Πέμπτη 25 Απριλίου 2024

“Χαστούκι” του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου στη Τουρκία για την εμπλοκή στην Αρμενία

Την κατηγορηματική άρνηση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) εισέπραξε η Τουρκία στο αίτημά της να ανακληθούν τα προσωρινά μέτρα εναντίον της που έχουν επιβληθεί στο πλαίσιο της σύγκρουσης Αρμενίας- Αζερμπαϊτζάν στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
“Χαστούκι” του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου στη Τουρκία για την εμπλοκή στην Αρμενία Pixabay

Μετά από αίτημα της Αρμενίας στις αρχές Οκτωβρίου ζητήθηκε να ενταχθεί στα προσωρινά μέτρα που αφορούν τη σύγκρουση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ και η Τουρκία.

«Στις 6 Οκτωβρίου 2020, το Δικαστήριο αποφάσισε να εφαρμόσει για δεύτερη φορά το άρθρο 39 του Κανονισμού σε σχέση με τις συγκρούσεις στη περιοχή Nagorno-Karabakh. Κάλεσε όλα τα κράτη που συμμετέχουν άμεσα ή έμμεσα στη σύγκρουση, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας, να αποφύγουν ενέργειες που θα συνέβαλαν σε παραβιάσεις των δικαιωμάτων των πολιτών της Σύμβασης και στο σεβασμό των υποχρεώσεών τους βάσει της Σύμβασης» αναφέρεται στη σχετική απόφαση του ΕΔΔΑ.

«Στις 7 Οκτωβρίου 2020, η κυβέρνηση της Τουρκίας ζήτησε από το Δικαστήριο να επανεξετάσει την απόφασή του και να άρει τα προσωρινά μέτρα κατά της Τουρκίας» προστίθεται. Ωστόσο, το ΕΔΔΑ δεν βρήκε – όπως λέει η απόφαση- κανένα λόγο να τροποποιήσει την απόφαση ή την άρση οποιουδήποτε μέρους του προσωρινού μέτρου κατά της Τουρκίας.

Το Δικαστήριο επανέλαβε ότι η σύσταση προσωρινού μέτρου σύμφωνα με το άρθρο 39 αποτελεί επείγουσα δράση σε καταστάσεις όπου υφίσταται άμεσος κίνδυνος ανεπανόρθωτης βλάβης. Η σύσταση έχει προσωρινό χαρακτήρα και δεν προδικάζει μεταγενέστερες εξετάσεις ως προς το παραδεκτό και το βάσιμο της υπόθεσης που θα μπορούσε να υποβληθεί σε διαδικασία αντιδικίας.

«Η απόφαση της 6ης Οκτωβρίου 2020 ελήφθη με βάση τα διαθέσιμα αποδεικτικά στοιχεία βάση των οποίων διαφαίνονταν ότι ορισμένα συμβαλλόμενα κράτη συμμετείχαν άμεσα ή έμμεσα στη σύγκρουση. Δεν απευθύνονται αποκλειστικά στην Τουρκία, αλλά σε όλα τα ενδιαφερόμενα κράτη» τονίζεται στην απόφαση.

Οι προηγούμενες ενέργειες του ΕΔΔΑ

Ήδη, από την πρώτη στιγμή, το ΕΔΔΑ κάλεσε όλα τα κράτη που συμμετέχουν άμεσα ή έμμεσα στη σύγκρουση, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας, να αποφύγουν ενέργειες που θα συνέβαλαν σε παραβιάσεις των δικαιωμάτων της Σύμβασης κατά αμάχων πολιτών και στο σεβασμό των υποχρεώσεών τους βάσει της Σύμβασης.

Το Δικαστήριο επισήμανε ότι στις 29 Σεπτεμβρίου 2020 είχε ήδη καλέσει το Αζερμπαϊτζάν και την Αρμενία να αποφύγουν τη λήψη οποιωνδήποτε μέτρων, ιδίως στρατιωτικών ενεργειών, που ενδέχεται να συνεπάγονται παραβιάσεις των Δικαιωμάτων της Σύμβασης αναφορικά με τον άμαχο πληθυσμό, συμπεριλαμβανομένων και ενεργειών που μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο τη ζωή και την υγεία των αμάχων πολιτών.

Επικαλέστηκε μάλιστα, το άρθρο 39 του Κανονισμού του Δικαστηρίου, βάσει του οποίου το Δικαστήριο μπορεί να συστήσει προσωρινά μέτρα σε οποιοδήποτε Κράτος Μέρος της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Και διευκρινίζει πως τα προσωρινά μέτρα είναι επείγοντα μέτρα, τα οποία, σύμφωνα με την καθιερωμένη πρακτική του Δικαστηρίου, ισχύουν μόνο όταν υπάρχει επικείμενος κίνδυνος ανεπανόρθωτης ζημιάς. Στο πλαίσιο αυτό έγινε δεκτό και το αρχικό αίτημα για προσωρινά μέτρα κατά της Τουρκίας.

Πηγή: www.echrcaselaw.com

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ