Τετάρτη 06 Ιουλίου 2022

Άννα Κανδύλη: Γιατί πρέπει να αλλάξει ο τρόπος προαγωγής και αξιολόγησης των δικαστικών λειτουργών

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Άννα Κανδύλη: Γιατί πρέπει να αλλάξει ο τρόπος προαγωγής και αξιολόγησης των δικαστικών λειτουργών

Οι προτάσεις του αντιπροέδρου της Κυβέρνησης Παναγιώτη Πικραμένου στο πλαίσιο διαδικτυακής συζήτησης στο Φόρουμ των Δελφών σχετικά με μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν στη Δικαιοσύνη, προκάλεσαν την έντονη αντίδραση των δικαστικών ενώσεων. Ο κ. Πικραμένος έκανε λόγο μεταξύ άλλων για διορισμό Δικαστών επί θητεία, προαγωγές αυτών κατόπιν γραπτού διαγωνισμού και αλλαγή του τρόπου αξιολόγησής τους.

Πέραν του διορισμού και της ισοβιότητας των Δικαστικών Λειτουργών που ορίζεται από το Σύνταγμα( άρα απαιτείται αναθεώρηση),το θέμα των προαγωγών και της αξιολόγησης θεωρώ ότι θα πρέπει κάποια στιγμή( όχι μακρινή) να τεθεί «επί τάπητος».

Γιατί οι «παροικούντες στην Ιερουσαλήμ της Δικαιοσύνης», γνωρίζουν πολύ καλά ότι: α) στις προαγωγές, ειδικά τα τελευταία χρόνια, δεν λαμβάνονται υπόψη τα προσόντα παρά μόνο ο υποψήφιος να μην έχει πειθαρχικά, με συνέπεια να έχουν προαχθεί πρόσωπα που αδυνατούν να χειριστούν ακόμη και απλές υποθέσεις, και β) ότι έχουν αξιολογηθεί αρκετοί «προβληματικοί», κατά γενική ομολογία, δικαστικοί λειτουργοί ως επαρκείς οι οποίοι το μόνο που κάνουν είναι να συσσωρεύουν δικογραφίες στα συρτάρια τους ενώ όσες καταφέρνουν τελικώς να περαιώσουν σε κάποιο , μετέπειτα στάδιο,αυτές καταπέφτουν.

Κι όταν τίθεται το ερώτημα «Μα γιατί δεν τον/ την στέλνετε σπίτι ή τουλάχιστον σε μια άλλη υπηρεσία του Δημοσίου;» η απάντηση είναι: «Ε, τον/ την λυπόμαστε».

Οι Δικαστές και οι Εισαγγελείς όμως είναι όπως και οι γιατροί. Κρατούν ανθρώπινες ζωές στα χέρια τους. Συνεπώς, δεν χωρούν τέτοιου είδους συναισθηματισμοί και προφανώς θα πρέπει να επανεξεταστεί , και με τη δέουσα σοβαρότητα,και το θέμα των προαγωγών και της αξιολόγησης.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ