Πέμπτη 05 Δεκεμβρίου 2024

Δημήτρης Ορφανίδης: Ένας δικαστής – ποιητής

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Δημήτρης Ορφανίδης: Ένας δικαστής – ποιητής dikastiko.gr

Στην αφιέρωση, του δεύτερου βιβλίου του, η «Κοινωνία των Πωλητών»  γράφει: «Εμμένει σε προηγούμενη αφιέρωση» (σ.σ. του πρώτου του βιβλίου «Ο 21ος Αιώνας του Κ.Π.Καβάφη»). Λεπτό χιούμορ, πνευματώδες και ελαφρώς αυτοσαρκαστικό. Μη ξεχνάμε, όλοι είμαστε, κατά ένα μεγάλο μέρος και η δουλειά μας. Άρα για έναν δικαστή να «εμμένει σε προηγούμενη απόφασή του» (ή αφιέρωση εν προκειμένω) είναι  μια καθημερινότητα. Ακόμα κι αν δεν εκδίδει δικαστικές αποφάσεις αλλά ποιητικές συλλογές και βιβλία.

Αν δεν είναι, εκείνη τη στιγμή, δικαστής, αλλά ποιητής. Ή μήπως είναι τελικά, και τα δύο;

Ο Δημήτρης Ορφανίδης είναι πρώτα και κύρια δικαστής. Εφέτης και ειδικός ανακριτής, επιλεγμένος (μεταξύ άλλων εξαιρετικά σοβαρών υποθέσεων) να ξεκαθαρίσει μια υπόθεση που ταλανίζει το ελληνικό δημόσιο και την κοινωνία: Την υπόθεση Siemens και κυρίως το σκέλος που αφορά τη σύμβαση για το C4i, για την οποία πρόσφατα απεστάλη στη Βουλή η δικογραφία που αφορά τον Γιάννο Παπαντωνίου, μετά από κατάθεση σε βάρος του. Είναι δηλαδή αυτό που περιγράφουμε δικαστής πρώτης γραμμής. Πίσω όμως από το αυστηρό «κοστούμι» του δικαστή είναι εύκολο να διακρίνει κανείς, την καλλιέργεια, το πνεύμα, το λεπτό χιούμορ και την έντονη διάθεση αυτοσαρκασμού (δείγμα ευφυΐας κατά τους ειδικούς).

Δεύτερο βιβλίο

Την ερχόμενη Κυριακή 27 Ιανουαρίου οι εκδόσεις «Ελκύστη»  παρουσιάζουν το δεύτερο βιβλίο (ποιητική συλλογή «Η Κοινωνία των Πωλητών») του εφέτη Δημ. Ορφανίδη. Στο τελευταίο του ποίημα στο βιβλίο με τίτλο «Φιλοδοξίες», γράφει :

«Κι όταν θα βγάλω πολλά βιβλία Θα κάνω μια δικτατορία Να τα κάψω».

Η παρουσίαση θα γίνει στη 1:00 μ.μ. στο καφέ Θέατρο στη Θεσσαλονίκη. Είναι το δεύτερο βιβλίο του δικαστή, ο οποίος μαζί με συναδέλφους του έχει δημιουργήσει έναν ιδιαίτερα ελπιδοφόρο κύκλο διανόησης , τον Κύκλο Ελλήνων Λογοτεχνών Δικαστών (ΚΕΛΔ, www.keld.gr), ο ποίος έχει συσταθεί τον Σεπτέμβριο του 2017 και αποτελεί το πρώτο πανελληνίως και στα πλαίσια της ΕΕ , λογοτεχνικό σωματείο, που απαρτίζεται από ποιητές και πεζογράφους δικαστικούς και εισαγγελικούς λειτουργούς.

Είναι προφανώς για πανευρωπαϊκή πρωτοπορία, μια συνάθροιση ανθρώπων του πνεύματος, που αποδομεί την εικόνα του δικαστή- αποκομμένου από την κοινωνία, χωρίς ευαισθησίες, άτεγκτου και στεγνού συναισθήματος. Είναι ένα βήμα προς τα εμπρός ώστε ο δικαστής να παραμένει μεν στην έδρα του (στο βάθρο της απονομής δικαίου) χωρίς όμως  να είναι υπεράνω ανθρωπίνων αισθημάτων, να χάνει την επαφή με την κοινωνία και τον άνθρωπο. Να παραμένει επιεικής και ανθρώπινος.

Αν όπως λένε η νομική επιστήμη είναι τα μαθηματικά του δικαίου, η λογοτεχνία είναι η ευαισθησία του δικαίου. Τόσο σπάνια, τόσο απαραίτητη.

Ποιος είναι

Ὁ Δημήτρης Ορφανίδης γεννήθηκε το 1964 στην Θεσσαλονίκη. Σπούδασε νομικά στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης. Το 1995 εισήλθε στο Δικαστικό Σώμα και υπηρετεί με τον βαθμό του εφέτη στο Εφετείο Αθηνών. Έχει εκπονήσει μεταπτυχιακή εργασία και διδακτορική διατριβή στην Γερμανία, στο Εργατικό Δίκαιο. Κατά την τριετία 2008-2011 εκπροσώπησε την Ελλάδα στην ΕΕ στον τομέα νομοθεσίας του Ουσιαστικού Ποινικού Δικαίου.

Από το 2004 έως σήμερα έχει δημοσιεύσει στον νομικό τύπο είκοσι μελέτες. Εντός του 2019 θα κυκλοφορήσει από τις Νομικές Εκδόσεις Σάκκουλα η μελέτη του «Ἡ δεσμευτικότητα τῆς Κοινωνικής Αρχής στὶς έννομες τάξεις της παγκοσμιοποίησης». Διδάσκει στην Εθνική Σχολή Δικαστών από το 2015. Μιλά αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά και ρωσικά.

Ποιήματα

Ποιήματά του έχουν βραβευθεί σε ποιητικούς διαγωνισμούς και δημοσιευθεί στην Μεγάλη Εγκυκλοπαίδεια Νέας Ελληνικής Λογοτεχνίας Χάρη Πάτση το 2013, 2015 και 2017, καθώς και στο λογοτεχνικό περιοδικό Περιήγηση.

Τον Οκτώβριο του 2014 εξέδωσε σε ψηφιακή μορφή την πρώτη του ποιητική συλλογή με τον τίτλο Δασυνόμενον Έψιλον από τις Επίλεκτες Ψηφιακές Εκδόσεις 24grammata και τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους προέβη σε έντυπη αυτοέκδοσή της.

Τον Οκτώβριο του 2016 δημοσιεύθηκε στην ηλεκτρονική ποιητική σελίδα Ποιείν άρθρο του με τίτλο Το δυνατὸν γενέσθαι τῆς φωτεινότητας καὶ τῆς διαφάνειας – Ὁ κοινὸς πυρήνας της ποίησης του Καβάφη καὶ του Ἐλύτη.

Τον Αύγουστο του 2017, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων documenta14 και ειδικότερα για το κεφάλαιο Μαθαίνοντας από την Αθήνα, δημοσιεύθηκε στην ηλεκτρονική σελίδα diablog.eu στα γερμανικά και στα ελληνικά το άρθρο του Στοχασμοὶ γιὰ την Νεωτερικότητα καὶ Μετανεωτερικότητα.

Πρόεδρος του ΚΕΛΔ

Είναι Πρόεδρος του Κύκλου Ελλήνων Λογοτεχνών Δικαστών (ΚΕΛΔ, www.keld.gr), ο οποίος έχει συσταθεί τὸν Σεπτέμβριο του 2017 και αποτελεί το πρώτο πανελληνίως και στα πλαίσια της ΕΕ λογοτεχνικό σωματείο που απαρτίζεται από ποιητές και πεζογράφους δικαστικούς και εισαγγελικούς λειτουργούς.

Συμμετέχει με ποιήματά του –μαζί με άλλους έντεκα συναδέλφους του– στο πρώτο Ανθολόγιο Ποίησης και Λογοτεχνίας του ΚΕΛΔ με τίτλο «Ποιητική αδεία» και υπότιτλο «Εν αμφιβολία ποιητές», το οποίο κυκλοφορεί από τον εκδοτικό οίκο της Θεσσαλονίκης Ανάτυπο.

Στην παρουσίαση του Ανθολογίου αυτού στην Αθήνα στις 30 Σεπτεμβρίου 2018 στο Ίδρυμα Β & Μαρίνας Θεοχαράκη ο Βασίλης Βασιλικὸς τον χαρακτήρισε «ολοκληρωμένο ποιητή». Απὸ τις εκδόσεις Το Ροδακιὸ κυκλοφορεί το πρώτο του δοκίμιο με τίτλο Ὁ 21ος αιώνας του Κ.Π.Καβάφη – Μία discipline de vie.

Καθαρή ψυχή

Γράφει για τον Κύκλο Ελλήνων Λογοτεχνών Δικαστών  ο εφέτης Αντ. Μελισσινός (Πρόεδρος Προσωρινού Ιδρυτικού Δ.Σ.) περιγράφοντας το ιστορικό της γέννησης:

«Μπορεί, προς το παρόν, να μην είμαστε πολλοί, όμως ο λογισμός μας ατενίζει κορυφές και η δυναμική μας εξακοντίζει τα μηνύματά μας σε μακρινούς ορίζοντες. Η σημερινή εποχή της κρίσεως, κυρίως ηθικών αξιών, επισημαίνει όσο ποτέ άλλοτε , τη μεγάλη σημασία της επένδυσης σε πνευματικές αξίες, που θα καθορίσουν και θα κρατήσουν καθαρή την ψυχή μας και δίκαιη την κρίση μας».

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ