Πέμπτη 28 Οκτωβρίου 2021

Άννα Κανδύλη: 2019. Η χρονιά που «πλήγωσε» βαθιά τη δικαιοσύνη

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Άννα Κανδύλη: 2019. Η χρονιά που «πλήγωσε» βαθιά τη δικαιοσύνη

Το 2019 φεύγει αφήνοντας βαθιές πληγές στο σώμα της δικαιοσύνης.

Η έρευνα για τη Novartis με τις καταγγελίες για άνωθεν παρεμβάσεις στο έργο δικαστικών λειτουργών και η ανταλλαγή πυρών μεταξύ εισαγγελέων για τον χειρισμό της υπόθεσης, την απαξίωσαν σε τέτοιο βαθμό που πλέον ο πολίτης αντιμετωπίζει με καχυποψία το τελευταίο του «καταφύγιο».

Είναι μάλιστα η πρώτη φορά, τουλάχιστον τα τελευταία αρκετά χρόνια, που η απαξίωση προκαλείται από τους ίδιους τους λειτουργούς της δικαιοσύνης.

Και δεν είναι μόνο η υπόθεση της Novartis, που έχει δημιουργήσει ένα «βαρύ» κλίμα.

Είναι και οι καταγγελίες για απίστευτες σκηνές έντασης, με ακατανόμαστους χαρακτηρισμούς μεταξύ ανωτέρων δικαστικών λειτουργών και μάλιστα εκλεγμένων από τους συναδέλφους τους στη μεγαλύτερη συνδικαλιστική δικαστική ένωση της χώρας, την Ένωση Δικαστών Εισαγγελέων, στο τελευταίο ΔΣ, σύμφωνα με τα όσα λέει ο Γενικός Γραμματέας της Νίκος Σαλάτας. Μία αντιπαράθεση που έχει ως αφετηρία της την τροπολογία που αυξάνει σε 86 τους προέδρους εφετών της Χώρας και που εν πολλοίς, σύμφωνα με τους ίδιους τους εφέτες, καθόρισε και το αποτέλεσμα της Ολομέλειάς τους η οποία απάντησε αρνητικά στον ορισμό ειδικού ανακριτή στην υπόθεση της Novartis. Που αν είναι όντως έτσι, η θλίψη περισσεύει και τα σχόλια περιττεύουν.

Στα παραπάνω ήρθε να προστεθεί και η κόντρα που έχει ξεσπάσει μεταξύ δικαστών και δικηγόρων με αφορμή την εμπλοκή των πρώτων στις εκλογές συνδικαλιστικών σωματείων. Η μη πρόσκληση του προέδρου του ΔΣΑ, Δημ. Βερβεσού, στην ετήσια συνέλευση της ΕΔΕ, καταγράφεται για πρώτη φορά στα δικαστικά χρονικά. Προκάλεσε δε και έντονη αντιπαράθεση στους κόλπους της Ένωσης καθώς θεωρήθηκε προσωπική επιλογή του προέδρου της Χρ. Σεβαστίδη. Αποτέλεσμα ήταν να συγκληθεί ένα έκτακτο ΔΣ στο οποίο αποκρυσταλλώθηκε η διάσταση μεταξύ των τριών παρατάξεων (Σεβαστίδη, Λυμπερόπουλου, Σαλάτα) που συγκροτούν το ενωτικό προεδρείο.

Η ανησυχία λοιπόν και η αγωνία εκείνων που «πονάνε» τη δικαιοσύνη είναι αν όλες αυτές οι πληγές που άνοιξαν το 2019 θα καταστεί δυνατόν μέσα στο 2020 να κλείσουν.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ