Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου 2024

Δημήτρης Ζημιανίτης: Ορκίστηκε ευρωπαίος Εισαγγελέας στην νεοσύστατη αρχή της Ε.Ε.- Πρώτη γυναίκα Γενική Εισαγγελέας η Laura Codruta Kovesi – ΦΩΤΟ

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Δημήτρης Ζημιανίτης: Ορκίστηκε ευρωπαίος Εισαγγελέας στην νεοσύστατη αρχή της Ε.Ε.- Πρώτη γυναίκα Γενική Εισαγγελέας η Laura Codruta Kovesi – ΦΩΤΟ dikastiko

Με πανηγυρικό χαρακτήρα πραγματοποιήθηκε η έναρξη λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας στην έδρα του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Λουξεμβούργο, ημέρα κατά την οποία έγινε και η επίσημη ανάληψη των καθηκόντων της πρώτης Ευρωπαίας Γενικής Εισαγγελέως, Laura Codruta Kovesi αλλά και των υπολοίπων Ευρωπαίων Εισαγγελέων, μαζί τους και ο δικός μας Δημήτριος Ζημιανίτης.

«Πρόκειται για υψηλή θέση ευθύνης, από την οποία προσβλέπω, ως δικαστικός λειτουργός, να συμβάλω στην περαιτέρω εμβάθυνση της ολοκλήρωσης της ΕΕ στο πεδίο της ποινικής δικαιοσύνης» είχε αναφέρει ο κ. Ζημιανίτης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ όταν ορίστηκε από τη χώρα για τη θέση αυτή.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα υποστήριξε εξ αρχής θερμά τη σύσταση της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας και επιδιώκω, ως ο πρώτος Έλληνας Ευρωπαίος Εισαγγελέας, να δικαιώσω αυτή τη στρατηγική επιλογή, εργαζόμενος με ευσυνειδησία, ανεξαρτησία και το δέον δικαστικό φρόνημα».

Υπενθυμίζεται ότι η πρώτη Ευρωπαία Γενική Εισαγγελέας είναι από τη Ρουμανία, και η τοποθέτηση της στο αξίωμα αυτό έγινε τον περασμένο Οκτώβριο κατόπιν κοινής συμφωνίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Παράλληλα, με απόφαση της 27ης Ιουλίου 2020, το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης διόρισε τους πρώτους Ευρωπαίους Εισαγγελείς.

Ανάληψη με όρκο

Στη διάρκεια της τελετής της περασμένης Δευτέρας, τόσο η Laura Codruta Kovesiόσο και οι Ευρωπαίοι Εισαγγελείς ανέλαβαν επισήμως τη δέσμευση να τηρούν τις υποχρεώσεις που απορρέουν από το λειτούργημά τους. Ο Koen Lenaerts, Πρόεδρος του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και η Laura Codruta Kovesi εκφώνησαν ομιλίες για την περίσταση.

Ειδικότερα, ανέλαβαν επισήμως καθήκοντα η Laura Codruta Kovesi (RO), ο Frederic Baab (FR), ο Catalin-Laurentiu Borcoman (RO), ο Jaka Brezigar (SI), ο Danilo Ceccarelli (IT), ο Gatis Doniks (LV), η Yvonne Farrugia (MT), η Teodora Georgieva (BG), η Danielle Goudriaan (NL), ο Jose Eduardo Guerra (PT), ο Petr Klement (CZ), ο Tomas Krusna (LT), η Tamara Laptos (HR), η Κατερίνα Λοίζου (Cy), η Ingrid Maschl-Clausen (AT), ο Juraj Novocky (SK), ο Andres Ritter (DE), η Maria Concepcion Sabadell Carnicero (ES), ο Gabriel Seixas (LU), η Kristel Siitam-Nyiri (EE), ο Harri Tiesmaa (FI), ο Yves Van Den Berge (BE) και ο Δημήτριος Ζημιανίτης (EL), με τα εξής λόγια:

«Αναλαμβάνω επισήμως την υποχρέωση να ασκώ τα καθήκοντά μου με πλήρη ανεξαρτησία, ενεργώντας προς το συμφέρον της Ένωσης συνολικά· να μη ζητώ και να μη λαμβάνω εντολές από οποιοδήποτε πρόσωπο ή οντότητα εκτός της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας. Επίσης, δεσμεύομαι να τηρώ την υποχρέωση εμπιστευτικότητας όσον αφορά οποιεσδήποτε πληροφορίες κατέχει η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία.»

Σύμφωνα με ανακοίνωση του δικαστηρίου της Ευρωπαικής Ένωσης, η οποία αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα “Δικαστής” η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία είναι ανεξάρτητο όργανο της Ένωσης, αρμόδιο για την έρευνα, τη δίωξη και την παραπομπή στη δικαιοσύνη εγκλημάτων κατά των οικονομικών συμφερόντων της Ένωσης (παραδείγματος χάριν, απάτης, διαφθοράς, διασυνοριακής απάτης στον τομέα του ΦΠΑ για ποσά άνω των 10 εκατομμυρίων ευρώ). Στο πλαίσιο αυτό, η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία διενεργεί έρευνες και πράξεις σχετικές με την ποινική δίωξη και ασκεί εισαγγελικά καθήκοντα ενώπιον των αρμόδιων δικαστηρίων των κρατών μελών. Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία εδρεύει στο Λουξεμβούργο.

Επί του παρόντος συμμετέχουν στην ενισχυμένη αυτή συνεργασία 22 κράτη μέλη (Αυστρία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Εσθονία, Ισπανία, Ιταλία, Κάτω Χώρες, Κροατία, Κύπρος, Λεττονία, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Μάλτα, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σλοβακία, Σλοβενία, Τσεχική Δημοκρατία και Φινλανδία).

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ