Τετάρτη 23 Ιουνίου 2021

Παναγιώτης Στάθης: Δικαστές έχουμε, να πάρουμε δικαστικούς υπαλλήλους

Το γράφει ξεκάθαρα η έκθεση της Επιτροπής Πισσαρίδη , στο κομμάτι που αφορά τη Δικαιοσύνη: «Η έλλειψη ικανού αριθμού δικαστικών υπαλλήλων δημιουργεί πρόσθετο φόρτο εργασίας για τους δικαστές, οι οποίοι σε κάποιες περιπτώσεις ασχολούνται με δραστηριότητες μάλλον γραμματειακής φύσεως».

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Παναγιώτης Στάθης: Δικαστές έχουμε, να πάρουμε δικαστικούς υπαλλήλους

Δεν το λέω εγώ, το γράφει ξεκάθαρα η έκθεση της Επιτροπής Πισσαρίδη , στο κομμάτι που αφορά τη Δικαιοσύνη:

«Η έλλειψη ικανού αριθμού δικαστικών υπαλλήλων δημιουργεί πρόσθετο φόρτο εργασίας για τους δικαστές, οι οποίοι σε κάποιες περιπτώσεις ασχολούνται με δραστηριότητες μάλλον γραμματειακής φύσεως».

Εδώ λοιπόν η Επιτροπή , με βάση την έκθεση της οποίας θα αλλάξουν πράγματα για τη Δικαιοσύνη, περιγράφει μια κατάσταση (την οποία βέβαια έχουν επισημάνει και οι δικαστικές Ενώσεις) που δεν είναι ευρέως γνωστή: Η χώρα έχει σχετική επάρκεια από δικαστές (αξιωματικούς δηλαδή) αλλά δεν εχει δικαστικούς υπαλλήλους (στρατιώτες).

Ο (κακόπιστος) παρατηρητής θα μας επί πως αυτό είναι μια πάγια παθογένεια του ελληνικού συστήματος δημόσιας διοίκησης ή ακόμα και διάρθρωσης της κοινωνίας (όλοι πρόεδροι είμαστε , άλλωστε!!!).

Δείτε τους αριθμούς: Η Ελλάδα έχει περισσότερους δικαστές αναλογικά με τον πληθυσμό της από τον μέσο όρο της ΕΕ. Ενδεικτικά, το 2016 η Ελλάδα είχε 25,8 δικαστές ανά 100.000 κατοίκους, έναντι 21 μέσου όρου στην ΕΕ, 24,2 στη Γερμανία, 11,5 στην Ισπανία, 10,6 στην Ιταλία, και 10,4 στη Γαλλία.

Αν η σύγκριση συμπεριλάβει και δικαστές μερικής απασχόλησης ή με βοηθητικούς ρόλους (π.χ. Rechtspfleger), οι οποίοι δεν υπάρχουν στην Ελλάδα, τότε η Ελλάδα πλησιάζει τον μέσο όρο της ΕΕ (ο μέσος όρος στην ΕΕ ανεβαίνει σε 25,1 δικαστές ανά κάτοικο).

Αντίθετα , ενώ κατά μέσο όρο στις χώρες του Συμβουλίου της Ευρώπης αντιστοιχούν 3,1 υπάλληλοι ανά δικαστή, η αντίστοιχη αναλογία για το Συμβούλιο της Επικρατείας είναι περίπου 0,5, δηλαδή μισός υπάλληλος ανά δικαστή!

Ακολουθήστε τον Παναγιώτη Στάθη στο instagram, στο facebook και στο Twitter

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ