Πέμπτη 03 Δεκεμβρίου 2020

Απόφαση-παρέμβαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου κατά του Αζερμπαϊτζάν στο μέτωπο της Αρμενίας

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Απόφαση-παρέμβαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου κατά του Αζερμπαϊτζάν στο μέτωπο της Αρμενίας

Ασφαλιστικά μέτρα για τις εχθροπραξίες στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ λαμβάνει σε μια πρωτοφανή νομική κίνηση με υψηλό συμβολισμό το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Η απόφαση, η οποία εκδόθηκε σε ελάχιστες ώρες μετά την υποβολή της αίτησης δεν έχει μεν δεσμευτικό χαρακτήρα, πλην δείχνει το δρόμο προς τις δυο πλευρές, αλλά και την τάση εντός του δικαστηρίου για την κατάσταση που εχει διαμορφωθεί στην περιοχή.

Διακρατική

Πρόκειται για διακρατική αίτηση προσωρινών μέτρων εξαιτίας του κινδύνου εχθροπραξιών σε βάρος αμάχων και κατοικιών πολιτών βάση της οποίας  το Στρασβούργο χορηγεί προσωρινά μέτρα στην υπόθεση Αρμενίας κατά Αζερμπαϊτζάν. Ουσιαστικά καλεί τα δυο μέρη «…τόσο το Αζερμπαϊτζάν, όσο και την Αρμενία να αποφύγουν τη λήψη μέτρων, ιδίως στρατιωτικού περιεχομένου, τα οποία ενδέχεται να συνεπάγονται παραβιάσεις των δικαιωμάτων της Σύμβασης του άμαχου πληθυσμού και μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο τη ζωή και την υγεία τους, και τους κάλεσε επίσης να συμμορφωθούν με τις δεσμεύσεις τους βάσει της Σύμβασης, ιδίως σε σχέση με το άρθρο 2 (δικαίωμα στη ζωή) και το  άρθρο 3 (απαγόρευση βασανιστηρίων και απάνθρωπης ή ταπεινωτικής μεταχείρισης ή τιμωρίας) της Σύμβασης».

Η απόφαση

Όπως αναφέρει το echrcaselaw.com

«…..το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έλαβε στις 28-9-2020 αίτηση για  λήψη προσωρινών  μέτρων  που υπέβαλε η Αρμενία κατά του Αζερμπαϊτζάν, στο οποίο η κυβέρνηση της Αρμενίας ζήτησε από το Δικαστήριο να υποδείξει στην Κυβέρνηση του Αζερμπαϊτζάν, σύμφωνα με το άρθρο 39 του Κανονισμού του Δικαστηρίου (προσωρινά μέτρα[1]) τα  εξής:

α) να σταματήσει τις στρατιωτικές επιθέσεις εναντίον των αμάχων σε ολόκληρη τη συνοριακή γραμμή του της Αρμενίας και του Artsakh.

β)  να σταματήσει τις αδιάκριτες επιθέσεις.

γ) να σταματήσει να στοχεύει τον άμαχο πληθυσμό και τις κατοικίες των πολιτών.

Το Δικαστήριο αποφάσισε να χορηγήσει προσωρινά μέτρα στην υπόθεση Αρμενίας κατά Αζερμπαϊτζάν.

Το ΕΔΔΑ, θεωρώντας ότι η τρέχουσα κατάσταση δημιουργεί σοβαρό κίνδυνο παραβιάσεων  της Σύμβασης, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (που συνεδρίασε ως επταμελές τμήμα δικαστών) αποφάσισε να εφαρμόσει το άρθρο 39 του Κανονισμού του Δικαστηρίου.

Με σκοπό την πρόληψη τέτοιων παραβιάσεων και σύμφωνα με το άρθρο 39 του Κανονισμού, το Δικαστήριο κάλεσε τόσο το Αζερμπαϊτζάν, όσο και την Αρμενία να αποφύγουν τη λήψη μέτρων, ιδίως στρατιωτικού περιεχομένου, τα οποία ενδέχεται να συνεπάγονται παραβιάσεις των δικαιωμάτων της Σύμβασης του άμαχου πληθυσμού και μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο τη ζωή και την υγεία τους, και τους κάλεσε επίσης να συμμορφωθούν με τις δεσμεύσεις τους βάσει της Σύμβασης, ιδίως σε σχέση με το άρθρο 2 (δικαίωμα στη ζωή) και το  άρθρο 3 (απαγόρευση βασανιστηρίων και απάνθρωπης ή ταπεινωτικής μεταχείρισης ή τιμωρίας) της Σύμβασης.

Το Δικαστήριο κάλεσε επίσης και τα δύο συμβαλλόμενα μέρη να το ενημερώσουν, το συντομότερο δυνατόν, για τα μέτρα που θα λάβουν προς συμμόρφωση των υποχρεώσεών τους».

 

[1] Σύμφωνα με το άρθρο 39 του Κανονισμού του Δικαστηρίου, το Δικαστήριο μπορεί να ζητήσει προσωρινά μέτρα από  οποιοδήποτε Κράτος Μέρος που έχει υπογράψει την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.  Τα προσωρινά μέτρα είναι επείγοντα μέτρα τα οποία, σύμφωνα με την νομολογία του Δικαστηρίου, ισχύουν μόνο όταν υπάρχει επικείμενος κίνδυνος ανεπανόρθωτης βλάβης. Τα προσωρινά μέτρα δεν είναι υποχρεωτικά (όπως οι αποφάσεις του ΕΔΔΑ) αφού δεν περιλαμβάνονται στην ΕΣΔΑ αλλά στον Κανονισμό του Δικαστηρίου και η εφαρμογή τους είναι προαιρετική.

 

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ