Τρίτη 05 Ιουλίου 2022

Άννα Κανδύλη: Δικαιοσύνη: Το… «αποπαίδι» της πολιτείας

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Άννα Κανδύλη: Δικαιοσύνη: Το… «αποπαίδι» της πολιτείας

Κάθε χρόνο στις Γενικές Συνελεύσεις των Δικαστικών Ενώσεων υπουργοί και εκπρόσωποι των πολιτικών κομμάτων δεν παραλείπουν να αναφερθούν στο σημαντικό ρόλο της δικαιοσύνης αλλά και πόσο την υπολήπτονται.

Ωστόσο «επί του πρακτέου» φαίνεται ότι μάλλον αντιμετωπίζεται ως «αποπαίδι» από την πολιτική εξουσία.

Ενδεικτικό αυτού είναι οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού για τη λειτουργία της. Που βαίνουν συνεχώς μειούμενες.

Σύμφωνα με τα όσα είπε ο πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, Χρ. Σεβαστίδης, κατά την ομιλία του στην φετινή ετήσια Γενική Συνέλευση της Ένωσης «από τα 914 εκ. το 2009 φτάσαμε σταδιακά στα 622 εκ. το 2017, ενώ πέρσι στον προϋπολογισμό του 2019 για το υπουργείο Δικαιοσύνης προβλέπονταν 657 εκ. ευρώ. Φέτος ο κρατικός προϋπολογισμός για το υπουργείο Δικαιοσύνης προβλέπει 532 εκ. ευρώ και εάν σε αυτά συνυπολογίσουμε και τα 120 εκ. ευρώ που πηγαίνουν στη Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής, πάλι παρατηρούμε ότι βρισκόμαστε στα περσινά επίπεδα. Και τούτο ενώ τα προβλήματα από την υποχρηματοδότηση στη Δικαιοσύνη όλη την προηγούμενη δεκαετία έχουν γίνει ορατά και είναι πλέον οξυμένα».

Όπως χαρακτηριστικά είπε ο κ. Σεβαστίδης «υπάρχουν δικαστήρια και εισαγγελίες που λόγω της έλλειψης πετρελαίου τους χειμερινούς μήνες δεν έχουν θέρμανση και υποχρεώνονται να διεξάγουν δίκες σε παγωμένες αίθουσες».

Και θα προσθέσω επίσης τις ουκ ολίγες αίθουσες που στη πρώτη βροχή πλημμυρίζουν, τις άθλιες τουαλέτες των δικαστικών μεγάρων που παραπέμπουν σε τριτοκοσμικές χώρες, την έλλειψη ηλεκτρονικών υπολογιστών, την τήρηση (ακόμα) πρακτικών στις δίκες με το χέρι, τα ετοιμόρροπα έπιπλα που αποτελούν συνήθη εικόνα σε κάθε γραφείο δικαστικού λειτουργού.

Συνεπώς, ποια είναι η σημασία που δίνει η πολιτεία στη δικαιοσύνη; Μάλλον καμία…

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ