Παρασκευή 31 Μαρτίου 2023

Παναγιώτης Στάθης: Αποζημιώσεις θυμάτων στα Τέμπη – Νομοθετική ρύθμιση ώστε να καταβάλλονται με την πρωτόδικη απόφαση (χωρίς εφέσεις, αναιρέσεις κλπ)

Σε περιπτώσεις εθνικών τραγωδιών όπως στα Τέμπη, καλό θα είναι το δημόσιο να μην ταλαιπωρεί τους πολίτες με αλλεπάλληλες εφέσεις και αναιρέσεις ώσπου να εξαντληθούν τα ένδικα μέσα. Το μήνυμα του κράτους οφείλει να μην θολώνεται από ισχυρισμούς που δίνουν την αίσθηση ότι “προσπαθεί να γλιτώσει κάνα φράγκο”.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Παναγιώτης Στάθης: Αποζημιώσεις θυμάτων στα Τέμπη – Νομοθετική ρύθμιση ώστε να καταβάλλονται με την πρωτόδικη απόφαση (χωρίς εφέσεις, αναιρέσεις κλπ) dikastiko.gr

Σε ευθυγράμμιση με το κοινό περί δικαίου αίσθημα, χωρίς λαϊκίστικους αστερίκους, αλλά με ένα σαφές μήνυμα μη περαιτέρω και αχρείαστης ταλαιπωρίας για τα θύματα της εθνικής τραγωδίας, είναι η εξαγγελία της κυβέρνησης σχετικά με τις αποζημιώσεις των θυμάτων του σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη.

Τέμπη

Eurokinissi

Με πολλά μελανά παραδείγματα κατά το παρελθόν (π.χ Μαρφίν που χρειάστηκε παρέμβαση του πρωθυπουργού Κυρ. Μητσοτάκη ή πρόσφατα στο Μάτι όπου ασκήθηκε έφεση από το δημόσιο) να σκιάζουν περαιτέρω την ήδη βεβαρημένη συμπεριφορά του δημόσιου τομέα έναντι των θυμάτων, αυτή τη φορά στην τραγωδία των Τεμπών, με σαφή τρόπο ξεκαθαρίζονται δυο πράγματα:

α) Οι παροχές του Κράτους έναντι των θυμάτων (ως ελάχιστο μέτρο που προφανώς όμως δεν μπορεί σε καμία περιπτωση να φέρει πισω τις ψυχές που χάθηκαν τόσο άδικα) είναι εντελώς άσχετες με τις αποζημιώσεις των θυμάτων που θα διεκδικήσουν δικαστικά με αγωγές στα Διοικητικά Δικαστήρια. Δηλαδή είναι άσχετες οι παροχές με την αποζημίωση που θα διεκδικηθεί για ψυχική οδύνη ή ηθική βλάβη στα δικαστήρια.

β) Η δικαστική διεκδίκηση , εφόσον ευοδωθεί, δηλαδή επιδικαστεί αποζημίωση, θα ολοκληρώνεται απο τον πρώτο βαθμό. Η δικαστική απόφαση θα καθίσταται εκτελεστή από τον πρώτο βαθμό δηλαδή και θα καταβάλλονται αυτόματα οι επιδικασθείσες αποζημιώσεις . Αναφέρει η σχετική ανακοίνωση των 11 σημείων την περασμένη βδομάδα: “…Σε ό,τι αφορά τις δικαστικές διαδικασίες, προς επίσπευση καταβολής των αποζημιώσεων, θα ληφθεί νομοθετική μέριμνα για τη διευκόλυνση της εκτελεστότητας των αποφάσεων από τον πρώτο βαθμό. Επιπλέον, παρέχεται δωρεάν νομική βοήθεια στα θύματα και στους συγγενείς τους, εφόσον το επιθυμούν”.

Τέμπη

eurokinissi

Τέμπη: Σκιές

Η νομοθετική ρύθμιση ουσιαστικά λύνει τον γόρδιο δεσμό που προκαλεί το νομικό πλαίσιο και υποχρεώνει επι της ουσίας το Νομικό Συμβούλιο να εξαντλεί τα ένδικα μέσα ακόμα και σε περιπτώσεις εθνικών τραγωδιών, εμφανίζοντας ένα πρόσωπο αναντίστοιχο με το κοινωνικό αίσθημα και την υποχρέωση του κράτους να αντιμετωπίζει με ευαισθησία και ενσυναίσθηση τα θύματα. Χαρακτηριστικά είναι τα παραδείγματα των θυμάτων της Μαρφίν και πιο πρόσφατα της πυρκαγιάς στο Μάτι. Στην πρώτη περίπτωση χρειάστηκε η παρέμβαση του ίδιου του πρωθυπουργού όταν έγινε γνωστό ότι ασκήθηκε έφεση από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους επί ΣΥΡΙΖΑ το 2018 για δικαιώσεις συγγενών θυμάτων της Marfin , εν συνεχεία αναίρεση επί των αποφάσεων το 2019 επί ΝΔ. Και βέβαια πολιτική παρέμβαση Μητσοτάκη για να καταβληθούν οι αποζημιώσεις ύψους 2,24 εκατ. ευρώ. Η παρέμβαση ήρθε όταν έγινε γνωστό ότι το ελληνικό δημόσιο ζήτησε από το Συμβούλιο Επικρατείας να αναιρέσει την απόφαση με την οποία επιδικάστηκαν από το Εφετείο αποζημιώσεις συνολικά 2.24 εκατ. ευρώ στις οικογένειες των θυμάτων και των 24 εργαζόμενων του υποκαταστήματος . Η νομοθετική ρύθμιση που εξαγγέλλει η κυβέρνηση προφανώς θα αφαιρεί απο το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, την νομική- γραφειοκρατική υποχρέωση- να ασκεί όλα τα ένδικα μέσα για να μην “κατηγορηθεί” για “παράβαση καθήκοντος”.

Τέμπη

eurokinissi

Το Μάτι

Το χειρότερο όλων βέβαια είναι οι ισχυρισμοί του δημοσίου έναντι των απαιτήσεων των θυμάτων, όταν ουσιαστικά μιλάμε για επιχειρηματολογία που προκαλεί οργή. Χαρακτηριστικό είναι ότι το δημόσιο δια του ΝΣΚ, άσκησε έφεση κατά πρόσφατης απόφασης του Διοικητικού Πρωτοδικείου με την οποία επιδικάστηκε αποζημίωση ύψους 300.000 ευρώ για ψυχική οδύνη σε συγγενείς 77χρονης που έχασε τη ζωή της στο Μάτι. Ωστόσο το Δημόσιο, άσκησε έφεση μπλοκάροντας τη διαδικασία. Το χειρότερο είναι όμως οι ισχυρισμοί του δημοσίου σε μια προσπάθεια να απορρφθεί η αγωγή που κάνουν λόγο για «αιφνίδια μεταβολή του καιρού», «σπανιότητα της έντασης των ανέμων» και την «αδυναμία πτήσης των εναέριων μέσων» και κυρίως ότι «δεν τηρήθηκαν από την 77χρονη οι οδηγίες της ιστοσελίδας της πολιτικής προστασίας»!

Τραγωδία στο Μάτι

eurokinissi

Στην έφεση του Δημοσίου αναφέρεται επίσης ότι το 2018, το 112 δεν είχε μπει ακόμη σε εφαρμογή κι ότι στο Μάτι δεν υπήρχε ρυμοτομία. Η 77χρονη ωστόσο διέμενε στο Νέο Βουτσά, όπου δεν υπήρχαν ζητήματα αυθαιρεσιών!

Οπότε η νομοθετική ρύθμιση προφανώς θα απαλλάξει τα θύματα των Τεμπών από μια τέτοια εξουθενωτική δικαστική διαδικασία.

Ακολουθήστε τον Παναγιώτη Στάθη στο instagram, στο facebook και στο Twitter

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ