Παρασκευή 26 Απριλίου 2024

Παναγιώτης Στάθης: Κι εγώ που νόμιζα πως λύθηκε το πρόβλημα στα Πανεπιστήμια

"Οι κυβερνήσεις λειτουργούν υποτονικά και οι πρυτάνεις φοβικά. Οι μεν γιατί φοβούνται το πολιτικό κόστος οι δε γιατί φοβούνται τα αντίποινα", επισημαίνει ο Παναγιώτης Στάθης.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Παναγιώτης Στάθης: Κι εγώ που νόμιζα πως λύθηκε το πρόβλημα στα Πανεπιστήμια

Πριν από 14 μήνες ψηφίστηκε η άνευ αδείας δυνατότητα παρέμβασης της αστυνομίας σε περίπτωση ποινικών αδικημάτων στα Πανεπιστήμιο. Έγινε χαμός από τους καυγάδες μεταξύ των κομμάτων. Η κυβέρνηση έλεγε πως θα λυθεί το πρόβλημα και η αντιπολίτευση(η αξιωματική κυρίως) πως καταλύεται κάθε έννοια ασύλου.

Λοιπόν, για να ακριβολογούμε τίποτα δεν λύθηκε. Όσο για το άσυλο έχει καταλυθεί εντελώς εδώ και χρόνια. Από τους κουκουλοφόρους ή μη μπαχαλάκηδες, τους – χωρίς φιοριτούρες- «νταβατζήδες» των πανεπιστημίων.

Τα δάκρυα είναι κροκοδείλια συνεπώς.

Οι κυβερνήσεις λειτουργούν υποτονικά και οι πρυτάνεις φοβικά.

Οι μεν γιατί φοβούνται το πολιτικό κόστος οι δε γιατί φοβούνται τα αντίποινα. Την Κυριακή ο πρώην πρύτανης του ΕΚΠΑ, Θ. Φορτσάκης αποκάλυψε πως έχει τύχει να εισβάλλουν και να τον αναγκάσουν να κάτσει όρθιος με το ένα πόδι στη γωνία. Τον πρύτανη.

Η κυβέρνηση και ο ίδιος ο πρωθυπουργός(που η αλήθεια είναι πως και προεκλογικά είχε αντζέντα για το θεμα και ήταν και κάθετος σε αυτό) εμφανίζονται αποφασισμένοι να αναλάβουν δράση. Κι αυτό γιατί σχεδόν 14 μήνες μετά τη νομοθέτηση για το θέμα του ασύλου, που υποτίθεται θα έλυνε το πρόβλημα , τα φαινόμενα βίας είναι πολλαπλά. Η σκηνή με τον πρύτανη του Οικονομικού Πανεπιστημίου εχει προκαλέσει σοκ και πλέον συζητούνται τοσο σε κυβερνητικό όσο και πανεπιστημιακό επιπεδο δυο μέτρα που είχαν ξανατεθεί στη δημόσια σφαίρα αλλά είχαν προκαλέσει αντιδράσεις τότε:

Είσοδος με κάρτα

Φρούρηση του Πανεπιστημίου

Η κυβέρνηση όμως έχει ρίξει την μπάλα στην πλευρά των πρυτάνεων και περιμένει προτάσεις: «Πρώτα μιλάμε, μετά εξειδικεύουμε τα μέτρα, μετά νομοθετούμε», έλεγε κυβερνητική πηγή.

Το θέμα είναι ότι τα φαινόμενα είναι πολλαπλά και σφοδρά.

Έρευνα του Πανεπιστημίου Μακεδονία που αφορά περίοδο έξι ετών έως το 2017 κατέγραψε 358 περιστατικά ανομίας σε συνολικά 19 ιδρύματα. Την αρνητική μερίδα του λέοντος έχουν οι πανεπιστημιακοί καθώς τα 95 από τα περιστατικά αφορούν την άσκηση βίας σε βάρος καθηγητών.

Νομίζω οι αριθμοί τα λένε όλα…

Ακολουθήστε τον Παναγιώτη Στάθη στο instagram, στο facebook και στο Twitter

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ