Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2021

Βιασμός 11χρονης αθλήτριας: Η μυστική “επιχείρηση” της Εισαγγελίας, η ντροπιαστική αδράνεια όσων γνώριζαν και η (μη αθώα) εμμονή του προπονητή με την ηλικία του θύματος

Οι δυο διαφορετικές όψεις της αντιμετώπισης στο θέμα του βιασμού της - τότε- 11χρονης αθλήτριας. Η Εισαγγελία της Αθήνας της εξασφάλισε ένα ασφαλές και προστατευμένο περιβάλλον για να μιλήσει και ο διοικητής της τοπικής αστυνομίας που παρότρυνε τους γονείς και το παιδί να "θάψουν" το συμβάν.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Βιασμός 11χρονης αθλήτριας: Η μυστική “επιχείρηση” της Εισαγγελίας, η ντροπιαστική αδράνεια όσων γνώριζαν και η (μη αθώα) εμμονή του προπονητή με την ηλικία του θύματος

Ένα απολύτως προστατευμένο περιβάλλον, μακριά από τα φώτα και κυρίως με τις συνθήκες εκείνες που θα οδηγήσουν αβίαστα την σήμερα 21 ετών αθλήτρια και πρωταθλήτρια της ιστιοπλοΐας να ανοίξει την καρδιά της ενώπιον των αρχών, εξασφάλισε η Εισαγγελία της Αθήνας προκειμένου να ανοίξει το φάκελο της υπόθεσης.

Οι συνθήκες αυτές , που εξασφάλισαν η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Σωτηρία Παπαγεωργακοπούλου και ο εισαγγελέας Νίκος Στεφανάτος, σε μια τόσο ευαίσθητη υπόθεση , οδήγησαν αυτό το κορίτσι, 9 χρόνια μετά τις καταγγελλόμενες πράξεις, να εξιστορήσει με λεπτομέρειες όσα έζησε επι 2,5 χρόνια, δηλαδή από τα 11 έως τα 13,5 στα χέρια του προπονητή της.

Η παρότρυνση της δημόσιας καταγγελίας της ολυμπιονίκη Σοφίας Μπεκατώρου, ήταν το έναυσμα, αφού της τηλεφώνησε και με λυγμούς και της εξιστόρησε το τραγικό βίωμά της. Όσα ακολούθησαν ήταν ουσιαστικά το ξέσπασμα μιας εσωτερικής μάχης που έδινε όλα αυτά τα χρόνια. Το βήμα έγινε μεν μετά από 9 χρόνια, αλλά ήταν σταθερό και αναλυτικό.

Τους αποθάρρυνε η αστυνομία!

Η Εισαγγελία τήρησε ως επτασφράγιστο μυστικό την κατάθεση της ίδιας και των γονέων της , που διήρκησαν σχεδόν 6 ώρες το περασμένο Σάββατο. Εκεί και οι τρείς, γονείς και κόρη, περιέγραψαν όσα έγιναν και κυρίως όσα, όπως λένε, δεν έγιναν εκ μέρους του Ομίλου , αλλά και των αστυνομικών αρχών. Για τον “εξακολουθητικό βιασμό της”, την αποκάλυψη στα 13,5 στους γονείς της, τις απειλές που όπως φέρεται να είπε δέχτηκε για να μην τον καταγγείλει, την προσφυγή στην αστυνομία (στον διοικητή τμήματος μάλιστα!!!) που τους αποθάρρυνε “γιατί το παιδί θα υποστεί ταλαιπωρία με τις δίκες”. 

Για τον Όμιλο που έγινε κοινωνός του συμβάντος, και απέλυσε τον – σήμερα- 38χρονο προπονητή (χωρίς κουβέντα στις αρχές για ένα καταγγελλόμενο βαρύ κακούργημα) για να πάει αυτός μετά και να προπονεί άλλα παιδιά στη Σάμο.

Γιατί μιλάει για την ηλικία της

Η αθλήτρια φέρεται να διέψευσε τους ισχυρισμούς του αφενός πως υπήρξε «συναίνεση» εκ μέρους της και αφετέρου πως όλα αυτά συνέβησαν, ενώ ήταν σε μεγαλύτερη ηλικία, με δεδομένο ότι εκείνος απομακρύνθηκε από τον Όμιλο το 2013, ενώ η κοπέλα ήταν μόλις 14 ετών. Αυτό άλλωστε αποδεικνύεται πολύ εύκολα – σύμφωνα με τους ισχυρισμούς της- από το πότε λύθηκε η σύμβασή του με τον Όμιλο που συνεργαζόταν.

Χαρακτηριστικό επίσης είναι πως την ώρα που η κοπέλα και οι γονείς της έδιναν κατάθεση στον εισαγγελέα, ο προπονητής έδινε συνεντεύξεις και μιλούσε για ‘συναίνεση” , “έρωτες” και “γάμους”.

Η λήψη δε της απόφασης για την έκδοση εντάλματος σε βάρος ήταν περίπου την ίδια ώρα..

Το ερώτημα βέβαια είναι πόσο “αθώα” μπορεί να να είναι η τοποθέτησή του “περι συναίνεσης αλλά και μεγαλύτερης ηλικίας”.

Το πρώτο είναι αφενός ποινικά αδιάφορο όταν μιλάμε για ένα 11χρονο παιδί (ποια συναίνεση άραγε;) αλλά το δεύτερο είναι ποινικά αξιολογήσιμο στο επίπεδο της ενδεχόμενης ποινής.

Η κλιμάκωση

Κι αν στο βιασμό η ηλικία του ανηλίκου είναι αδιάφορη ποινικά, στα έτερα αδικήματα που αντιμετωπίζει , της γενετήσιας πράξης με ανήλικους, και της κατάχρησης σε ασέλγεια, η ηλικία παίζει ρόλο στον χαρακτηρισμό του αδικήματος και κυρίως στο εύρος της ποινής:

ο άρθρο 339 του Ποινικού Κώδικα (Γενετήσιες πράξεις με ανηλίκους ή ενώπιόν τους) αναφέρει ότι αν το θύμα είναι κάτω των 14 ετών τότε το αδίκημα της ασέλγειας κατά ανηλίκου είναι κακούργημα. Αν το θύμα είναι άνω τότε το αδίκημα της ασέλγειας κατά ανηλίκου είναι πλημμέλημα. Εξ ου και η εμμονή του με την ηλικία :

1. Όποιος ενεργεί γενετήσια πράξη με πρόσωπο νεότερο των δεκαπέντε ετών ή το παραπλανά με αποτέλεσμα να ενεργήσει ή να υποστεί τέτοια πράξη τιμωρείται, αν δεν υπάρχει περίπτωση να τιμωρηθεί βαρύτερα με το άρθρο 351Α, ως εξής:

α) αν ο παθών δεν συμπλήρωσε τα δώδεκα έτη, με κάθειρξη(σ.σ 5-15 έτη),

β) αν ο παθών συμπλήρωσε τα δώδεκα αλλά όχι τα δεκατέσσερα έτη, με κάθειρξη έως δέκα έτη και γ) αν συμπλήρωσε τα δεκατέσσερα έτη, με φυλάκιση τουλάχιστον δύο ετών(σ.σ 2-5 έτη).

-Το άρθρο 342 του Ποινικού Κώδικα (Κατάχρηση ανηλίκων) κλιμακώνει ομοίως τις ποινές:

1. Ο ενήλικος ο οποίος ενεργεί γενετήσιες πράξεις με ανήλικο, τον οποίον του έχουν εμπιστευθεί για να τον επιβλέπει ή να τον φυλάσσει, έστω και προσωρινά, τιμωρείται ως εξής:

α) αν ο παθών δεν συμπλήρωσε τα δώδεκα έτη, με κάθειρξη τουλάχιστον δέκα ετών(σ.σ έως 15) ,

β) αν ο παθών συμπλήρωσε τα δώδεκα αλλά όχι τα δεκατέσσερα έτη, με κάθειρξη (σ.σ. 5-15 ετη),

γ) αν ο παθών συμπλήρωσε τα δεκατέσσερα έτη, με κάθειρξη ως δέκα έτη.

Η υπεράσπιση

Χθες έγινε γνωστό ότι ο ποινικολόγος Θοδ. Μαντάς ανέλαβε την υπεράσπιση του 38χρονου προπονητή που θα απολογηθεί την Πέμπτη για κακούργημα.

Σε δήλωσή του ο γνωστός ποινικολόγος ξεκαθαρίζει πως η υπεράσπιση “εστιάζει αυστηρά στα νομικά χαρακτηριστικά της πράξης”.

Αναφέρει:

Επιβεβαιώνουμε ότι το Γραφείο μας έχει αναλάβει την εκπροσώπηση του κατηγορουμένου.

Πρόκειται για μία υπόθεση με ευρύτερες διαστάσεις που έχει δημιουργήσει αναστάτωση στην κοινή γνώμη.

Η υπεράσπισή μας εστιάζει αυστηρά στα νομικά χαρακτηριστικά της πράξης που αποδίδεται στον κατηγορούμενο, όπως αυτά ρυθμίζονται στον Ποινικό Κώδικα.

Είναι εντελώς πρώιμο το στάδιο για να τοποθετηθούμε σε θέματα ουσίας της υπόθεσης”. 

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ