Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2020

Παναγιώτης Στάθης : Επιτέλους ένας εισαγγελέας το είπε: «Εφαρμόζουμε το δίκαιο της ανάγκης»

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Παναγιώτης Στάθης : Επιτέλους ένας εισαγγελέας το είπε: «Εφαρμόζουμε το δίκαιο της ανάγκης»

Η αλήθεια είναι πως με μικρές, μειοψηφικές εξαιρέσεις, οι Έλληνες πολίτες εφαρμόζουν δύσκολα και κυρίως περιοριστικά μέτρα με πειθαρχία και σχετική «ευλαβικότητα».

Τα μέτρα για την πανδημία εμπεριέχουν στοιχεία ανελευθερίας, τα οποία είναι κόντρα στην έμφυτη τάση του ανθρώπου για ελευθερία κινήσεων και συμπεριφοράς , δικαιώματα για τα οποία έχει χυθεί αίμα.

Αυτή είναι η αλήθεια, όπως αλήθεια είναι βέβαια πως πρόκειται για αναγκαία μέτρα προκειμένου να αντιμετωπιστεί ένα πρωτόγνωρο για τις σύγχρονες κοινωνίες φαινόμενο: Της πανδημίας.

Αυτό λοιπόν η Πολιτεία και οι Αρχές ασφαλείας πρέπει να το εξηγήσουν επαρκώς στους πολίτες, στους πολίτες εκείνους που έχουν προβληματισμούς και όχι βέβαια σε αυτούς που έχουν πειστεί – δεν ξέρω από που- πως «δεν υπάρχει κορονοϊός, πως η μάσκα σκοτώνει» και δεν ξέρω εγώ τι άλλο.

Για αυτούς – λόγω αδυναμίας πειθούς- υπάρχει αυτόφωρο, δίωξη και χρηματικό πρόστιμο.

Για αυτούς ήταν η εγκύκλιος Πλιώτα , στο σκέλος που αφορά τα ποινικά μέτρα.

Για τους άλλους, τους εχέφρονες που προβληματίζονται – ευλόγως σε κάποιες περιπτώσεις- είναι η αποστροφή του πως σε έκτακτες συνθήκες, εφαρμόζεται το «δίκαιο της ανάγκης».

Ο κ. Πλιώτας, ένας εισαγγελέας πολύ υψηλού επιπέδου που επανάφερε σε ισορροπία το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας, το είπε- επιτέλους κάποιος το έκανε- ξεκάθαρα:

«Η διάρκεια της  πανδημίας με τις οδυνηρές της συνέπειες επέβαλαν κυριολεκτικά και στην ελληνική έννομη τάξη ένα ιδιόμορφο “Δίκαιο της Ανάγκης” για προστασία  από τους άμεσους κινδύνους από την πανδημία του κορωνοϊού COVID-19, με απώτερο σκοπό την διαφύλαξη των υπέρτερων εννόμων αγαθών της ανθρώπινης ζωής και της υγείας».

Τόσο καθαρά, τόσο αληθινά. Δεν θα περίμενε κανείς τίποτα λιγότερο από έναν εισαγγελέα τέτοιου βεληνεκούς.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ