Κυριακή 17 Οκτωβρίου 2021

Παναγιώτης Στάθης: 74% «ναι» σε ποινές για συγκεντρώσεις σε πλατείες

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Παναγιώτης Στάθης: 74% «ναι» σε ποινές για συγκεντρώσεις σε πλατείες

Να ξεκινήσω ανάποδα: Ίσως είμαστε μια συντηρητική κοινωνία. Ίσως επίσης να είμαστε μια φοβισμένη κοινωνία λόγω της πανδημίας. Ήμασταν όμως πάντα μια κοινωνία ανεκτική , γενικά, στη «μικροπαραβατικότητα» με την έννοια του «έλα μωρέ και τι έκανε το παιδί;».

Αυτό κάποιος θα σου πει πως ήταν ανακλαστικό μιας ανεκτικής, προοδευτικής κοινωνίας. Ένα άλλος θα σου πει πως είναι λίγο ο ελληνικός «ωχαδελφισμός».

Και με τις δυο έννοιες είναι σημαντικό το εύρημα που καταγράφει η Opinion στο βαρόμετρο του Μαΐου. Στο ερώτημα «..πιστεύετε ότι σε κάθε περίπτωση που παραβιάζονται τα μέτρα προστασίας ( π.χ πάρτι σε υπαίθριους χώρους , συγκεντρώσεις όπως στην Πλατεία Αγίας Παρασκευής κ.ά ) πρέπει να επιβάλλονται τα μέτρα και οι ποινές που έχουν προβλεφτεί; «, η απάντηση είναι «ναι» και «μάλλον ναι» σε ποσοστό 74%.

Ξαφνικά δηλαδή γίναμε απόλυτα νομοταγείς και απόλυτα πειθαρχημένοι οι Έλληνες; Δεν νομίζω. Τα αξιοθαύμαστα ποσοστά της εθνικής πειθαρχίας για τα μέτρα τήρησης υγιεινής αυτοπροστασίας, είναι ένα θετικό βήμα, πλην δεν αποτελεί και το σήμα κατατεθέν ενός λαού. Απλώς οι Έλληνες , μετά από 10 χρόνια πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης, είμαστε πλέον μαθημένοι να ανταποκρινόμαστε και να προσαρμοζόμαστε στα δύσκολα.

Συνεπώς μην βαυκαλιζόμαστε: Το 74% «ναι» δεν είναι δείγμα τιμωρητικής διάθεσης ενός λαού απέναντι είτε σε οργανωμένα είτε σε αυθόρμητα πάρτι. Είναι απλώς η καταγραφή ενός «ας μη γ……ε τώρα όσα κάναμε τόσο καιρό». Ένα δημοκοπικό «αϊ σιχτίρ» δηλαδή και τίποτα άλλο…

Ακολουθήστε τον Παναγιώτη Στάθη στο instagram, στο facebook και στο Twitter

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr