Σάββατο 08 Οκτωβρίου 2022

To Μάτι «δακρύζει» ακόμα: Αρχίζουν με τον Ηλία Ψινάκη οι απολογίες των κατηγορουμένων

NEWSROOM icon
NEWSROOM
To Μάτι «δακρύζει» ακόμα: Αρχίζουν με τον Ηλία Ψινάκη οι απολογίες των κατηγορουμένων

Εν μέσω των αποκρουστικών αποκαλύψεων καταγγελιών για προσπάθειες συγκάλυψης ευθυνών στην τραγωδία για το Μάτι, 2 χρόνια μετά τον χαμό 102 ανθρώπων, τον τραυματισμό πολλών άλλων και την καταστροφή περιουσιών , η Ελληνική Δικαιοσύνη μπαίνει στο πρωτο στάδιο αποτίμησης όσων έγιναν εκείνη την ημέρα.

Η πρώτη κλήση προς απολογία που έφυγε από το ανακριτικό γραφείο είναι αυτήν προς τον τότε δήμαρχο Μαραθώνα, Ηλία Ψινάκη, που εκλήθη σημερα Παρασκευή να ενημερωθεί για τα στοιχεία της δικογραφίας, για όσα του αποδίδονται και να επανέλθει να δώσει εξηγήσεις στις δικαστικές αρχές.

Θα ακολουθήσουν με τη σειρά που έχει ορίσει ο δικαστικός λειτουργός εκείνες προς τους υπόλοιπους, τότε επικεφαλής της Αυτοδιοίκησης -Περιφέρειας και Δήμων- της Πολιτικής Προστασίας και των Σωμάτων, Πυροσβεστικής και Αστυνομίας, που ενεπλάκησαν στη διαχείριση της φωτιάς. Πληροφορίες αναφέρουν πως επίκειται την ερχόμενη βδομάδα η κλήση του δημάρχου Ραφήνας κ.Μπουρνούς.

Ο ανακριτής

Ο ανακριτής, Αθανάσιος Μαρνέρης, έχει συντάξει ήδη κατηγορητήρια σε βάρος των 20 προσώπων, επικεφαλής και στελέχη φορέων και υπηρεσιών που εμπλέκονται λόγω αρμοδιότητας στην υπόθεση και ξεκίνησε να αποστέλλει κλήσεις σε απολογία με βάση τα στοιχεία που συνέλεξε μετά την πολύμηνη έρευνά του. Μεταξύ αυτών και η τότε Περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου.

Να σημειωθεί ότι για τη φονική πυρκαγιά έχουν απαγγελθεί κατηγορίες σε βαθμό πλημμελήματος έπειτα από έρευνα των Εισαγγελέων, Ηλία Ζαγοραίου, Νίκου Φυστόπουλου και Κώστα Σπυρόπουλου κατά 20 κρατικών λειτουργών και στελεχών, κατά την επίμαχη περίοδο, της Αυτοδιοίκησης της Πολιτικής Προστασίας, της ΕΛΑΣ και της Πυροσβεστικής.

Τα αδικήματα αφορούν εμπρησμό από αμέλεια, ανθρωποκτονία από αμέλεια κατά συρροή και διά παραλείψεως και σωματικές βλάβες κατά συρροή, δια παραλείψεως και από αμέλεια από υπόχρεους και μη. Όλα σε βαθμό πλημμελήματος.

Τα γεγονότα

Οι κλήσεις του δικαστικού λειτουργού έρχονται μετά από δύο σημαντικής νομικής αξίας γεγονότα που σχετίζονται με την υπόθεση.

Το πρώτο αφορά την απόρριψη, το Νοέμβριο του 2019, από την Ολομέλεια Εφετών αιτήματος για την ανάθεση της υπόθεσης σε Εφέτη ανακριτή λόγω σπουδαιότητας, αίτημα που επιβράδυνε κατά τουλάχιστον δύο μήνες την έρευνα του ανακριτή. Το δεύτερο γεγονός ήταν πριν λίγες ημέρες οπότε η Εισαγγελία δεν συναίνεσε στο αίτημα του κ. Μαρνέρη για την άσκηση κακουργηματικής δίωξης, σε πρόσωπα από την πυροσβεστική, για έκθεση σε κίνδυνο. Ο δικαστικός λειτουργός που έχει πλέον μέσα στο γραφείο του ένα τεράστιου όγκου υλικό για την υπόθεση αξιολόγησε εντελώς διαφορετικά από την Εισαγγελία κάποια στοιχεία που τον οδήγησαν να αιτηθεί, ανεπιτυχώς, μία συμπληρωματική δίωξη κατά συγκεκριμένων προσώπων από την πυροσβεστική για κακουργηματική έκθεση σε κίνδυνο.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ