Κυριακή 25 Οκτωβρίου 2020

Προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο: Δικαστικοί «κεραυνοί» Αρμενίας κατά Αζερμπαϊτζάν – Ζητεί να σταματήσει τις επιθέσεις κατά αμάχων

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο: Δικαστικοί «κεραυνοί» Αρμενίας κατά Αζερμπαϊτζάν – Ζητεί να σταματήσει τις επιθέσεις κατά αμάχων

Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο στρέφεται η Αρμενία κατά του Αζερμπαϊτζάν παραθέτοντας στοιχεία κι έναν κατάλογο αιτημάτων – προστασίας που αποτελεί ουσιαστικά πρόκριμα για επόμενες διακρατικές κρίσεις σε επίπεδο επίλυσης επειγουσών καταστάσεων.

Ουσιαστικά μπροστά στις στρατιωτικές επιχειρήσεις που εξαπέλυσε το Αζερμπαϊτζάν, η Αρμενία προχωρεί σε μια μη συνήθη νομική κίνηση καταθέτοντας ασφαλιστικά μέτρα.

Δηλαδή ζητεί από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων τη λήψη προσωρινών μέτρων κατά ενός άλλου κράτους από ένα άλλο.

Τα προσωρινά μέτρα  του ΕΔΔΑ δεν έχουν δεσμευτικό χαρακτήρα (όπως έχουν οι αποφάσεις του Δικαστηρίου) , αφού δεν περιλαμβάνονται στην ΕΣΔΑ αλλά στον Κανονισμό του Δικαστηρίου και η εφαρμογή τους είναι προαιρετική

Συνεπώς η κίνηση έχει  υψηλό συμβολισμό και πιθανόν, όπως εκτιμούν  νομικές πηγές , αποτελεί ένα τέστ για το πως μπορεί να επιλύονται οι διαφωνίες ή οι εντάσεις μεταξύ κρατών σε επίπεδο ασφαλιστικών μέτρων (σε επείγουσες καταστάσεις δηλαδή).

Γιαυτό και πιθανόν, σύμφωνα με τις ίδιες νομικές πηγές, η κίνηση αυτή μπορεί να έχει (με βάση προβολές στο μέλλον ή όσα συμβαίνουν στην Κύπρο) και ελληνικό ενδιαφέρον. Παράλληλα έχει αξία ότι την προεδρία του Συμβουλίου της Ευρώπης (στην εποπτεία του οποίου βρίσκεται το ΕΔΔΑ) έχει η Ελλάδα κατά το τρέχον εξάμηνο.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ίδιου του δικαστηρίου:

«Tο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έλαβε σήμερα αίτηση για   λήψη προσωρινών  μέτρων  που υπέβαλε η Αρμενία κατά του Αζερμπαϊτζάν, στο οποίο η Αρμενική κυβέρνηση ζήτησε από το Δικαστήριο να το υποδείξει στην Κυβέρνηση του Αζερμπαϊτζάν, σύμφωνα με το άρθρο 39 του Κανονισμού του Δικαστηρίου (προσωρινά μέτρα) τα  εξής:

α)  να σταματήσει τις στρατιωτικές επιθέσεις εναντίον των αμάχων σε ολόκληρη τη συνοριακή γραμμή του της Αρμενίας και του Artsakh ·

β)  να σταματήσει τις αδιάκριτες επιθέσεις ·

γ) να σταματήσει να στοχεύει τον άμαχο πληθυσμό και τις κατοικίες των πολιτών

Το αίτημα υποβλήθηκε με την με αριθμό 42521/20 αίτηση και επί του παρόντος εξετάζεται.

Σύμφωνα με το άρθρο 39 του Κανονισμού του Δικαστηρίου, το Δικαστήριο μπορεί να ζητήσει προσωρινά μέτρα από  οποιοδήποτε Κράτος Μέρος που έχει υπογράψει την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Τα προσωρινά μέτρα είναι επείγοντα μέτρα τα οποία, σύμφωνα με την νομολογία του Δικαστηρίου, ισχύουν μόνο όταν υπάρχει επικείμενος κίνδυνος ανεπανόρθωτης Βλάβης».

Βασίλης Χειρδάρης : «Παρέμβαση ή διπλωματική αποφυγή»

Ο ποινικολόγος και ειδικός σε θέματα Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Βασίλης Χειρδάρης επισημαίνει το ενδιαφέρον της υπόθεσης και την τυχόν χρησιμότητάς της και στο ιδιαίτερο θεσμό περιβάλλον της δικής μας «γειτονίας».

Αναφέρει:

«….Ενδιαφέρουσα αυτή η όχι συνηθισμένη Αίτηση προσωρινών μέτρων της Αρμενίας κατά Αζερμπαϊτζάν.

Καλείται το Στρασβούργο να αποφασίσει άμεσα και χωρίς καθυστερήσεις (εντός εβδομάδος συνήθως) για μια διακρατική Αίτηση προσωρινών μέτρων εξαιτίας του κινδύνου εχθροπραξιών σε βάρος αμάχων και κατοικιών πολιτών.

Θα αποφασίσει να εκδώσει απόφαση προσωρινών μέτρων το Δικαστήριο ή θα βρει μια διπλωματική αιτιολογία για να μην παρέμβει;

Το θέμα καθίσταται πιο ενδιαφέρον και για τη χώρα μας αλλά και για την Κύπρο με τις απειλές της Τουρκίας. Και οι τρεις χώρες έχουν επικυρώσει την ΕΣΔΑ και αποτελούν διαδίκους στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Σε ένα επαπειλούμενο ή ενεργό θερμό επεισόδιο που θα κινδυνεύσουν άμεσα άμαχοι πολίτες και σπίτια που ζουν οικογένειες με μικρά παιδιά, θα παρέμβει άραγε το Στρασβούργο με απόφαση προσωρινών μέτρων (που περισσότερο συμβολικής σημασίας είναι) για να προσπαθήσει να διασώσει από τον κίνδυνο τις ζωές και τις περιουσίες  των αμάχων ή θα τους αφήσει να υποστούν ανεπανόρθωτη βλάβη μέσω ερμηνευτικής  προσέγγισης της ΕΣΔΑ;

Ιδού η Ρόδος που τώρα λέγεται Αρμενία…»

 

 

 

 

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ