Πέμπτη 22 Απριλίου 2021

Παναγιώτης Στάθης: Οι καταγγελίες να γίνονται στον εισαγγελέα (που τους περιμένει) όχι μόνο στα ΜΜΕ

Η συζήτηση ΜΟΝΟ (επαναλαμβάνω μόνο) στα media ενέχει τον κίνδυνο του κανιβαλισμού προσώπων, πριν ακόμα αποφανθεί ο μόνος αρμόδιος επί της `”ενοχής” ή όχι. Κίνδυνος δημοκρατικής πρακτικής, αφού το “Κολοσσαίο” δεν είναι χώρος απονομής Δικαιοσύνης.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Παναγιώτης Στάθης: Οι καταγγελίες να γίνονται στον εισαγγελέα (που τους περιμένει) όχι μόνο στα ΜΜΕ

Η Σοφία Μπεκατώρου άνοιξε τον δρόμο. Εν γνώση της ότι θα σήκωνε ένα μεγάλο βάρος , χωρίς κανένα ποινικό αντίκρισμα (αφού το αδίκημα ήταν προδήλως παραγεγραμμένο) έκανε ένα βήμα μπροστά: Ανέλαβε το ψυχικό κόστος δημόσια. Αμέσως μετά έκανε το δεύτερο. Πήγε στον εισαγγελέα και μίλησε με ονοματεπώνυμα. Οπως έπρεπε να κάνει.

Η Μπεκατώρου νίκησε. Τον εαυτό της, τους φόβους της, τη σιωπή της. Είχε πεί πως έστω κι ένα θύμα να μιλήσει ανοιχτά θα είναι μια νίκη. Και ο κύκλος της σιωπής για τη σεξουαλική βία, έσπασε.

Αυτό είναι ένα χρυσό μετάλλιο για την κα Μπεκατώρου εφάμιλλης, αν όχι μεγαλύτερης αξίας, από αυτά που κέρδισε στους ολυμπιακούς αγώνες.

Γιατί απλώς άνοιξε σε όλα τα επίπεδα η κουβέντα και οι καταγγελίες έγιναν ορυμαγδός. Μόνο που οι περισσότερες κουβέντες γίνονται στην τηλεόραση και στα media. Καλώς η κουβέντα γίνεται δημόσια, οφείλει να είναι δημόσια. Για να σπάσει το απόστημα της σιωπής, να θρυμματιστεί το στερεότυπο της εξουσιαστικής σεξιστικής βίας, να διαρραγεί το μοτίβο αυτής της συμπεριφοράς.

Όμως προσοχή: Η συζήτηση ΜΟΝΟ (επαναλαμβάνω μόνο) στα media ενέχει τον κίνδυνο του κανιβαλισμού προσώπων, πριν ακόμα αποφανθεί ο μόνος αρμόδιος επί της `”ενοχής” ή όχι. Κίνδυνος δημοκρατικής πρακτικής, αφού το “Κολοσσαίο” δεν είναι χώρος απονομής Δικαιοσύνης. Ο αντίλογος βέβαια είναι πως αυτά τα πρόσωπα είναι εξαιρετικά προβεβλημένα, συνεπώς μπορούν να αρθρώσουν δημόσιο λόγο και να υπερασπιστούν τον εαυτό τους ή να απολογηθούν δημόσια.

Αρα – προφανώς μιλήστε- και στα media, αλλά σίγουρα πηγαίνετε στον εισαγγελέα. Είναι ο ασφαλής δρόμος της δημοκρατικής απόδοσης ευθυνών και – ελπίζω- της παραδειγματικής τιμωρίας.

Σας περιμένουν δυο εισαγγελείς στην Αθήνα και 2 στη Θεσσαλονίκη επιφορτισμένοι με αυτή την αποστολή.

Ακολουθήστε τον Παναγιώτη Στάθη στο instagram, στο facebook και στο Twitter

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ