Κυριακή 05 Δεκεμβρίου 2021

Παναγιώτης Στάθης: Οι συντάξεις των δικαστών

Το dikastiko.gr αποκάλυψε το σκεπτικό της απόφασης του Μισθοδικείου με την οποία κρίνεται αμετάκλητα πως οι δικαστές πρέπει να δουν αυξήσεις στις συντάξιμες αποδοχές τους και να λάβουν αναδρομικά. Θα τα λάβουν όμως;

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Παναγιώτης Στάθης: Οι συντάξεις των δικαστών

Είμαι από αυτούς που δημόσια έχουν υποστηρίξει την άποψη πως (και) οι δικαστές πρέπει να πληρώνονται σε υψηλό επίπεδο. Γιατί επιτελούν ένα λειτούργημα που είναι συνυφασμένο με τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Για να παραμένουν απερίσπαστοι. Γι’αυτό υπάρχει και ιδιαίτερη συνταξιοδοτική μεταχείριση των δικαστικών λειτουργών, την οποία κατοχυρώνει το Σύνταγμα ως εγγύηση για την εξασφάλιση της ανεξαρτησίας της δικαστικής λειτουργίας και της παροχής στους πολίτες αποτελεσματικής δικαστικής προστασίας.

Η δικαστική απόφαση του Μισθοδικείου που παρουσίασε το dikastiko.gr, κρίνει ουσιαστικά αντισυνταγματική για τους δικαστές το πλαφόν των 4.608 ευρώ που υπάρχει για τις συντάξεις που δίνει ο ΕΦΚΑ. Άρα θα υπάρχουν και συντάξεις πάνω από αυτό το ποσό, χωρίς αυτές βέβαια να αποτελούν πλειοψηφία . Το αντίθετο.

Το νούμερο ίσως ξενίζει πολλούς από τους αναγνώστες , αλλά είπαμε: Για να κρίνονται αυστηρά οι κρίνοντες θα πρέπει να εξασφαλίζεται η οικονομική τους ανεξαρτησία. Υψηλά ποσά βέβαια , σε μια εποχή που η κοινωνική συρρίκνωση αποδοχών είναι μεγάλη.

Ειναι άνευ αντικειμένου, κατά τη γνώμη μου, οι αποστροφές του τύπου “οι δικαστές αποφασίζουν μόνοι τους για τα του οίκου τους”. Πέραν του γεγονότος ότι το Μισθοδικείο δεν είναι αμιγώς δικαστικό όργανο αφού συμμετέχουν και καθηγητές , ποιος άλλος πέραν της αρμόδιας Δικαιοσύνης θα έλυνε αυτές τις διαφορές;

Όμως είναι βάσιμη, κατά τη γνώμη μου, η κριτική για έναν λόγο: Κάποτε έγραψα , με αφορμή τις δικαστικές αποφάσεις που αποκαθιστούσαν μισθούς και συντάξεις δικαστικών λειτουργών, πως “οι δικαστές βγαίνουν πρώτοι και μόνοι τους από την κρίση”. Ήταν η εποχή των μνημονίων και της πρωτοφανούς περικοπής μισθών και συντάξεων των εργαζομένων, που οι δικαστές επανήλθαν περίπου στα επίπεδα αποδοχών τους όταν οι άλλοι πνίγονταν στην ανέχεια. Το κριτήριο αυτο, για το οποίο δέχτηκα κριτική, ήταν κοινωνικό και εμπεριείχε την θυμική κρίση ότι η “αποκατάσταση του οίκου τους” έγινε αφού νομιμοποιήθηκαν όλα τα μνημόνια περικοπών για όλους τους άλλους.

Τα χρόνια πέρασαν μαζί με αναδρομικά δικαστών που καταβλήθηκαν και άλλα που τους χρωστούν ακόμα οι κυβερνήσεις. Όταν για τους λοιπούς σέρνονται στα δικαστήρια μπας και εφαρμοστούν οι αποφάσεις που τους δικαιώνουν για μερικά ευρώ!

Οι δικαστές λοιπόν διεκδικούν και καλά κάνουν. Πήραν την απόφαση που τους δικαιώνει και τώρα μένει να φανεί πότε αυτή θα εφαρμοστεί.

Ο αρμόδιος υφυπουργός τους είπε ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει δημοσιονομικός χώρος. Πιστεύω όμως ότι κάποια στιγμή- όχι στο απώτερο μέλλον- θα βρεθεί. Οπως πάντα…

Ακολουθήστε τον Παναγιώτη Στάθη στο instagram, στο facebook και στο Twitter

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr