Τρίτη 03 Αυγούστου 2021

Ευρωπαϊκό Δικαστήριο: Σήμερα «κληρώνει» για το Airbnb

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Ευρωπαϊκό Δικαστήριο: Σήμερα «κληρώνει» για το Airbnb

Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έφτασε η αντιδικία για το Airbnb. Σε μια εξαιρετικά κρίσιμη δίκη, που διεξάγεται σήμερα το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο θα αποφασιστεί αν είναι εταιρία real estate ή διαδικτυακή υπηρεσία. Η δίκη έχει τεράστιο ενδιαφέρον και για τη χώρα μας, όπου οι δικαστικές αποφάσεις είναι αντικρουόμενες. Στην Ελλάδα ο τζίρος της συγκεκριμένης αγοράς αγγίζει τα δυο δις ευρώ.

Μην ξεχνάμε επίσης πως η Airbnb δέχεται σφοδρές επικρίσεις σε δεκάδες πόλεις ανά την Ευρώπη αλλά και την Ελλάδα , κατηγορούμενη ότι ανεβάζει τα ενοίκια και ότι δημιουργεί έλλειψη στα προς ενοικίαση σπίτια.

Τι καλείται την Πέμπτη να αποφασίσει το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο;

Αν η Airbnb θα πρέπει να θεωρείται εταιρεία real estate ή διαδικτυακή υπηρεσία.

Η υπόθεση έφτασε σε δίκη μετά από καταγγελίες της Ένωσης Τουρισμού της Γαλλίας ότι παραβιάζει τη νομοθεσία της χώρας.

Πριν από μερικές εβδομάδες, δέκα ευρωπαϊκές πόλεις ζήτησαν τη βοήθεια της ΕΕ υποστηρίζοντας πως ο τρόπος με τον οποίο λειτουργούν, αποκλείει τους ντόπιους από την στέγαση.

Αντικρουόμενες

Στην Ελλάδα σε προσφυγές ενοίκων πολυκατοικιών που διαμαρτύρονταν, ήδη έχουν εκδοθεί 3 δικαστικές αποφάσεις, οι δυο υπέρ των ενοίκων και η μια υπέρ της βραχυχρόνιας μίσθωσης. Η υπόθεση λοιπόν έχει μέλλον εν μέσω σφοδρών αντιδράσεων από πολλά ξενοδοχεία και πόλεις ανά τον κόσμο

Η απόφαση του ανωτάτου δικαστηρίου της Ευρώπης θα έχει σοβαρές συνέπειες, ειδικότερα σε πόλεις όπως το Παρίσι, το οποίο θα φιλοξενήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024. Η Επιτροπή των Αγώνων, που έχει συσταθεί στην«Πόλη του Φωτός», συνήψε συμφωνία εμπορικής προώθησης της Airbnb κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων . Το θέμα πάντως δείχνει τη δύσκολη θέση που αντιμετωπίζει ο νομοθέτης στη ρύθμιση τέτοιου είδους επιχειρήσεων, καθώς οι γνώμες διίστανται για το αν οι εταιρείες αυτές πρέπει να υπάγονται στο παραδοσιακό και υφιστάμενο σύστημα μίσθωσης ή όχι.

Υπέρ της εταιρίας

Πάντως, σε αντίστοιχη καταγγελία τον Απρίλιο, η εταιρεία είχε κερδίσει, καθώς η γνωμοδότηση του Δικαστηρίου της ΕΕ ανέφερε πως πρέπει να αντιμετωπίζεται ως πάροχος ηλεκτρονικών υπηρεσιών, ενώ από τις συνολικά πέντε αντίστοιχες υποθέσεις, μόνο μία ήταν σε βάρος της.

Από την πλευρά της, η Airbnb υποστηρίζει ότι, ο ηλικίας 50ετών νόμος της Γαλλίας για την ακίνητη περιουσία, δεν μπορεί να εφαρμοστεί σε μια ηλεκτρονική πλατφόρμα, όπως αυτή. Με τρεις-αντικρουόμενες μεταξύ τους- δικαστικές αποφάσεις να έχουν εκδοθεί τους τελευταίους μήνες για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις, νομολογία έχει αρχίσει να δημιουργείται για τη δραστηριότητα που αποτελεί συνήθη αιτία εμφυλίου στις πολυκατοικίες.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ