Παρασκευή 09 Δεκεμβρίου 2022

Παναγιώτης Στάθης: “Εμφύλιος” εισαγγελέων- δικηγόρων – Οι ανακοινώσεις, οι διαρροές και οι μπηχτές για την έκκληση στον Υπ. Δικαιοσύνης να λάβει μέτρα

Τι λένε εισαγγελικές πηγές για την σφοδρή αντίδραση των δικηγόρων με τη φράση “στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σκοινί”, σχετικά με ανακοίνωση των εισαγγελέων που μιλούσαν για “απαράδεκτες και καταχρηστικές συμπεριφορές” δικηγόρων. “Η ανακοίνωση ενόχλησε”, λένε, “γιατί μας λαμβάνουν σοβαρά υπόψιν όσοι νομοθετούν”...

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Παναγιώτης Στάθης: “Εμφύλιος” εισαγγελέων- δικηγόρων – Οι ανακοινώσεις, οι διαρροές και οι μπηχτές για την έκκληση στον Υπ. Δικαιοσύνης να λάβει μέτρα dikastiko.gr

Σε “πολεμική” ετοιμότητα –διόλου ασύνηθες βέβαια για τα ενδότερα της δικαιοσύνης – βρίσκονται Εισαγγελείς και Δικηγόροι με αφορμή τα φαινόμενα εντάσεων εντός των δικαστών αιθουσών, τις “τηλεδίκες” αλλά και τα την κατάσταση στη Δικαιοσύνη με τους βραδυπορούντες δικαστικούς και εισαγγελικούς λειτουργούς. Οι εκατέρωθεν ανακοινώσεις – που ξεκίνησαν από τους εισαγγελείς- έχουν βαρύνει το κλίμα καθώς πλέον υπάρχουν απαξιωτικοί χαρακτηρισμοί περί “καταχρηστικών συμπεριφορών για παρέλκυση της δίκης” (από τους εισαγγελείς) αλλά και πυρά “στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σκοινί (από τους δικηγόρους). Είναι όμως η φράση των δικηγόρων που καταλόγισε στους εισαγγελείς ότι ουσιαστικά σιωπούν (σε αντίθεση με τις πειθαρχικές διαδικασίες των δικηγόρων που κινούνται εντατικά τον τελευταίο καιρό) για τους συναδέλφους του που καθυστερούν ή κινούνται εκτός νόμιμου πλαισίου, που δείχνει να ενοχλεί περισσότερο τους εισαγγελικούς λειτουργούς. Εξ ου και η φράση εισαγγελικών πηγών προς το dikastiko.gr πως “καμία σιωπή δεν υπήρξε σε σχέση με το θέμα της απομάκρυνσης συναδέλφου μας”. Ουδεμία δηλαδή, λένε οι ίδιες πηγές, συντεχνιακή λογική!

“Εμφύλιος” εισαγγελέων- δικηγόρων

FREEPIK

Εμφύλιος” εισαγγελέων- δικηγόρων: Η πρώτη ανακοίνωση

Η πρόσφατη τοποθέτηση της Ένωσης Εισαγγελέων που καλούσε τον Υπουργό Δικαιοσύνης να λάβει επιπλέον – νομοθετικά- μέτρα “για την αντιμετώπιση του φαινομένου της διατάραξης της ομαλής διεξαγωγής της δίκης, αφού αποδεικνύεται ότι δεν επαρκεί το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο” ήταν όπως έγραψε το dikastiko.gr μια σαφής βολή προς τους δικηγόρους: Μιλούν για “προσβλητικούς χαρακτηρισμούς σε βάρος των δικαστικών οργάνων, με απαράδεκτη και απαξιωτική συμπεριφορά, άμεσες ή έμμεσες απειλές και με την επί μακρόν παρέλκυση της διαδικασίας” βάζοντας στο κάδρο και τις “τηλεδίκες”: «Κατά παράβαση του τεκμηρίου αθωότητας και της μυστικότητας της διαδικασίας, στο πλαίσιο και υπό τη μορφή «τηλεοπτικής δίκης», υποκαθιστώντας την εκκρεμή ποινική διαδικασία» καταγράφεται επίσης όπως καταγγέλλει «συντονισμένη προσπάθεια δημιουργίας υπερβολικής δημοσιότητας και ευρύτερης κοινωνικής συμπαράταξης, υπέρ κάποιου διαδίκου, σε όλα τα στάδια της ποινικής διαδικασίας»

“Εμφύλιος” εισαγγελέων- δικηγόρων

EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Εμφύλιος” εισαγγελέων- δικηγόρων: Αντίδραση

Οι αναφορές αρκούσαν για να υπάρξει σφοδρή αντίδραση των δικηγόρων που ξεκινούσε με τη φράση στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σκοινί”  και μιλούσε για “αδικαιολόγητες και έωλες γενικεύσεις, χωρίς αναφορά σε συγκεκριμένες περιπτώσεις και πραγματικά περιστατικά, επιχειρεί φίμωση των δικηγόρων που τολμούν, όπως έχουν καθήκον και δικαίωμα, να κρίνουν δικαστικές αποφάσεις και συμπεριφορές δικαστών και Εισαγγελέων, με γνώμονα τη νομιμότητα, κάτι που άλλωστε αναγνωρίζεται και από τη νομολογία του ΕΔΔΑ».

Μάλιστα η βολή ειναι ξεκάθαρη για τη στάση των δυο σωμάτων σχετικά με συναδέλφους που παρεκκλίνουν. Οι δικηγόροι λένε ουσιαστικά “εμείς τους έχουμε ταράξει στα πειθαρχικά” εσείς όμως “κάνετε τα στραβά μάτια για τους δικούς σας”: «Διαπορούμε, εάν η Ένωση Εισαγγελέων, πέραν των εμπρηστικών δελτίων τύπου, έχει προβεί στην παραμικρή ενέργεια αφ’ ενός για την πάταξη των φαινομένων παραβίασης της μυστικότητας της προδικασίας, αφ’ ετέρου για τον πειθαρχικό έλεγχο Εισαγγελέων, που τυχόν εκφεύγουν του δικονομικού και δεοντολογικού πλαισίου. Επίσης άγνωστη παραμένει σε μας η θέση και η στάση της σχετικά με εκείνες τις συγκεκριμένες περιπτώσεις εισαγγελικών λειτουργών που λόγω ανεπάρκειας απεμακρύνθησαν πρόσφατα απ’ το σώμα με αποφάσεις του Ανωτάτου Δικαστικού Συμβουλίου».

“Εμφύλιος” εισαγγελέων- δικηγόρων

freepik

Ηθελημένη σύγχυση”

Εισαγγελικές πηγές με τις οποίες συνομίλησε το dikastiko.gr αφενός πως το δελτίο Τύπου αποδίδει τη ζοφερή πραγματικότητα των όσων συμβαίνουν εντός και εκτός ακροατηρίων” και αφετέρου πως προφανώς “ενόχλησε γιατί γνωρίζουν πολύ καλά οι δικηγόροι ότι , όσοι νομοθετούν, μας αντιμετωπίζουν με ιδιαίτερη σοβαρότητα , λαμβάνοντας υπόψη τις προτάσεις μας και τις καίριες παρεμβάσεις μας”. Με επισήμανση δηλαδή στην αποστροφή που καλούσε τον Υπουργό Δικαιοσύνης να λάβει επιπλέον νομοθετικά μέτρα.

Ως προς την ανακοίνωση της Ολομέλειας των δικηγόρων , καταγράφονται δυο παρατηρήσεις εκ μέρους των εισαγγελέων:

– αφενός πως “φαίνεται ότι ο συντάκτης της , βρίσκεται σε απόλυτη σύγχυση ως προς τον ρόλο και το σκοπό που επιτελούν οι δικαστικές ενώσεις . Συγχέει ( προφανώς ηθελημένα) την ένωση εισαγγελέων με τα πειθαρχικά όργανα και την εισαγγελική αρχή ως δημόσια αρχή”.

-αφετέρου τους αποδίδουν ότι “ψευδώς αναφέρουν ότι είναι άγνωστη η θέση και η στάση μας ( της ΕΕΕ) σχετικά με εισαγγελικό λειτουργό που απομακρύνθηκε . Καμία σιωπή δεν υπήρξε σε σχέση με το θέμα”. Και θυμίζουν πως είχε υπάρξει ανακοίνωση στις 18 Απριλίου 2022, αμέσως μετά την απόφαση της Πειθαρχικής Ολομέλειας του Αρείου Πάγου που απομάκρυνε απο το Σώμα εισαγγελικό λειτουργό που φέρεται να έχει με τις πράξεις της να “εξαφανιστεί πλήθος δικογραφιών”.

“Εμφύλιος” εισαγγελέων- δικηγόρων

freepik

Η ανακοίνωση

Και πράγματι είχε υπάρξει τότε ανακοίνωση των Εισαγγελέων για το θέμα που όμως μιλούσε για “μεμονωμένο περιστατικό” αλλά έκανε και …. συστάσεις για όσους “εξωθεσμικά και για λόγους εντυπωσιασμού, «αγκομαχούν» να υποδείξουν και επιβάλουν άλλους τρόπους αξιολόγησης και απόδοσης ευθυνών», πέραν του θεσμικού εσωτερικού ελέγχου της Δικαιοσύνης: “….Στη συγκεκριμένη περίπτωση, εισαγγελικοί λειτουργοί επωμίστηκαν το βάρος και τις συνέπειες των πράξεων και παραλείψεων τέως πλέον συναδέλφου, διεξήγαγαν σημαντικές και σε βάθος έρευνες για την αποκάλυψη αξιόποινων πράξεων και πειθαρχικών παραβάσεων, επιδεικνύοντας ιδιαίτερη αποφασιστικότητα και αποτελεσματικότητα, με σκοπό τη διαφύλαξη του κύρους της δικαιοσύνης των διαδίκων.

Επομένως η συναγωγή αβάσιμων συμπερασμάτων και οι οποιεσδήποτε γενικεύσεις, με αφορμή το μεμονωμένο αυτό γεγονός που αποτελεί εξαίρεση, πλήττουν την αξιοπιστία της δικαιοσύνης και αμαυρώνουν την προσπάθεια του συνόλου των δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών που ασκούν ευσυνείδητα το καθήκον τους.

Τονίζουμε δε ότι η ίδια η δικαιοσύνη είναι η μόνη αρμόδια για την αντικειμενική και αμερόληπτη αξιολόγηση των δικαστικών λειτουργών και διαθέτει, όπως διαχρονικά αποδεικνύει, τον εσωτερικό μηχανισμό ελέγχου και απόδοσης ευθυνών για τυχόν υπαίτιες πράξεις ή παραλείψεις των λειτουργών της και όχι όσοι, εξωθεσμικά και για λόγους εντυπωσιασμού, «αγκομαχούν» να υποδείξουν και επιβάλουν άλλους τρόπους αξιολόγησης και απόδοσης ευθυνών».

Ακολουθήστε τον Παναγιώτη Στάθη στο instagram, στο facebook και στο Twitter

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ