Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024

Παναγιώτης Τσιμπούκης: Υπουργός προτείνει στον Πρωθυπουργό πρόσωπο της Δικαιοσύνης για Πρόεδρο της Δημοκρατίας

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Παναγιώτης Τσιμπούκης: Υπουργός προτείνει στον Πρωθυπουργό πρόσωπο της Δικαιοσύνης για Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Του Παναγιώτη Τσιμπούκη

Πάρα πολύ έως έντονα ενδιαφέρον είναι το δημοσίευμα του «news247.gr», σύμφωνα με το οποίο στενοί συνεργάτες του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη επιθυμούν ο επόμενος-η Πρόεδρος της Δημοκρατίας να είναι ο /η πρόεδρος ενός εκ των τριών μεγάλων δικαστηρίων της χώρας.

Και είναι ακόμη πιο ενδιαφέρουσα η επίμαχη ανάρτηση, καθώς οι στενοί συνεργάτες του Πρωθυπουργού (σ.σ. στην πραγματικότητα «οι συνεργάτες» είναι μόνο ένας και είναι υπουργός και καθηγητής) θέλουν το συγκεκριμένο πρόσωπο της Δικαιοσύνης, για το ύπατο πολιτειακό αξίωμα. Και αυτό, λόγω των σχέσεων που έχει με πολιτικά πρόσωπα, όπως είναι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας (και το σύνολο της Κουμουνδούρου) και ο πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ (ΚΙΝΑΛ) και πρώην υπουργός Ευάγγελος Βενιζέλος.

Πέρα από αυτό, ο εν λόγω υπουργός, , στέλνει, μήνυμα στον ίδιο τον Πρωθυπουργό ότι κάποια ονόματα (άνδρες και γυναίκες) τα οποία έχουν ακουστεί έως τώρα για την Προεδρία, θεωρείται βέβαιον ότι δεν θα τους ψηφίσουν βουλευτές της “βαθέως” ΝΔ».

Άρα κύριε Πρωθυπουργέ -λέει ο υπουργός του- για σένα είναι μονόδρομος η επιλογή που σου προτείνω και εάν δεν την εφαρμόσεις θα έχεις την ευθύνη για την αποτυχία.

Εξάλλου, λέει με νόημα ο υπουργός ότι ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης «φαίνεται να επιθυμεί για την Προεδρία της Δημοκρατίας» το συγκεκριμένο πρόσωπο. Δηλαδή, υπουργός, μιλάει ο ίδιος ως δήθεν «στενοί συνεργάτες» του Πρωθυπουργού και με το δάκτυλο του δείχνει τι να κάνει και παράλληλα του υποδεικνύει περι αντίδρασης των βουλευτών του κόμματός του, σε περίπτωση που δεν εισακουστεί στην εισήγηση.

Η στραβός είναι ο γιαλός ή στραβά βαδίζει…..

Η είδηση αυτή είναι από τις πλέον σημαντικές το τελευταίο διάστημα. Και αυτό γιατί περίτρανα, όχι μόνο αποδεικνύονται οι σχέσεις της δικαστικής εξουσίας –και μάλιστα στην ανώτατη ιεραρχία- με την πολιτική ηγεσία, αλλά και τα παιχνίδια της δικαστικής εξουσίας με τα πολιτικά κόμματα όλων των χρωμάτων.

Νωπά είναι ακόμη τα δημοσιεύματα (dikastiko.gr) που αναφέρουν ότι το ίδιο πρόσωπο του χώρου της Δικαιοσύνης που προτείνεται για την Προεδρία της Δημοκρατίας, έχει επισκεφθεί πρόσφατα τον Πρωθυπουργό στο Μαξίμου, μετά από την παρέμβαση του εν λόγω «προτείνοντα» υπουργού, προκειμένου να θέσει ζητήματα ανακατανομής των θέσεων των προέδρων του δικαστηρίου που προΐσταται, να αλλάξει τον γενικό διευθυντή της Εθνικής Σχολής Δικαστικών Λειτουργών (και πρότεινε στην θέση του σύμβουλο Επικρατείας), κ.λπ. Την ίδια στιγμή παρακάμπτει τον αρμόδιο σημερινό υπουργό Δικαιοσύνη και παράλληλα συντρώγει σε ταβερνάκι με τον τέως υπουργό Δικαιοσύνης!

Με άλλα λόγια, χωρίς φραγμούς και απροκάλυπτα πλέον η δικαστική εξουσία -με ότι αυτό σημαίνει για το περιεχόμενο των εκδιδομένων αποφάσεων, την λειτουργία και τους δικονομικούς και δικαστικούς χειρισμούς ενός Ανώτατου Δικαστηρίου- εμπλέκεται, συναναστρέφεται, συναλλάσσεται, συλλειτουργεί και συναποφασίζει, με την τέως, την νυν και πιθανά μέλλουσα πολιτική εξουσία.

Μετά από όλα αυτά πως θα αντιμετωπίσει ο απλός πολίτης, ο δικηγόρος, κ.λπ., τον δικαστή που θα ανέβει στην έδρα να δικάσει. Θα τον δει ως αδέκαστο δικαστή, ως πολιτικάντη με τήβεννο, ως υποψήφιο πολιτικό που τα «δίνει όλα» για μια θέση στην εκάστοτε κυβέρνηση, ως κάποιον που προσφέρει γη και ύδωρ για να λάβει αυτά που επιθυμεί;

Πάντως, ότι και να γίνει δεν τον βλέπει σαν δικαστή.

Τι λέει ο υπουργός στον Πρωθυπουργό

Το επίμαχο δημοσίευμα αναφέρει, μεταξύ των άλλων, τα εξής:

«Ένα νέο όνομα έχει πέσει τις τελευταίες ημέρες στο τραπέζι, όσον αφορά στην επικείμενη εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

Στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού, μέλη της κυβέρνησης, σύμφωνα με τις πληροφορίες των “Παιχνιδιών Εξουσίας”, έχουν προτείνει στον Κυριάκο Μητσοτάκη για το ύπατο πολιτειακό αξίωμα, …., Πρόεδρο …. από το 2018.

Το επιχείρημα είναι πως …., πέραν της αναμφίβολα σημαντικής προσωπικότητάς της, έχει προταθεί και έχει εκλεγεί …. Πρόεδρος …. επί εποχής ΣΥΡΙΖΑ και, συνεπώς η Κουμουνδούρου δεν θα μπορέσει παρά να είναι θετική στην ψηφοφορία που θα γίνει.

Το ίδιο θετική θα είναι, σύμφωνα με τα πρόσωπα που έχουν κάνει τη σχετική πρόταση και το Κίνημα Αλλαγής, καθώς … Πρόεδρος του … έχει μεγάλη απήχηση στο χώρο και, επιπλέον, άριστη σχέση με τον Ευάγγελο Βενιζέλο.

Η κατάθεση ενός νέου ονόματος- και, μάλιστα, …., που φαίνεται να επιθυμεί για την Προεδρία της Δημοκρατίας ο Κυριάκος Μητσοτάκης εφόσον δεν προκρίνει τελικά τον Προκόπη Παυλόπουλο- αποδεικνύει δεν θα τους ψήφιζαν βουλευτές της “βαθέως” ΝΔ.

Κάποιους και κάποιες εξ όσων έχουν ακουστεί έως τώρα, μάλιστα, θεωρείται βέβαιον ότι δεν θα τους ψήφιζαν βουλευτές της “βαθέως” ΝΔ, “νομιμοποιούμενοι”- όπως τουλάχιστον νομίζουν- από το γεγονός ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ως βουλευτής της ΝΔ δεν είχε παράσχει θετική ψήφο στον Προκόπη Παυλόπουλο.

Όπως, πάντως, έχουν γράψει τα “Παιχνίδια Εξουσίας” ο πρωθυπουργός δεν θα ήθελε διαφοροποίηση “γαλάζιου” βουλευτή- και πολύ περισσότερο βουλευτών- κατά την ψηφοφορία για εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας….».

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ