Σάββατο 08 Οκτωβρίου 2022

Άννα Κανδύλη: Γιατί «Σαράφης» – «Κελέση» παραμένουν υπό προστασία ακόμη κι αν έχουν ποινική εμπλοκή στην υπόθεση Novartis

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Άννα Κανδύλη: Γιατί «Σαράφης» – «Κελέση» παραμένουν υπό προστασία ακόμη κι αν έχουν ποινική εμπλοκή στην υπόθεση Novartis

Ένα από τα αιτήματα της προανακριτικής επιτροπής προς την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου είναι να εξεταστούν εκ νέου οι λόγοι για τους οποίους οι μάρτυρες « Μάξιμος Σαράφης» και «Αικατερίνη Κελέση» μπήκαν σε καθεστώς προστασίας και αν οι λόγοι αυτοί υφίστανται ακόμη.

Τούτο ζητείται γιατί, κατά τους βουλευτές της πλειοψηφίας, φαίνεται να έχουν προκύψει στοιχεία από την έρευνά τους που «δείχνουν» ότι οι δύο μάρτυρες έχουν εμπλακεί στην υπόθεση Novartis με οικονομικό αντάλλαγμα.

Για τον έναν δε υπάρχουν υπόνοιες ότι ταυτίζεται με πρόσωπο που κατονομάζεται από βασικό κατηγορούμενο σε μία από τις σχηματισθείσες δικογραφίες ως ένα εκ των ατόμων που «διευκόλυνε» στο ξέπλυμα του « μαύρου» χρήματος που μοίραζε η φαρμακοβιομηχανία.

Συνεπώς θεωρούν ότι θα πρέπει να τεθεί υπό νέα κρίση το καθεστώς προστασίας τους.

Ωστόσο, μάλλον προσπερνάται το εξής στην περίπτωσή τους: Το ότι έχουν διπλή ιδιότητα. Δηλαδή, και αυτή του μάρτυρα δημοσίου συμφέροντος που απαιτεί να μην έχουν ίδιον όφελος ή ποινική εμπλοκή( και προβλέπει και προστασία αν το ζητήσουν οι ίδιοι) αλλά και αυτή του προστατευόμενου που δεν προϋποθέτει τίποτα από τα δύο.

Υπενθυμίζω, για να γίνει κατανοητό, όσον αφορά στην ποινική εμπλοκή, την περίπτωση της «Λίτσας», της εξαδέλφης του βαρυποινίτη Παναγιώτη Βλαστού.

Η « Λίτσα» λοιπόν τέθηκε μεν σε καθεστώς προστασίας γιατί κατέθεσε στοιχεία που αποκάλυψαν κύκλωμα το οποίο δρούσε μέσα από τις φυλακές Κορυδαλλού,κατηγορήθηκε όμως γιατί συμμετείχε και αυτή σε έκνομες πράξεις του κυκλώματος.

Στην προκειμένη περίπτωση, την προστασία στους μάρτυρες « Σαράφη» και « Κελέση», έχει δώσει η Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς και είναι η μόνη αρμόδια για να τους την άρει.

Ως μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος έχουν χαρακτηριστεί από τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου που εποπτεύει τη Διαφθορά,οπότε για τον αποχαρακτηρισμό τους, λόγο στην παρούσα φάση έχει ο νυν εποπτεύων αυτής Παναγιώτης Μπρακουμάτσος.

Συνεπώς, για να βγει η « κουκούλα» το αίτημα πρέπει να υποβληθεί αλλού κι όχι στον κ. Μπρακουμάτσο. Και η αίσθησή μου είναι πως μάλλον δεν θα βρει ανταπόκριση….

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ