Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2020

Ebru Timtik: Μια γενναία ιστορία με συγκινητικό τέλος

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Ebru Timtik: Μια γενναία ιστορία με συγκινητικό τέλος

Αντικρίζοντας σε εκείνη τη φωτογραφία που διακινείται παγκόσμια μέσω των ΜΜΕ ως συνοδευτική της είδησης του θανάτου της,την Ebru Timtik με τα μαύρα ατίθασα μαλλιά να ακουμπούν στο πρόσωπο της και το βαθύ βλέμμα της σαν αν αντικρίζει την απεραντοσύνη της θάλασσας, η συγκίνηση μου κορυφώνεται.

Για αυτή τη Τουρκάλα δικηγόρο, την αγωνίστρια των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την αγωνίστρια της Δικαιοσύνης, τη Γυναίκα. Μια θαρραλέα ύπαρξη από αυτές που γεννά η ιστορία μια φορά στα εκατό χρόνια, και κάτω από συνθήκες σαν αυτές που επικρατούν στην γειτονική μας χώρα, χρόνια τώρα χωρίς δικαιοσύνη, χωρίς έλεος και με τον φαρισαϊσμό των Τυράννων που επίσης μόνο η ιστορία μαρτυρά. Γιατί η ανάγκη γεννά τους ήρωες και πάλι η ιστορία το έχει αποδείξει.

Η Ebru Timtik γεννημένη σχεδόν πρόσφατα μόλις το 1978, δηλαδή πριν από 42 χρόνια, έσβησε αποστεωμένη από βιταμίνες στις 27 Αυγούστου 2020, πάνω σε ένα κρεβάτι που τα κιλά της ήταν λιγότερα και από τα χρόνια της, λόγω απεργίας πείνας. Πέθανε για τον λόγο για τον οποίο μας συστήθηκε σε αυτόν τον κόσμο. Πέθανε σε αναζήτηση δίκαιης δίκης.

Έσβησε η Ebru μα το πρότυπο της μένει. Το παγκόσμιο πρότυπο και η παρακαταθήκη μιας γυναίκας που η παιδεία της και η φυσική της γενναιότητα, θα συνεχίσουν να κονταροχτυπιούνται και μετά θάνατο με τον φασισμό της εξουσίας, τον φαρισαϊσμό της πολιτικής, με την κατ’ επίφαση δημοκρατία με τις περιορισμένες ελευθερίες.

Μα περισσότερο απ΄ όλα η μοναδική και γενναία Ebru Timtik Τουρκάλα κουρδικής καταγωγής, θα συνεχίσει να αποτελεί για όλες εμάς ένα πρότυπο, κόντρα στα στερεότυπα της εποχής της ωραίας, της «χειραφετημένης» με καριέρα που σου επιφέρει πελατεία και κατά συνέπεια πλούτη. Γιατί για εκείνη τη ξεροκέφαλη και πεισματάρα Τουρκάλα που δεν κιότεψε ούτε την ύστατη στιγμή, όταν δικοί της άνθρωποι την εκλιπαρούσαν να σπάσει την νηστεία της, τα πλούτη της ήταν οι ιδέες της, ο αγώνας της για ένα καλύτερο και δίκαιο αύριο στην χώρα της και κατά συνέπεια στην ανθρωπότητα.

Για την Ebru Timtik τα πλούτη της ήταν ο θεσμικός της ρόλος ως δικηγόρου – υπερασπιστή, ο αγώνας της κατά της τρομοκρατίας της δικαιοσύνης, της δικαιοσύνης που λιγοψυχά μπροστά στην πολιτική πίεση για να διεξάγει μια δίκαιη δίκη και να εκδώσει μια δίκαιη απόφαση.

Το πρότυπο της Ebru στέκεται κόντρα απέναντι στα τυπωμένα από ιλουστρασιόν χαρτί περιοδικά, που τα ξεφυλλίζουν φλυαρώντας συνομήλικες συμπατριώτισσες της (και όχι μόνο) γυναίκες για να αντιγράψουν άλλοτε το πρότυπο που τους προβάλει η παγκόσμια βιομηχανία καλλυντικών και ρούχων, και άλλοτε η ίδια η Εμινέ Ερντογάν με τις ολομέταξες πανάκριβες μαντίλες της, τις καρφίτσες λιβελούλα των 5000 ευρώ και το ολόχρυσο καζανάκι της που όταν το τραβά το ψέμα της να πιάνει απόπατο.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ