Πέμπτη 26 Μαϊου 2022

Παναγιώτης Στάθης: Δικαστές- Δικηγόροι: Επιτάχυνση θέλουν όλοι, αρκεί το κόστος να μην ακουμπά την δική του «αυλή»

Αν παρατηρήσει κανείς με προσοχή, γνωρίζοντας την ανθρωπογεωγραφία του χώρου, τις θέσεις για τον νέο Κωδικα Οργανισμού Δικαστηρίων θα δει μια πάγια παθογένεια: ο κάθε κλάδος ζητεί μεν επιτάχυνση, αλλά χωρίς να ακουμπά το δικό του χώρο. Π.χ Οι δικαστές ζητούν πλαφόν στις αναβολές (στο οποίο κλωτσουν οι δικηγόροι) και οι δικηγόροι ζητούν ουσιαστικά να έχουν λόγο για τις προαγωγές δικαστών , που πλέον θα γίνονται με πήχη ταχύτητας ( στον οποίο αντιδρούν οι δικαστές)

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Παναγιώτης Στάθης: Δικαστές- Δικηγόροι: Επιτάχυνση θέλουν όλοι, αρκεί το κόστος να μην ακουμπά την δική του «αυλή» dikastiko.gr

Είναι , θα μου πείτε, απόλυτα δικαιολογημένο: Ο κάθε χώρος, συνδικαλιστικά και όχι μόνο,  κοιτάει την δική του ζωτική περιοχή. Δε θα πω συμφέροντα γιατί μπορεί να εκληφθεί αρνητικά, αλλά σίγουρα τα «κεκτημένα». Τα ερωτήματα είναι δυο:

-Πειράζει αν αυτά τα κεκτημένα να επηρεάζουν αρνητικά μεγαλύτερα ζητήματα που αφορούν το κοινωνικό σύνολο;

-Μπορεί η Δικαιοσύνη να αντέξει πολύ ακόμα φαινόμενα καθυστερήσεων που εκφεύγουν του καλούμενοι εύλογου χρόνου έκδοσης αποφάσεων;

Οι απαντήσεις δεν είναι ούτε εύκολες, ούτε δεδομένες. Ούτε κανείς μπορεί να πει ότι για όλα τα δεινά της Δικαιοσύνης ευθύνονται (μόνο) οι δικαστές και οι δικηγόροι. Την μεγαλύτερη ευθύνη , πάντα, την έχει το κράτος που έχει και το καρπούζι και το μαχαίρι. Θα μου πείτε, οι δικαστές είναι πάντα δικαστές και οι δικηγόροι είναι το επάγγελμα- λειτούργημα με την μεγαλύτερη κάλυψη των θέσεων των 300 στη Βουλή.

Γι’ αυτό και έχει μια αξία να παρατηρήσει κάποιος πως ουσιαστικά, τον τελευταίο καιρό , παρότι όλοι συναινούν ότι απαιτούνται κάποιες αλλαγές στη Δικαιοσύνη ώστε να έρθει η πολυπόθητη επιτάχυνση, υπάρχει μια τάση , οι όποιες αλλαγές να είναι μακριά από τον χώρο τους.

Δηλαδή οι δικαστές θέτουν στον δημόσιο διάλογο ένα θέμα νομοθετικής ρύθμισης για να τεθεί πλαφόν στις αναβολές δικών που ζητούν οι δικηγόροι, ενώ ταυτόχρονα αξίωσαν και πέτυχαν να μην αναβάλλονται οι υποθέσεις σε δικάσιμο που θα μετέχει στην σύνθεση ο δικαστής που αποφάσισε την αναβολή(ως ατελέσφορο μέτρο που είχε ξαναδικαστεί).

Δηλαδή – τρόπος του λέγειν-ας «επωμιστούν» το βάρος οι δικηγόροι.

Από την άλλη διαβάζοντας τις πρόσφατες αντιρρήσεις των δικηγόρων για τον Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων και Κατάστασης Δικαστικών Λειτουργών απουσιάζει το «αγκάθι» για τους δικαστές που είναι η σύνδεση των προαγωγών (και) με την ταχύτητα στην απόδοσή τους, ή καλύτερα η σύνδεση της. Γενικότερα, οι δικαστές ζητούν να τεθεί «το ζήτημα της επαναδιαμόρφωσης των κριτηρίων επιθεώρησης και η απάλειψη όσων δεν σχετίζονται με την ικανότητα και απόδοση των δικαστικών λειτουργών και δεν ανάγονται στα δικαιοδοτικά τους καθήκοντα».

Αντίθετα οι δικηγόροι ζητούν ουσιαστικά να έχουν λόγο (όχι ψήφο) «ιδίως ως προς την επιθεώρηση Δικαστηρίων, την αξιολόγηση και προαγωγική εξέλιξη – επετηρίδα των δικαστικών λειτουργών και την επιτάχυνση απονομής της Δικαιοσύνης».

Εν ολίγοις – τρόπος του λέγειν- το «μπαλάκι» της ευθύνης πάει στους δικαστές.

Το σίγουρο είναι πως ο λαός, που καθημερινά αναζητά το δίκιο του στις δικαστικές αίθουσες, έχει τα μάτια του και το μυαλό του στραμμένα πάνω στο Κράτος και στις κυβερνήσεις. Σε αυτούς έχει την ευκαιρία κάθε τέσσερα(;) χρόνια να δείχνει την …αγάπη του. Ας μην είναι και οι δικαστές και οι δικηγόροι μέρος του προβλήματος λοιπόν, αλλά ας γίνουν κομμάτι της λύσης.

Ακολουθήστε τον Παναγιώτη Στάθη στο instagram, στο facebook και στο Twitter

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ