Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2021

Νέα αίτηση αναστολής για το πόθεν έσχες από 3 Δικαστικές Ενώσεις

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Νέα αίτηση αναστολής για το πόθεν έσχες από 3 Δικαστικές Ενώσεις

Επιμένουν οι δικαστές στη «μάχη» για το πόθεν έσχες, καθώς μετά την απόρριψη προ ημερών της αίτησης αναστολής τους, επανέρχονται με την κατάθεση νέας αίτησης αναστολής και νέας αίτησης ακύρωσης. Μάλιστα, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, θέτουν σε κίνδυνο ακόμη και την χρηματοδότηση των κομμάτων ενόψει προεκλογικής περιόδου.

Οι Ενώσεις των διοικητικών δικαστών, των δικαστών του Ελεγκτικού Συνεδρίου και του Συμβουλίου της Επικρατείας αυτή τη φορά στρέφονται κατά της απόφασης του Προέδρου της Βουλής για την συγκρότηση της Επιτροπής του άρθρου 3Α, η οποία ελέγχει τις δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης των δικαστών και των πολιτικών προσώπων. Ωστόσο, στις αρμοδιότητες της Επιτροπής εμπίπτει και ο έλεγχος της χρηματοδότησης των κομμάτων. Κατά συνέπεια, στην περίπτωση που αυτή τη φορά γίνει δεκτή η αίτηση αναστολής που προσβάλλει την απόφαση ανασυγκρότησης, δεν θα υπάρχει Επιτροπή για να ελέγξει.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο δικόγραφο προβάλλονται οι ίδιοι νομικοί ισχυρισμοί που περιέχονταν και στο προηγούμενο. Σημειώνεται, ότι τη νέα αίτηση αναστολής συνοδεύει και νέα αίτηση ακύρωσης, ενώ την 1η Μαρτίου αναμένεται να συζητηθεί η πρώτη αίτηση ακύρωσης που κατατέθηκε από πέντε δικαστικές ενώσεις. Άξιο σχολιασμού είναι το γεγονός της “αποχής” από την προσπάθεια λήψης προσωρινών μέτρων -όπως αυτό της αίτησης αναστολής- από τις δύο μεγαλύτερες ενώσεις της χώρας (Ένωση Εισαγγελέων και Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων) που συμμετέχουν μόνο στην αίτηση ακύρωσης.

Το σκεπτικό

Σημειώνεται, ότι πριν από λίγες ημέρες το σκεπτικό της απορριπτικής απόφασης του Τμήματος Αναστολών περιείχε ευθεία βολή σε βάρος των τριών δικαστικών ενώσεων για το γεγονός ότι δεν έχουν υποβάλει δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης επί τρία χρόνια. Η απόφαση απέρριπτε αρχικά τον ισχυρισμό των Ενώσεων περί βλάβης, την οποία θα υποστούν οι δικαστικοί λειτουργοί από την ενδεχόμενη κλήση τους από το αρμόδιο όργανο για παροχή εξηγήσεων ή από την επιβολή σε βάρος τους κυρώσεων λόγω μη υποβολής ή υποβολής ανακριβούς ή ελλιπούς Δ.Π.Κ. και από τη συνεπαγόμενη μομφή για την εντιμότητα και την ακεραιότητά τους, σχολιάζοντας ότι βλάβη «δεν προέρχεται από τις προσβαλλόμενες πράξεις, αλλά από μεταγενέστερες, τις οποίες οι θιγόμενοι δικαστικοί λειτουργοί θα έχουν τη δυνατότητα να αμφισβητήσουν αυτοτελώς».

Σχετικά δε, με τις προβαλλόμενες «ενστάσεις» των δικαστών και εισαγγελέων για τον έλεγχο των δηλώσεών τους από την επιτροπή του άρθρου 3Α -όπου σημειωτέον ελέγχονται βουλευτές και ο πρωθυπουργός-, η απόφαση ανέφερε ότι πρόκειται για ένα όργανο ελέγχου με «υψηλές εγγυήσεις διασφάλισης της προσωπικής και λειτουργικής ανεξαρτησίας των μελών του και συγκροτείται κατά πλειοψηφία από ανώτατους δικαστικούς και εισαγγελικούς λειτουργούς».

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ