Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 2022

Παναγιώτης Στάθης: 2022 – Έρχεται πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου στη Δικαιοσύνη;

Η πρόταση διατυπώθηκε δημόσια από τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Βασίλη Πλιώτα και , οπως φαίνεται κατ’ αρχήν τουλάχιστον, τη συζητάει το υπουργείο Δικαιοσύνης. Άλλωστε δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται στο χώρο της Δικαιοσύνης.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Παναγιώτης Στάθης: 2022 – Έρχεται πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου στη Δικαιοσύνη; dikastiko.gr

Θα είναι το 2022 ένα έτος εθελούσιας εξόδου από τη Δικαιοσύνη; Μη βιαστεί να απαντήσει κάποιος, αφενός γιατί αυτό έχει ξανασυμβεί κατά το παρελθόν (δυο φορές) και αφετέρου γιατί μπορεί να λύσει ένα εσωτερικό πρόβλημα στη λειτουργία της με πιο “βελούδινο” τρόπο.

Η πρόταση διατυπώθηκε δημόσια πρόσφατα, στην διάρκεια της γενικής συνέλευσης της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος, από τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Βασίλη Πλιώτα :

“ …Σε συνάφεια με τις αναλύσεις για το όλο δικαστικό έργο, τις καθυστερήσεις διεκπεραίωσης των υποθέσεων κ.λ.π, εκτιμώ ότι ώριμο και ενδεδειγμένο είναι να υπάρξει, κατά προηγούμενα νομοθετικά πρότυπα, ρύθμιση εθελουσίας εξόδου, ώστε μικρός αριθμός δικαστικών λειτουργών που αδυνατούν να ανταπεξέρχονται στις απαιτήσεις του λειτουργήματός τους, πρωτίστως από λόγους υγείας, να τύχει δυνατότητας , όπως και κατά το παρελθόν, εξόδου από το δικαστικό σώμα με όρους αξιοπρέπειας, όχι εξουθένωσης”.

Κανονική εθελούσιας

Τα προηγούμενα χρόνια είχε ξαναγίνει εθελούσια στη Δικαιοσύνη και είχε επιφέρει την αποχώρηση από περίπου 20 δικαστών κάθε φορά. Το σκεπτικό του έμπειρου, ήπιου και με σώφρονα λογική ανώτερου εισαγγελέα της χώρας έχει διττή στόχευση: Αφενός την απομάκρυνση από τη Δικαιοσύνη δικαστικών λειτουργών που εμφανώς δεν μπορούν να ανταποκριθούν στο ρόλο τους και το καθήκον τους προκαλώντας σοβαρή βλάβη στη λειτουργία της, και αφετέρου στην όσο το δυνατόν πιο “βελούδινη” διαδικασία αποκοπής απο το δικαστικό σώμα, χωρίς να λάβουν το “στίγμα” των μη ικανών να ανταποκριθούν στον ρόλο τους. Κι αυτό εχει να κάνει και με το γεγονός ότι πολλοί από τους δικαστές ή εισαγγελείς αυτούς, αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας και δεν πρόκειται για περιπτώσεις αδιάφορων δικαστικών λειτουργών.

Τα κριτήρια

Το μοντέλο που ειχε ακολουθηθεί κατά το παρελθόν ήταν η αναγνώριση πλασματικών ετών (5-6) και η προαγωγή στον επόμενο βαθμό επετηρίδας ώστε να συνταξιοδοτηθούν με ευπρέπεια και να ανταποκριθούν στις βιοτικές τους ανάγκες. Ενα δηλαδή ανάλογο μοντέλο με αυτά που λειτουργούν ενίοτε στην αγορά εργασίας , αλλά προσαρμοσμένο στα δικαστικά δεδομένα. Το μοντέλο δε αυτό θα πρέπει να λειτουργεί- εκτιμούν νομικές πηγές- παράλληλα με την εντατικοποίηση της πειθαρχικής διαδικασίας που ήδη εξελίσσεται και με τη βούληση της ηγεσίας να αποκόψει απο το δικαστικό σώμα όλες τις εστίες καθυστέρησης στην εκδοση αποφάσεων (όσον αφορά βέβαια τις ευθύνες του δικαστικού σώματος καθώς το πρόβλημα είναι και πολιτικό).

Ακολουθήστε τον Παναγιώτη Στάθη στο instagram, στο facebook και στο Twitter

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ