Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2020

Κατερίνα Σακελλαροπούλου: Η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος εν μέσω δύο κρίσεων

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Κατερίνα Σακελλαροπούλου: Η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος εν μέσω δύο κρίσεων

Άξια» αναφώνησαν οι παρευρισκόμενοι βουλευτές μόλις η Κατερίνα Σακελλαροπούλου σήκωσε το χέρι της από το Ευαγγέλιο με την ολοκλήρωση της ορκωμοσίας της στην Βουλή.

Λίγο αργότερα, και μετά την κατάθεση στεφάνου στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη, με γοργό βηματισμό πέρασε μπροστά από το μικτό άγημα που είχε παραταθεί στην Ηρώδου Αττικού και ενώ η στρατιωτική μπάντα παιάνιζε εμβατήρια δρασκέλισε το κατώφλι του Προεδρικού Μεγάρου που την ανέμενε στην είσοδο ο απερχόμενος Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Η είσοδος της Κατερίνας Σακελλαροπούλου της νέας Προέδρου της Δημοκρατίας στο εμβληματικό Μέγαρο της Ηρώδου Αττικού, αποτέλεσε χθες μια αισιόδοξη ανάσα εν μέσω δύο πληγών που φύτρωσαν αίφνης στην χώρα μας. Το ένα συνοριακό και το άλλο παγκόσμιο.  Προσφυγικό και Κορωνοϊός.

Ήταν μια συγκινητική στιγμή κι ας έλειπαν λόγω μέτρων προστασίας από τον κορωνοϊό, οι λαμπρότητες του παρελθόντος.  Η παρουσία της, η σεμνότητα που τη διακρίνει σε όλο το προηγούμενο βίο της αλλά και η πρώτη δημόσια τοποθέτηση της ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, με αναφορά στα ελληνοτουρκικά, το προσφυγικό και το κορονοϊό, σημάδεψαν την πρώτη επίσημη μέρα της στο Προεδρικό Μέγαρο. Μα πάνω από όλα εκείνο το μήνυμα που έστειλε σε όλες εκείνες που μοχθούν με σύμμαχο το μυαλό τους και το ήθος τους, που αναλώνουν τη νιότη τους στον όποιο σκοπό τους, ότι μπορούν να ελπίζουν και να ονειρεύονται ότι η αξία τους στο τέλος θα θριαμβεύσει. «Είναι καιρός οι γυναίκες στη χώρα να συνειδητοποιήσουν ότι μπορούν να φθάσουν όπου επιθυμούν με την αξία τους”.

Δεν παρέλειψε από το πρώτο δημόσιο άκουσμά της να αποδώσει τιμή στον προκάτοχο της Προκόπη Παυλόπουλο, όπου αναφερόμενη στη θητεία του υπογράμμισε ότι αυτή σφραγίστηκε από την προσπάθειά του για εθνική ομοψυχία και συνεννόηση των πολιτικών δυνάμεων, μέσα σε ναρκοθετημένο από την καχυποψία έδαφος, καθώς και στο γεγονός ότι συνετέλεσε αποφασιστικά στην παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη.

“Έχουμε παρακολουθήσει όλοι την πορεία σας στο εμβληματικό Συμβούλιο της Επικρατείας. Φθάσατε μέχρι την κορυφή αυτού του δικαστηρίου και θεωρώ ότι αυτό το εφόδιο είναι η μεγαλύτερη εγγύηση για το ότι θα ασκήσετε τα καθήκοντα σας ως ρυθμιστής του Πολιτεύματος, με πλήρη σεβασμό στο Σύνταγμα και το κυριότερο, με πλήρη γνώση του διεθνούς και του ευρωπαϊκού δικαίου, έτσι ώστε να υπερασπιστείτε στο ακέραιο τα εθνικά μας δίκαια”, είπε ο Προκόπης Παυλόπουλος απευθυνόμενος στην διάδοχό του.

Δύο προσωπικότητες εγνωσμένου κύρους και νομομαθείς, πέρασαν χθες το κοινό τους μήνυμα. Ευγένεια και πολιτισμός. Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου ως γνήσια πλέον οικοδέσποινα με την αποχώρηση του, παρέμεινε στην είσοδο του Προεδρικού Μεγάρου μέχρι που το αυτοκίνητο που επέβαινε ο Προκόπης Παυλόπουλος χάθηκε από την Ηρώδου Αττικού.

Αγώνας χωρίς εκπτώσεις

Όλοι κρεμάστηκαν απ’ τα χείλη της. Τι είπε η νέα Πρόεδρος της Δημοκρατίας;

“Η πατρίδα μας καλείται να αντιμετωπίσει νέες προκλήσεις. Να αποκρούσει νέους κινδύνους και απειλές. Χωρίς να σταματήσει τον αγώνα για οικονομική και κοινωνική ανασυγκρότηση. Χωρίς εκπτώσεις στο Δημοκρατικό Πολίτευμα και το κράτος Δικαίου”.

“Ενωμένοι και δημιουργικοί θα πορευθούμε για να κερδίσουμε μέλλον ευημερίας που να μας χωράει όλους” επισήμανε κάνοντας αναφορά σε Ευρώπη καθώς και νέο πατριωτισμό.

Επεσήμανε την ανάγκη συνεννόησης των πολιτικών κομμάτων τονίζοντας ότι αυτή τη στιγμή η χώρα καλείται να αντιμετωπίσει την επιθετικότητα εκείνων, που εργαλειοποιώντας τον πόνο των προσφύγων, επιβουλεύονται την εθνική κυριαρχία μας. Μίλησε για την ανάγκη να φυλάξουμε τα σύνορά μας και παράλληλα να εκπληρώσουμε το ανθρωπιστικό μας καθήκον απέναντι σε ανυπεράσπιστους ανθρώπους. “Μια δύσκολη αλλά όχι αδύνατη εξίσωση”, σημείωσε.

Στέρεη και Καθησυχαστική

Καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε την πανδημία με τον κοροναϊό, χωρίς να υπάρξει πανικός, χωρίς να διαλυθεί το σύστημα υγείας και να διαρρηχθεί ο κοινωνικός ιστός ή να προκληθεί πλήγμα στην Οικονομία μας, επισήμανε. “Η απόλυτη συμμόρφωση του πληθυσμού στα μέτρα για τον κοροναϊό είναι αναγκαία” τόνισε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ