Σάββατο 28 Νοεμβρίου 2020

Μαριάννα Ψαρουδάκη: Χαμηλοί τόνοι από μια οικονομική Εισαγγελέα υψηλής κατάρτισης

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Μαριάννα Ψαρουδάκη: Χαμηλοί τόνοι από μια οικονομική Εισαγγελέα υψηλής κατάρτισης

Για δυο ακόμη χρόνια η Μαριάννα Ψαρουδάκη θα κρατά το τιμόνι της Οικονομικής εισαγγελίας. Η ομόφωνη απόφαση για την ανανέωση της θητείας της από το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο του Αρείου Πάγου για πολλούς ήταν αναμενόμενη.

Η κ. Ψαρουδάκη κάθισε το καλοκαίρι του 2017 σε αυτή την «ηλεκτρική» καρέκλα και όλο αυτό το διάστημα χειρίστηκε κρίσιμες υποθέσεις χωρίς κανένας να της προσάψει το παραμικρό.

Οι «καυτές» υποθέσεις

Η 61χρονη εισαγγελική λειτουργός «που δεν αρέσκεται στους υψηλούς τόνους» όπως λένε όσοι την γνωρίζουν δουλεύει αθόρυβα κι αποτελεσματικά. Οργανωτική αλλά όχι συγκεντρωτική συνεργάζεται άψογα με τους επίκουρους της χειριζόμενη δικογραφίες «φωτιά»!

Όπως η κακοδιαχείριση των κονδυλίων για το προσφυγικό, την οποία ανέλαβε η κ. Ψαρουδάκη μετά από παραγγελία της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Ξένης Δημητρίου. Η έρευνα διατάχθηκε κατόπιν δημοσιευμάτων της εφημερίδας «Φιλελεύθερος» στα οποία περιέχονταν συνέντευξη του διευθυντή της Διεύθυνσης Υποδοχής και Ταυτοποίησης του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, Ανδρέα Ηλιόπουλου.

Σε αυτή ο αντιστράτηγος Ε.Α. που διαχειρίστηκε τις προσφυγικές ροές καθώς διηύθυνε τα κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης στα νησιά και τον Έβρο (Λέσβος, Χίο, Σάμο, Λέρο, Κω και φυλάκιο Έβρου), παραδέχτηκε πως υπάρχουν ενδείξεις για εκτεταμένα φαινόμενα κακοδιαχείρισης κονδυλίων.

Υπό την εποπτεία της επίσης διενεργείται προκαταρκτική έρευνα για τα δάνεια της Marfin επί Ανδρέα Βγενόπουλου καθώς και για τα όσα ισχυρίστηκε στην απολογία του ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων που εκδικάζεται η υπόθεση της Siemens, ο πρώην «στρατηγός» του ΠΑΣΟΚ Θεόδωρος Τσουκάτος, περί εκτεταμένης ιδιωτικής χρηματοδότησης των κομμάτων.

Με παραγγελία της δε πριν περίπου δύο μήνες ασκήθηκε κακουργηματική ποινική δίωξη σε συνολικά 115 πρόσωπα για τα δάνεια που έλαβε η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ την περίοδο 2000-2011.

Εν αναμονή

Όπως λέγεται πάντως η κ. Ψαρουδάκη θα μπορούσε να είχε κάνει πολλά περισσότερα αν είχαν τηρηθεί τα «υπεσχημένα». Αν δηλαδή είχε στελεχωθεί και λειτουργούσε πλήρως η Διεύθυνση Ερευνών Οικονομικού Εγκλήματος, που ανήκει στο Υπουργείο Οικονομικών αλλά εποπτεύεται από την Οικονομική Εισαγγελία και έχει ως. αντικείμενο της τη διενέργεια ερευνών και προανακριτικών πράξεων για τον εντοπισμό σοβαρών φορολογικών παραβάσεων και άλλων οικονομικών εγκλημάτων, όπως η νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, η απάτη και η διαφθορά.

Για τη στελέχωση της συγκεκριμένης δομής η εισαγγελέας «παλεύει» με το «δυσκίνητο» ελληνικό κράτος από τότε που ανέλαβε, το 2017. Ωστόσο ακόμη δεν της έχει δοθεί το προσωπικό που είναι απαραίτητο για να φέρει εις πέρας τις 4.700 παραγγελίες των οικονομικών εισαγγελέων που μέχρι πρότινος ήταν διεσπαρμένες στο Κέντρο Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου, στο Κέντρο Ελέγχου Μεγάλων Επιχειρήσεων και στις ΔΟΥ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ