Παρασκευή 09 Δεκεμβρίου 2022

Παναγιώτης Στάθης : Αποστομωτική θα είναι μόνο μια ελεύθερη, εμπεριστατωμένη και δικαστική απάντηση στον Ναζισμό

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Παναγιώτης Στάθης : Αποστομωτική θα είναι μόνο μια ελεύθερη, εμπεριστατωμένη και δικαστική απάντηση στον Ναζισμό

Πολιτικά ο εκφυλισμός που εισέφερε στα πολιτικά πράγματα ο Ναζισμός και οι υμνητές του, ηττήθηκε. Ο ελληνικός λαός, που τους έβαλε στη Βουλή, τους εξοβέλισε. Ως όφειλε , έστω καθυστερημένα.

Άνθρωποι που τυφλώθηκαν από την οργή της κρίσης, έστρεψαν προς τα εκεί την εκτόνωσή τους. Τιμώρησαν το απαξιωμένο αλλά εντός δημοκρατικού τόξου πολιτικό σύστημα , τιμωρώντας τελικά και την ίδια τη δημοκρατία.

Η υπόθεση έφτασε στο ακροατήριο, έγινε ένας ιλιγγιώδης αριθμός συνεδριάσεων.  Και ήρθε η ώρα της απόδοσης ευθυνών. Της κρίσης. Της κρίσης των δικαστών όμως , αυτών που η συντεταγμένη πολιτεία έχει ορίσει να αποφασίσουν. Να αξιολογήσουν το υλικό, που κανείς από εμάς δεν γνωρίζει σε απόλυτο βάθος και να αποφασίσουν, με καθαρή συνείδηση, χωρίς περισπασμούς και κυρίως χωρίς πίεση. Χωρίς φόβο και πάθος. Αυτή είναι η συνταγματική υποχρέωση του δικαστή.

Το ερώτημα εν προκειμένω λοιπόν είναι σε τι αποσκοπεί η «ετυμηγορία» των κομμάτων, στο σύνολο τους. Λίγες ώρες πριν εκδοθεί η απόφαση της συντεταγμένης πολιτείας, μέσω των νομίμων εκφραστών της. Των δικαστών.

Σε τι αποσκοπεί  η αφόρητη πίεση προς τους δικαστές που έχουν προφανώς τα μάτια τους πάνω στα στοιχεία, αυτά που συγκροτούν τη δικογραφία, αλλά τα αυτιά τους (είναι φύση αδύνατον να μην ) πιάνουν τις φωνές απέξω;

Το περιέγραψε ο συνταγματολόγος Ανδρ. Λοβέρδος:

«Η Δικαιοσύνη και οι δικαστές, μάλιστα σε τέτοιου είδους υποθέσεις, δεν πρέπει να κατηγορούνται, αλλά ούτε και να επευφημούνται. Είναι μια διδαχή από πλευράς Συνταγματικού Δίκαιου απόλυτα έγκυρη. Συνεπώς αναμένεται με πάρα πολύ μεγάλος ενδιαφέρον η απόφαση, ωστόσο δεν πρέπει να υποδεικνύουμε στον δικαστή το τι θα κάνει. Αυτό πρέπει να γίνει σαφές. Κανένας μας δεν έχει το δικαίωμα να υποδείξει στον δικαστή το τι θα κάνει».

Εύχομαι πραγματικά οι δικαστές να αποδώσουν δικαιοσύνη, για τη μάνα που έχασε το παιδί της, για τους ανθρώπους που υπέστησαν τα πάνδεινα, για τη λειτουργία της δημοκρατίας, για την ίδια την κοινωνία. Για δικαστικούς, ιστορικούς και θεσμικούς λόγους.

Αυτή όμως είναι δουλειά των δικαστών. Ούτε των πολιτικών κομμάτων, ούτε κανενός άλλου.

Ακολουθήστε τον Παναγιώτη Στάθη στο instagram, στο facebook και στο Twitter

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ