Πέμπτη 05 Αυγούστου 2021

ΕΔΔΑ: Δεν αποτελεί διάκριση η διαφορά επιδομάτων παραπληγικών από ατυχήματα και βετεράνων πολέμου

NEWSROOM icon
NEWSROOM
ΕΔΔΑ: Δεν αποτελεί διάκριση η διαφορά επιδομάτων παραπληγικών από ατυχήματα και βετεράνων πολέμου

Τέσσερις παραπληγικοί άνδρες, ηλικίας από 72 ετών ο μεγαλύτερος έως 42 ετών ο νεότερος, καταδικασμένοι εξαιτίας ατυχημάτων να κινούνται ισοβίως πάνω σε αναπηρικά αμαξίδια, προσέφυγαν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, καταγγέλλοντας ότι υπέστησαν διακρίσεις επειδή τα επιδόματα αναπηρίας που λαμβάνουν είναι λιγότερα από τα αντίστοιχα των βετεράνων πολέμου.

Πρόκειται για Σέρβους πολίτες, οι οποίοι κατηγορούν τις Αρχές της χώρας τους ότι λαμβάνουν λιγότερα επιδόματα από τους βετεράνους πολέμου με την ίδια αναπηρία. Με πρόσφατη απόφαση του το ΕΔΔΑ έκρινε ότι δεν υπήρξε από τις εθνικές αρχές παραβίαση των διατάξεων, γιατί η διαφορά στη μεταχείριση μεταξύ των δύο ομάδων είχε αντικειμενική και λογική αιτιολογία, αφού η διαφορά στις παροχές ήταν συνέπεια της διαφορετικής θέσης των ομάδων.

Τίμησαν το ηθικό χρέος για τις υπηρεσίες τους

Το δικαστήριο, αποδέχθηκε την αιτιολογία της κυβέρνησης για τη διαφορετική μεταχείριση λόγω των διαφορετικών τρόπων με τους οποίους οι δύο ομάδες υπέστησαν τραυματισμούς. Από τη μία πλευρά, η πρώτη ομάδα, που αποτελείται από βετεράνους πολέμου, υπέστησαν τραυματισμούς κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής τους θητείας, οι οποίοι, λόγω του υψηλότερου κινδύνου εκ των καθηκόντων τους, ήταν δύσκολο να ασφαλιστούν και να αποζημιωθούν. Η δεύτερη ομάδα συμπεριλαμβανομένων των προσφευγόντων, από την άλλη πλευρά, είχαν τραυματιστεί κατά τη διάρκεια ατυχημάτων ή ασθενειών.

Το ΕΔΔΑ διαπίστωσε ότι η επιλογή που έκανε ο Σέρβος νομοθέτης να διαφοροποιήσει τη διάταξη σχετικά με τα επιδόματα για παραπληγικούς, ανάλογα με το αν ήταν πολίτες ή βετεράνοι πολέμου, δεν ήταν χωρίς λογική βάση. Η επιλογή αυτή βασίστηκε σε σχετικούς και επαρκείς λόγους, δηλαδή τους διαφορετικούς τρόπους με τους οποίους οι δύο ομάδες υπέστησαν τραυματισμούς. Οι βετεράνοι πολέμου με ειδικές ανάγκες τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια υπηρεσίας, έχοντας υποστεί μεγαλύτερο κίνδυνο και περισσότερες δυσκολίες για την σχετική τους αποκατάσταση, ενώ οι πολίτες με αναπηρία, όπως οι προσφεύγοντες τραυματίστηκαν σε ατυχήματα και είχαν πρόσβαση σε άλλα επιδόματα  που δεν ήταν απαραίτητα διαθέσιμα σε όλους τους βετεράνους πολέμου.

Το ΕΔΔΑ έκρινε με πλειοψηφία, ότι δεν υπήρξε καμία παραβίαση του άρθρου 14 (απαγόρευση των διακρίσεων), σε συνδυασμό με το άρθρο 1 του Πρώτου Πρωτοκόλλου  (προστασία ιδιοκτησίας) της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

(Πηγή: echrcaselaw.com).

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ