Πέμπτη 09 Δεκεμβρίου 2021

Παναγιώτης Στάθης: Αποκάλυψη- Γιατί δεν πυροβόλησε (σε αντίθεση με 7 συναδέλφους του) ο 8ος αστυνομικός της ομάδας ΔΙΑΣ στη συμπλοκή στο Πέραμα- Η απόφαση “καρμπόν” του 2016

Τι σημαίνει η δίωξη για απόπειρα ανθρωποκτονίας κατά των αστυνομικών σε βάρος των επιβαινόντων στο κλεμμένο αυτοκίνητο- Η υπόθεση που είναι οδηγός υπεράσπισής τους από το 2016.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Παναγιώτης Στάθης: Αποκάλυψη- Γιατί δεν πυροβόλησε (σε αντίθεση με 7 συναδέλφους του) ο 8ος αστυνομικός της ομάδας ΔΙΑΣ στη συμπλοκή στο Πέραμα- Η απόφαση “καρμπόν” του 2016

Τα γεγονότα που εκτυλίχθηκαν σε μια μεγάλη χρονική έκταση το βράδυ της Παρασκευής προς ξημερώματα Σαββάτου έχουν αρχίσει να γίνονται γνωστά με σχετικές λεπτομέρειες. Η καταγραφή της δικογραφίας είναι πως εφτά αστυνομικοί της ομάδας ΔΙΑΣ , τελούν υπό κατηγορία καθώς ενεπλάκησαν (πιθανόν όλοι) στους πυροβολισμούς κατά του κλεμμένου αυτοκινήτου και των 3 νεαρών επιβαινόντων Ρομά με αποτέλεσμα τον θανάσιμο τραυματισμό ενός 20χρονου, τον τραυματισμό ενός ακόμα που κρατείται και τη διαφυγή ενός άλλου.

Η ποινική δίωξη σε βάρος τους δεν αφορά ανθρωποκτονία καθ΄ υπέρβαση των ορίων αμύνης, όπως ενδεχομένως υποστηρίζουν νομικοί ότι έπρεπε να συμβεί, αλλά εμπεριέχει το στοιχείο της ανθρωποκτόνου πρόθεσης, έστω και με ενδεχόμενο δόλο. Δηλαδή, η εισαγγελική αρχή του Πειραιά, δέχτηκε πως οι αστυνομικοί, υπό τις συγκεκριμένες συνθήκες πυροβόλησαν (πολλαπλώς) πάνω από 30 φορές, αποδεχόμενοι ως ενδεχόμενο ότι μπορεί να προκαλέσουν θάνατο και το αποδέχτηκαν. Η διαφορά εν προκειμένω αφορά μόνο την τελική επιμέτρηση της (πιθανόν μειωμένης) ποινής, σε σχέση με την “ανθρωποκτονία εκ προθέσεως σε ήρεμη ψυχική κατάσταση”.

Η δίωξη

Παράλληλα φαίνεται πως στη δικογραφία περιγράφεται ως αδίκημα διαπραχθέν από τους νεαρούς επιβαίνοντες στο κλεμμένο όχημα, όχι μόνο η κλοπή του οχήματος, αλλά και απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βάρος αστυνομικών. Πως δηλαδή χρησιμοποιώντας ως επιθετικό “όπλο” το αυτοκίνητο ουσιαστικά επιχείρησαν να χτυπήσουν με ανθρωποκτόνο διάθεση τους αστυνομικούς. Αυτό – προφανώς – κατά τις εισαγγελικές αρχές του Πειραιά- αφενός λειτουργεί ενισχυτικά στην αντίδραση των αστυνομικών, αφετέρου γεννά ένα ερωτηματικό: Η αντίδραση των αστυνομικών ήρθε τη στιγμή της κίνησης του οχήματος πάνω τους κι εώ είχαν πέσει (γεγονός όμως που εν τοις πράγμασι εφόσον ήταν πεσμένοι αποδυναμώνει τον ισχυρισμό ότι έγινε ταυτόχρονα) ή μετά την επιθετική κίνηση του οχήματος; Γιατί τότε προφανώς εφόσον οι πυροβολισμοί (εξαιρετικά υψηλός αριθμός και σε κατοικημένη περιοχή) αφού σηκώθηκαν όρθιοι, έχει “περάσει” ο κίνδυνος που δικαιολογεί την αντίδραση με τα όπλα.

Ο 8ος αστυνομικός

Όμως εδώ έρχεται μια αποκάλυψη από το dikastiko.gr που αλλάζει τα δεδομένα. Οι αστυνομικοί στη γρήγοροι κίνηση του οχήματος πάνω τους έπεσαν κάτω και οι περισσότεροι σηκώθηκαν αμέσως. Τουλάχιστον οι 7. Σύμφωνα με πληροφορίες, περιγράφουν , πως όταν σηκώθηκαν , με ακινητοποιημένο το κλεμμένο όχημα στην κίνησή του προς τα πίσω, αντίκρισαν τον 8ο συνάδελφό τους να είναι ουσιαστικά με τη μηχανή του (υπάρχει και σχετική φωτογραφία από το σημείο) μπλοκαρισμένος στο μπροστά δεξιά μέρος του αυτοκινήτου και τον ίδιο σχεδόν κάτω από το όχημα. Εκεί λοιπόν ο οδηγός , εφόσον δεν μπορούσε να κάνει άλλη κίνηση προς τα πίσω , φέρεται να επιτάχυνε προς τα μπροστά , με προφανή κίνδυνο για τον 8 αστυνομικό. Κι τότε ο υπαστυνόμος αρχικά και οι υπόλοιποι στη συνέχεια φέρονται να πυροβόλησαν. Αυτή η διάσταση είναι που οδήγησε μάλιστα, στο να σχηματιστεί δικογραφία για τους 7 αστυνομικούς που τελούν υπό κατηγορία και όχι για τον 8ο που είναι απλός μάρτυρας στην υπόθεση και περιγράφει τα γεγονότα.

Η νομική γραμμή τους

Την υπεράσπιση των 7 αστυνομικών που βρίσκονται υπό κράτηση έχει αναλάβει ο Αλέξης Κούγιας. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα τεθεί ενώπιον των αρχών ανάλογη (αλλά όχι ταυτόσημη και με αρκετές διαφορές) υπόθεση που εκτυλίχθηκε το 2016 στην Καλλιθέα και συγκεκριμένα την 5η Μαρτίου. Στο περιστατικό αναφέρθηκε το in.gr και σύμφωνα με αυτό αστυνομικοί της ομάδας ΔΙΑΣ σταμάτησαν για έλεγχο έναν άνδρα που οδηγούσε κλεμμένο ταξί στην οδό Θησέως στην Καλλιθέα.

Ο ύποπτος προσπάθησε να εμβολίσει έναν από τους μοτοσικλετιστές που τού έκλεινε τον δρόμο. Το ζευγάρι του στη μοτοσικλέτα πυροβόλησε και τραυμάτισε σοβαρά τον ύποπτο στο αυτοκίνητο.

Ο ύποπτος, υπήκοος Καζακστάν, κατέληξε με τραύμα στο κεφάλι. Ο κατηγορούμενος αστυνομικός, όπως αναφέρεται στη δικογραφία, σταμάτησε με τη μοτοσικλέτα στην πόρτα πίσω από τον οδηγό, ενώ ο συνεπιβάτης του κατέβηκε και στάθηκε στο μπροστινό αριστερό μέρος του ταξί. Οι αστυνομικοί υποστήριξαν ότι ο ύποπτος κάποια στιγμή «έσκυψε προς το κάθισμα του συνοδηγού, σαν να προσπαθούσε να πιάσει κάποιο αντικείμενο».

Δεν αποδείχθηκε ότι είχε όπλο. Όταν το φανάρι άναψε πράσινο, ο αστυνομικός που βρισκόταν μπροστά από το ταξί, φώναξε στον ύποπτο να σταματήσει, όμως εκείνος κατευθύνθηκε κατά πάνω του και τον χτύπησε – του προκάλεσε κάκωση στα γόνατα.

Ο κατηγορούμενος αστυνομικός έπιασε το υπηρεσιακό του πιστόλι και πυροβόλησε στο τζάμι πίσω από τον οδηγό. Από τη βαλλιστική εξέταση, που έγινε οκτώ μέρες αργότερα προέκυπτε ότι η σφαίρα «εποστρακίστηκε στην κολώνα του αμαξώματος, πίσω από τη θέση του οδηγού και εν τέλει έπληξε το θύμα δευτερογενώς».

Για τον κατηγρούμενο αστυνομικό εκδόθηκε απαλλακτικό βούλευμα όπου ενδεικτικά σημειωνόταν ότι δεν υπάρχουν επαρκείς ενδείξεις για την παραπομπή του αστυνομικού σε δίκη, καθώς η κατάσταση άμυνας υπέρ τρίτου «αίρει τον άδικο χαρακτήρα της πράξης».

Επίσης ότι η χρήση του όπλου ήταν νόμιμη, επομένως «δεν πρέπει να γίνει κατηγορία».

Το δικαστικό συμβούλιο έκρινε επίσης ότι «ο τρόπος χρήσης του όπλου από τον κατηγορούμενο, η κατεύθυνση της βολίδας και η μικρή απόστασης της βολής, καταδεικνύουν ότι δεν είχε πρόθεση να σκοτώσει».

Ακολουθήστε τον Παναγιώτη Στάθη στο instagram, στο facebook και στο Twitter

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ