Δευτέρα 02 Αυγούστου 2021

Παναγιώτης Στάθης: Δικαστικό ένσημο-Εν ολίγοις «πλήρωσε κοσμάκη» για να δικαιωθείς

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Παναγιώτης Στάθης: Δικαστικό ένσημο-Εν ολίγοις «πλήρωσε κοσμάκη» για να δικαιωθείς

Ο καυγάς των δικηγόρων με την κυβέρνηση για το θέμα του δικαστικού ενσήμου στις αγωγές Πολυμελούς Πρωτοδικείου (δηλαδή αυτές με υψηλό οικονομικό αντικείμενο, άνω των 250.000 ευρώ) δεν είναι μια απλή υπόθεση , ή αλλιώς ψιλά νομικά γράμματα. Εντάξει αφορά τους δικηγόρους που δεν θέλουν να χάνουν «πελάτες» αλλά μη γελιόμαστε μας φορά όλους. Γιατί απλώς για να κάνεις μια αγωγή τέτοιου αντικειμένου (και δεν είναι λίγοι αυτοί που μπορεί να έχουν τέτοιες απαιτήσεις χωρίς απαραίτητα αν είναι πλούσιοι) θα πρέπει να πληρώσεις το διόλου ευτελές ποσοστό του 8/1000 επί του απαιτητού ποσού.

Εν ολίγοις με την εκπρόθεσμη τροπολογία που ψηφίστηκε θεσπίζεται πως ακόμη και οι αναγνωριστικές αγωγές (που δεν ζητά κάποιος να καταδικαστεί και να πληρώσει, αλλά απλά να αναγνωριστεί η οφειλή του) πρέπει να κοστίζουν στον ενάγοντα το 0,08% της αγωγικής απαίτησης. Το θέμα έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων στο νομικό κόσμο ενώ τα σχόλια στις νομικές ομάδες στα κοινωνικά δίκτυα έχουν πάρει φωτιά.

Είναι αντιληπτό από τη μια πως επιχειρείται να μπεί φραγμός σε μια βιομηχανία αγωγών που προφανώς κατατείνουν – κάποιες φορές- στη «δικονομία». Όμως μη ξεχνάμε πως μαζί με αυτό θα «καούν» και πολίτες που θα αποκλειστούν από τη δυνατότητα να διεκδικήσουν, για οικονομικούς λόγους, το δίκιο τους. Και αυτό είναι προφανώς πολύ κακό για την ίδια τη Δικαιοσύνη…

Ακολουθήστε τον Παναγιώτη Στάθη στο instagram, στο facebook και στο Twitter

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr