Σάββατο 09 Δεκεμβρίου 2023

Παναγιώτης Στάθης: Νέα “βόμβα” πυροδοτεί το Ελεγκτικό Συνέδριο – Δικαίωσε 17 καθηγητές ΑΕΙ για επαναφορά των συντάξεων τους στα επίπεδα του 2012

Η απόφαση φέρεται να καταργεί τις μειώσεις και να ζητεί αν επανέλθουν οι συντάξεις (μέσω νέου υπολογισμού) στα προ των μνημονιακών περικοπών επίπεδα. Νομική ακολουθία χαρακτηρίζεται από δικαστικές πηγές, δεδομένου ότι και οι καθηγητές, όπως και οι δικαστές ανήκουν στα λεγόμενα ειδικά μισθολόγια

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Παναγιώτης Στάθης: Νέα “βόμβα” πυροδοτεί το Ελεγκτικό Συνέδριο – Δικαίωσε 17 καθηγητές ΑΕΙ για επαναφορά των συντάξεων τους στα επίπεδα του 2012 (DIKASTIKO.GR/EUROKINISSI)

Να ισχύσει (περίπου) ότι και για τους δικαστές, αποφάσισε το Ελεγκτικό Συνέδριο για τους συνταξιούχους καθηγητές ΑΕΙ , προκαλώντας έναν ακόμα δημοσιονομικό πονοκέφαλο για το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με αποκάλυψη της εφημερίδας “Δημοκρατία” πρόκειται για την υπ΄αριθμόν 176/2023 απόφαση του δικαστηρίου , η οποία αφορά την προσφυγή 17 πανεπιστημιακών καθηγητών ΑΕΙ, που άσκησαν έφεση στην απόφαση του Γενικού Λογιστηρίου του κράτους και ζήτησαν αναπροσαρμογή των συντάξεων τους, στα προ του 2012 επίπεδα.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, για τους 17 πανεπιστημιακούς, αφορά την προσφυγή τους, που υπεβλήθη το 2016, ενώ θα επιφέρει αυξήσεις στις συντάξεις τους των 700 με 800 ευρώ!

Ελεγκτικό Συνέδριο για καθηγητές ΑΕΙ

EUROKINISSI

Ελεγκτικό Συνέδριο για καθηγητές ΑΕΙ: Δεύτερη απόφαση

Πρόκειται για τη δεύτερη απόφαση που διατάσσει επανυπολογισμό συντάξεων των αποκαλούμενων ειδικών μισθολογίων του δημοσίου, αφού ειχε προηγηθεί ανάλογη απόφαση του ίδιου δικαστηρίου, η οποία είχε δικαιώσει τρεις ανώτατους δικαστικούς λειτουργούς , κρίνοντας ότι, οι συντάξεις τους οφείλουν να επανέλθουν στα επίπεδα προ μνημονίων, καθώς οι μεταγενέστερες περικοπές τους δεν είναι σύμφωνες με το Σύνταγμα.

Η κυβέρνηση καλείται συνεπώς να χειριστεί κε νέου το θέμα, όταν παραμένει ανοιχτό το θέμα των αυξήσεων των συντάξεων των δικαστών που δικαιώθηκαν, παρότι η πρώτη απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου ανέφερε ρητά και κατηγορηματικά ότι, έχει εφαρμογή μόνο για εκείνους που προσέφυγαν, δηλαδή μόνο για εκείνους τους συνταξιούχους δικαστικούς που ζήτησαν την αναπροσαρμογή και τη διόρθωση των συντάξεών τους, ενώ για όλους τους άλλους που δεν προσέφυγαν, η απόφαση του δικαστηρίου δεν προκαλεί άμεση συνέπεια. Αυτό όμως σίγουρα γεννά συνέπειες για τους 450 δικαστές που είχαν υποβάλλει προσφυγές, όπως και για όσιους προσφύγουν τώρα και δικαιωθούν. Παράλληλα μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε καταβολή αναδρομικών σε όσους προσφύγουν.

Ελεγκτικό Συνέδριο για καθηγητές ΑΕΙ

EUROKINISSI

Ευθυγράμμιση

Παράλληλα είναι προφανές πως η κυβέρνηση για να μην προκύψουν συνταξιούχοι δυο ταχυτήτων μέσα στις ίδιες επαγγελματικές ομάδες, οφείλει να πάει σε λύσεις πακέτο, ή αλλιώς αυξήσεις συντάξεων σε όλους (έστω σε επίπεδα εντός των δημοσιονομικών δυνατοτήτων) καθώς η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, η οποία είναι η δεύτερη μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, που αναπροσαρμόζει συντάξεις στα προ κρίσης επίπεδα, ανοίγει δρόμο για την επαναφορά όλων των συντάξεων στα επίπεδα προ του 2012.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα δεν έχει γίνει γνωστό, εάν η απόφαση τους 17 καθηγητές ΑΕΙ περιέχει τον περιορισμό ότι αφορά μόνο τους προσφεύγοντες.

Ακολουθήστε τον Παναγιώτη Στάθη στο instagram, στο facebook και στο Twitter

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ