα φυσικά πρόσωπα.

«Θα διαβιβαστούν κατάλογοι στη Βουλή με τα μέλη που μπορούν να συμμετέχουν στο  συμβούλιο, ώστε να κληρωθούν τα μέλη του. Θα υπάρξει, δηλαδή, η σύσταση ενός ειδικού σώματος δικαστών, εκ των οποίων τρεις θα είναι αρεοπαγίτες και δυο Σύμβουλοι του ΣτΕ» όπως είχε δηλώσει νωρίτερα στον ΣΚΑΙ και ο αρμόδιος υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας.

Αντιπαραθέσεις και αποχωρήσεις

Με έντονες αντιπαραθέσεις είχε προηγηθεί η συζήτηση στην Ολομέλεια. Εξ αρχής το ΚΚΕ είχε δηλώσει πως αποχωρεί από τη διαδικασία. «Το ΚΚΕ, με τη στάση του και σήμερα, δεν θα νομιμοποιήσει αυτές τις διαδικασίες. Δηλώνουμε ευθύς εξ’ αρχής ότι δεν θα συμμετέχουμε σε αυτήν την ψηφοφορία, η οποία θα διεξαχθεί στο τέλος της συνεδρίασης» ανέφερε ο βουλευτής του κόμματος Νίκος Καραθανασόπουλος.

Από την συνεδρίαση αποχώρησε με την έναρξη της διαδικασίας και το ΜεΡΑ25, καθώς όπως δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κλέων Γρηγοριάδης το κόμμα δεν θα συμμετάσχει σε αυτή την φαρσοκωμωδία και επιλέγει τον δύσκολο δρόμο της παραγωγής πολιτικής. Αποχώρηση σήμανε και η Ελληνική Λύση.

Αργά το βράδυ, και αφού είχαν πάρει μέρος στη συζήτηση τόσο ο πρόεδρος του κόμματος όσο και άλλα στελέχη, ο ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε πως αποχωρεί από την ψηφοφορία. «Δεν θα νομιμοποιήσουμε, δεν θα αποδεχτούμε, να γίνουμε παρακολουθητές της πολιτικής αθλιότητας εξόντωσης των πολιτικών αντιπάλων, σας αφήνουμε μόνους σας να το ευχαριστηθείτε», ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Αλ. Τσίπρας: Έριξε τη… μπάλα στα ελληνοτουρκικά

Να συνδέσει το θέμα της δίωξης ή μη του κ. Παπαγγελόπουλου με τα ελληνοτουρκικά θέματα επιχείρησε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας. «Κάνετε σαν να μη συμβαίνει τίποτα για να συνεχίσετε απτόητοι το θεάρεστο έργο σας. Να δικάσετε τους πολιτικούς σας αντιπάλους. Και να διχάσετε τον ελληνικό λαό» είπε από το βήμα της Βουλής, καλώντας τον πρωθυπουργό να σταματήσει να κρύβεται και να ενημερώσει ποιο είναι το σχέδιο της χώρας έναντι της παραβίασης των κυριαρχικών της δικαιωμάτων.

«Η κυβερνητική πλειοψηφία αποφάσισε να διεξαχθεί σήμερα η συζήτηση για τη παραπομπή του κου Παπαγγελόπουλου, σαν να είναι μια οποιαδήποτε Τετάρτη. Σαν να μη συμβαίνει τίποτα. Σαν να είναι μια οποιαδήποτε Τετάρτη της θερινής ραστώνης του Ιούλη. Κι όμως δεν είναι μια οποιαδήποτε Τετάρτη» ανέφερε ο κ. Τσίπρας, καλύπτοντας επί της ουσίας τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης για τον οποίο δεν έκανε καμία αναφορά.

Όπως είπε επιφυλάσσεται να τοποθετηθεί «επί της ουσίας της συζήτησης για την παραπομπή του κ. Παπαγγελόπουλου και επί της ουσίας της κρίσης που έχει ήδη ξεσπάσει και με δική σας ευθύνη. Και θα ζητήσω κύριε πρόεδρε να έρθει ο πρωθυπουργός στη Βουλή να ενημερώσει την εθνική αντιπροσωπεία. Δεν μπορεί να κρύβεται. Να ενημερώσει τον ελληνικό λαό».

Παρέπεμψε σε διαρροές για ανάκληση αδειών στο στράτευμα, για επιστράτευση της εθνοφυλακής ακόμα και κλήσεις σε εφέδρους ώστε να είναι σε επιφυλακή. Την ίδια όμως στιγμή «οι Ελληνίδες και οι Έλληνες μένουν χωρίς επίσημη ενημέρωση και οι πολιτικές δυνάμεις το ίδιο».

Συνεχίζοντας με το χαρτί των ελληνοτουρκικών, ο πρώην πρωθυπουργός είπε πως η Τουρκία επιμένει να αρνείται εδώ και καιρό να παίξει με όρους συνεργασίας και καλής γειτονίας. «Αγνοεί επιδεικτικά τη διεθνή κοινότητα, δημιουργεί συνεχώς εντάσεις. Πρώτα η ανιστόρητη και προκλητική απόφαση για την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί. Και πλέον, αυτή η κλιμάκωση, η επίδειξη στρατιωτικής ισχύος στο Νοτιοανατολικό Αιγαίο» δήλωσε στην ομιλία του.

«Σε αυτή την κατάσταση η χώρα δεν μπορεί και δεν μπορεί να στέκεται στωικά, αμήχανα, άβουλα. Απαιτείται σχέδιο, όχι πυροτεχνήματα. Απαιτείται άμεση δράση, όχι αργά αντανακλαστικά. Απαιτείται κινητοποίηση όλων των διαθέσιμων συμμαχιών, όχι παρακάλια. Μα πάνω απ’ όλα απαιτείται ενότητα. Οι στιγμές απαιτούν την ενότητα των Ελλήνων» κατέληξε, χωρίς άλλες αναφορές για την υπόθεση Παπαγγελόπουλου.

Αντ. Σαμαράς: Μέχρι τέλους, αδιαπραγμάτευτα

Παρέμβαση έκανε στη συζήτηση της Ολομέλειας ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος έχει εμπλακεί στην υπόθεση της Novartis, επαναλαμβάνοντας αυτό που είχε πει στο παρελθόν πως θα πάει την υπόθεση μέχρι τέλους.

«Το απόστημα έσπασε. Η κάθαρση είναι στα χέρια σας» τόνισε και πρόσθεσε: «Κάνουμε το χρέος μας και το κάνουμε στο ακέραιο. Μέχρι τέλους… Για τη δικαιοσύνη, μέχρι τέλους! Ποτέ ξανά ‘’παραμάγαζα’’… Για τη δημοκρατία μέχρι τέλους! Ποτέ ξανά σκευωρίες… Για την πατρίδα, μέχρι τέλους! Αδιαπραγμάτευτο…».

Όπως διευκρίνισε «το ‘’μέχρι τέλους’’, είναι η δύναμη της αλήθειας, της συνείδησης, της δικαιοσύνης, της δημοκρατίας. Είναι η φωνή της κοινωνίας και της πολιτικής, η απόφαση για το τέλος των παρα-μηχανισμών παντού». Πέραν του κ. Παπαγγελόπουλου, ο πρώην πρωθυπουργός άφησε αιχμές και για τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, υποστηρίζοντας πως κάποια στιγμή θα διερευνηθούν και ποιοι άλλοι συμμετείχαν στην εγκληματική οργάνωση πάνω από τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης.

«Άντε λοιπόν και την έστησε τη σκευωρία ο Παπαγγελόπουλος. Πως την έστησε αυτή τη σκευωρία; Μόνος του; Ποιος είναι ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ και ποιος ήταν ο πρωθυπουργός τότε;» αναρωτήθηκε χαρακτηριστικά.

Αδ. Γεωργιάδης: Η μεγαλύτερη πολιτική σκευωρία

Για τη «χειρότερη συμμορία που πέρασε ποτέ από την διακυβέρνηση του κράτους» έκανε λόγο ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος επίσης έχει εμπλακεί στην υπόθεση Novartis. «Στήσατε ορισμένοι τη μεγαλύτερη πολιτική σκευωρία. Μία σκευωρία με στόχο να καταστρέψει την ελληνική Δημοκρατία. Συμφωνώ με τον Ευάγγελο Βενιζέλο και την τεκμηρίωση αδικήματος εσχάτης προδοσίας. Είμαι τρία χρόνια εγκλωβισμένος σε μια προανακριτική έρευνα. Δεν έχει βρει καν αποχρώσεις ενδείξεις» τόνισε.

Σε ότι αφορά τις μαγνητοφωνήσεις σχολίασε «Λέτε όλοι “ζούμε στην εποχή της κασέτας”» και πρόσθεσε χαρακτηριστικά: «Μέχρι να έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ η χρήση της κασέτας ήταν παράνομη. Ποιο κόμμα την έκανε νόμιμη: ο ΣΥΡΙΖΑ. Και τώρα λέτε για κασέτες. Τόσο γελοίοι είστε».

Ο κ. Γεωργιάδης υπογράμμισε πως «η σκευωρία θα ερευνηθεί σε βάθος. Οι ένοχοι θα πάνε στην φυλακή. Οχι για προσωπικούς λόγους εκδίκησης αλλά γιατί είμαστε υποχρεωμένοι από την πίστη μας στο Σύνταγμα. Να γνωρίζει κάθε επόμενος που θα πάρει την εξουσία ότι όποιος διανοηθεί να χρησιμοποιήσει δόλια μέσα για να διώξει πολιτικούς αντιπάλους θα καταλήξει στη φυλακή».

Ακολούθησε αντιπαράθεση με τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Υγείας Παύλο Πολάκη, ο οποίος έσπευσε να προειδοποιήσει πως «την επόμενη φορά θα είμαστε αλλιώς. Χωρίς αυταπάτες. Πιο ώριμοι και αποφασιστικοί και προπαντός πιο αποτελεσματικοί. Εμείς δεν είμαστε με τον Παττακό είμαστε με τον Βελουχιώτη. Αυτή η κοινωνία σαφώς και θέλει να τιμωρηθούν αυτοί που την χρεοκόπησαν και αυτό θα γίνει. Όσο και αν είναι σκοτεινιά και καταχνιά μεγάλη θα την εβρει ο Ηλιος την πατησιά για να προβάλει πάλι».

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ