Παρασκευή 31 Μαρτίου 2023

Το Ελεγκτικό έκοψε τα «φτερά» από τους στρατιωτικούς!

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Το Ελεγκτικό έκοψε τα «φτερά» από τους στρατιωτικούς!

Δυσάρεστα είναι τα νέα μετά την απόφαση του τρίτου τμήματος του Ελεγκτικού Συνεδρίου να κρίνει συνταγματικό τον επανυπολογισμό των συντάξεων των στρατιωτικών, σύμφωνα με τις διατάξεις του Νόμου Κατρούγκαλου

Συγκεκριμένα, το Ελεγκτικό Συνέδριο έκρινε συνταγματικό τον επανυπολογισμό της σύνταξης στρατιωτικού το 2018 με βάση τον νόμο 4387/16, απορρίπτοντας έτσι το αίτημα να συνεχιστεί η καταβολή της σύνταξης στο ύψος που είχε καθοριστεί με τα όσα ίσχυαν για τις συντάξεις των ενστόλων το 2014 και νωρίτερα.

Το τμήμα του Ελεγκτικού Συνεδρίου έκρινε ότι «με το νέο σύστημα υπολογισμού της σύνταξης των δημοσίων λειτουργών και υπαλλήλων ικανοποιείται κατ’ αρχήν η απαίτηση εύλογης αναλογίας μεταξύ αποδοχών ανεργίας και σύνταξης, δοθέντος ότι το ανταποδοτικό μέρος της σύνταξης εξαρτάται από τις αποδοχές ενεργείας του δικαιούχου».

Άμεση καταβολή αναδρομικών από τον ΕΦΚΑ

Από την άλλη πλευρά νεότερη απόφαση του Εφετείου, σύμφωνα με την εφημερίδα «δημοκρατία» επέβαλε στον  ΕΦΚΑ να καταβάλει άμεσα αναδρομικά έως 8.301 ευρώ στον καθένα από τους 33 συνταξιούχους του τέως ΝΑΤ (έχει υπαχθεί στον Ενιαίο Φορέα) που είχαν προσφύγει κατά της κατάργησης των δώρων και των περικοπών στις κύριες συντάξεις με τους νόμους του ’12

Ταυτόχρονα με τις δικαστικές αποφάσεις μοιάζει να ακυρώνεται εκ των προτέρων το σχέδιο της κυβέρνησης για την αποπληρωμή αναδρομικών μόλις 10 μηνών. Οι εκπρόσωποι της Θέμιδας αποφαίνονται ότι τα ποσά που πρέπει να επιστραφούν αφορούν και την περίοδο μετά την έναρξη ισχύος του νόμου Κατρούγκαλου, δηλαδή και μετά τις 13 Μαΐου 2016.

Σύμφωνα με την απόφαση του Μονομελούς Διοικητικού Εφετείου Πειραιά. η οποία εκδόθηκε στις 14 Μαρτίου 2019, το δικαστήριο συντάχθηκε απόλυτα, όπως θεωρείτο δεδομένο, με τις αποφάσεις της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας του 2015, βάσει των οποίων ο νομοθέτης μετά τις αρχικές μειώσεις στις συντάξεις με τους νόμους του πρώτου μνημονίου, «δεν εδικαιολογείτο πλέον να προχωρήσει σε σχετικές ρυθμίσεις χωρίς ειδική έρευνα του αντικειμένου αυτών, αλλά όφειλε να προβεί σε εμπεριστατωμένη μελέτη (κάτι το οποίο δεν έγινε ποτέ) προκειμένου να διαπιστώσει και να αναδείξει τεκμηριωμένα ότι η λήψη των συγκεκριμένων μέτρων ήταν συμβατή με τις σχετικές συνταγματικές δεσμεύσεις».

Με βάση τα δεδομένα αυτά το Εφετείο αποδέχθηκε την απόφαση του Πρωτοδικείου, βάσει της οποίας είχαν αρχικά δικαιωθεί οι 33 συνταξιούχοι του τ. ΝΑΤ και αποφάνθηκε ότι για την περίοδο από τις 16 Δεκεμβρίου του 2015, από τον ΕΦΚΑ πρέπει να τους καταβληθούν αναδρομικά από 3.000,02 έως και 8.301,99 ευρώ στον καθένα. Τα ποσά που πρέπει να λάβουν διαφέρουν, δεδομένου ότι οι προσφεύγοντες λάμβαναν διαφορετικού ύψους συντάξεις.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ