Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2020

Γένους θηλυκού η θέση του Γενικού Ευρωπαίου Εισαγγελέα

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Γένους θηλυκού η θέση του Γενικού Ευρωπαίου Εισαγγελέα

Την τοποθέτηση της 46χρονης Ρουμάνας Laura Kövesi επιβεβαίωσε η διάσκεψη των Προέδρων ως πρώτη Γενική Ευρωπαία εισαγγελέας. Ο διορισμός της Laura Codruţa Kövesi ως επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας στην οποία συμμετέχει και η χώρα μας εγκρίθηκε χθες μετά την ολοκλήρωση της διάσκεψης των προέδρων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, όπου η διαπραγματευτική ομάδα του κοινοβουλίου υποστήριζε σθεναρά την Ρουμάνα εισαγγελέα καθ’ όλη τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων. Εν πολλοίς ήταν αναμενόμενη η εκλογή της στην θέση αυτή στην οποία η Kövesi  θα θητεύσει για μία 7ετία.

Ιστορικό

Το EPPO, το οποίο αναμένεται να λειτουργήσει στα τέλη του 2020, θα είναι ένα ανεξάρτητο γραφείο υπεύθυνο για τη διερεύνηση, δίωξη και προσαγωγή στη δικαιοσύνη εγκλημάτων κατά του προϋπολογισμού της ΕΕ, όπως απάτη, διαφθορά ή διασυνοριακή απάτη ΦΠΑ άνω των 10 εκατομμυρίων ευρώ. Ο κατάλογος των εγκλημάτων θα μπορούσε να επεκταθεί στο μέλλον για να συμπεριλάβει, για παράδειγμα, την τρομοκρατία.

Μέχρι στιγμής, 22 κράτη μέλη έχουν προσχωρήσει στην EPPO. Οι πέντε χώρες που δεν συμμετέχουν επί του παρόντος – η Σουηδία, η Ουγγαρία, η Πολωνία, η Ιρλανδία και η Δανία – θα μπορούσαν να συμμετάσχουν ανά πάσα στιγμή.

Το κεντρικό γραφείο του EPPO θα εδρεύει στο Λουξεμβούργο, μαζί με τον Γενικό Εισαγγελέα και το Κολλέγιο Εισαγγελέων από όλες τις συμμετέχουσες χώρες. Θα είναι επικεφαλής των καθημερινών εγκληματικών ερευνών που διεξάγονται από τους αναπληρωτές εισαγγελείς σε όλα τα συμμετέχοντα κράτη μέλη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ