Παναγιώτης Στάθης : Νέες φυλακές φτιάχνουμε, μήπως όμως να αποσυμφορήσουμε τις παλιές λόγω covid- To ευρωπαϊκό παράδειγμα

Υπερπληθυσμός. Εξ ου και οι πολλαπλές καταδίκες της χώρας από το ΕΔΔΑ που αφορούν την παραβίαση του αρ. 3 της ΕΣΔΑ για τις συνθήκες κράτησης.

NEWSROOM

Τα κρούσματα προκαλούν προβληματισμό. Όπως και οι νεκροί. Οι ελληνικές φυλακές άλλωστε πάντα είχαν ένα διαχρονικό πρόβλημα που είναι ουσιαστικά η χαρά διασποράς του κορονοϊού.

Υπερπληθυσμός. Εξ ου και οι πολλαπλές καταδίκες της χώρας από το ΕΔΔΑ που αφορούν την παραβίαση του αρ. 3 της ΕΣΔΑ για τις συνθήκες κράτησης.

Το προηγούμενο διάστημα (της έξαρσης της Ανοιξης) ήταν έτοιμο ένα σχέδιο αποσυμφόρησης των φυλακών . Με μηδενικά κρούσματα στις φυλακές.

Η χώρα απλώς θα ακολουθούσε το Ευρωπαϊκό παράδειγμα (αλλά και άλλων χωρών) όπως  η Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ισπανία, η Ιταλία, η Γαλλία, η Μεγάλη Βρετανία που  προωθήθηκαν πρόωρες αποφυλακίσεις κρατουμένων που είτε είχαν μικρό υπόλοιπο ποινής είτε εξέτιαν μικρές ποινές. ( άρθρο του καθηγητή Κοσμάτου στο dikastiko.gr)

Τότε (ελέω αντιδράσεων στο εσωτερικό της ΝΔ) το σχέδιο δεν προχώρησε.

Τώρα  που τα πράγματα οδεύουν προς το χειρότερο η ευκαιρία για μια ουσιαστική αποσυμφόρηση είναι πιθανόν μοναδική και για λόγους υγείας αλλά και συνθηκών κράτησης.

Κι αυτό γιατί περαν της δεδομένης συμφωνίας των δικηγόρων, ομονοεί και η αντιπολίτευση, όπως διαφάνηκε από την πρόσφατη ανακοίνωση της Επιτροπής Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ.

Αρα;

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr