Μπέρνι Μάντοφ: Πέθανε ο εγκέφαλος της μεγαλύτερης οικονομικής απάτης στην ιστορία

Είχε φέρει τα πάνω – κάτω στους χρηματιστηριακούς δείκτες, καταδικάστηκε σε 150 έτη φυλάκισης και απεβίωσε την Τετάρτη 14 Απριλίου

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Μπέρνι Μάντοφ: Πέθανε ο εγκέφαλος της μεγαλύτερης οικονομικής απάτης στην ιστορία

O Μάντοφ πρώην χρηματιστής, σύμβουλος επενδύσεων, διετέλεσε πρόεδρος του Νasdaq στη χρυσή εποχή της κούρσας των τεχνολογικών μετοχών και διαχειριζόταν λογαριασμούς χιλιάδων πελατών.

Ωστόσο, ο ίδιος παραδέχθηκε ότι διέπραττε απάτη πολλών δισεκατομμυρίων για δεκαετίες και καταδικάστηκε σε 150 χρόνια φυλάκισης για 11 ομοσπονδιακά κακουργήματα.

Τη στιγμή της σύλληψής του, οι πλαστές καταστάσεις λογαριασμών πελατών του έδειχναν συμμετοχές αξίας περιπου 60 δισ. δολαρίων.

Όπως μεταδίδει το Associated Press, ο Μάντοφ πέθανε στο ομοσπονδιακό Ιατρικό Κέντρο στο Μπάτνερ της Βόρειας Καρολίνας από φυσικά αίτια.

Πέρυσι, οι δικηγόροι του είχαν καταθέσει αίτηση αποφυλάκισης για τον 82χρονο στο πλαίσιο της πανδημίας λέγοντας ότι έπασχε από νεφρική νόσο τελικού σταδίου και άλλες χρόνιες παθήσεις, ωστόσο το αίτημά τους απορρίφθηκε.

Το ιστορικό του Μάντοφ και της μεγαλύτερης χρηματιστηριακής απάτης όλων των εποχών

Ο Μπέρναρντ (Μπέρνι) Μάντοφ, γιος ενός Πολωνού υδραυλικού, γεννήθηκε το 1938 στο Κουίνς της Νέας Υόρκης.

Σε ηλικία μόλις 22 ετών, το 1960, ιδρύει την Bernard L. Madoff Investment Securities LLC, μια επενδυτική εταιρεία με πεδίο δραστηριοποίησης στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.

Κάπου στα μέσα της δεκαετίας του ’60 ο Μάντοφ σκαρφίζεται μια εξαιρετική ιδέα: να χρησιμοποιεί ηλεκτρονικούς υπολογιστές για να παρουσιάζει σε πραγματικό χρόνο στους πελάτες του τις διακυμάνσεις των μετοχών και τις διαφορές που παρατηρούνται ανάμεσα στην ονομαστική και την πραγματική τιμή πώλησης μιας μετοχής.

Ωστόσο, το πότε άρχισε να χτίζει την παράνομη «πυραμίδα» του παραμένει άγνωστο.

Ο ίδιος υποστηρίζει ότι ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του ’90. Άλλοι εντοπίζουν παρατυπίες ήδη από τα μέσα του ’70. Και όλοι αναρωτιούνται πώς οι ελεγκτές του αμερικανικού Δημοσίου δεν είχαν αντιληφθεί τίποτα τόσα χρόνια.

Για να δημιουργεί την ψευδαίσθηση ότι τα λεφτά επενδύονται σε όλον τον πλανήτη, ο Μάντοφ είχε στήσει ένα δαιδαλώδες δίκτυο από επιχειρήσεις–«βιτρίνα» που αναλάμβαναν να ξεπλύνουν τα κέρδη.

Με απλά λόγια, ο Μάντοφ έβρισκε νέους πελάτες-θύματα και τα χρήματα που «επένδυαν» τα έδινε στους παλιούς πελάτες, ως απόδοση κεφαλαίων. Και η «πυραμίδα» όλο και μεγάλωνε…

Σε αντίθεση όμως με άλλα σχήματα «πυραμίδας», που πρόσφεραν μεγάλες αποδόσεις, ο Μάντοφ, για να μην προκαλεί υποψίες, έδινε ένα 10%-12%.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ