Κυριακή 05 Μαϊου 2024

Παναγιώτης Στάθης: Πως “σπάει” το όριο φορολόγησης των 10.920 ευρώ προς τα πάνω – Φορολόγηση “πάνω κι από τις ακαθάριστες αποδοχές” λένε οι δικηγόροι – ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ

Οι δικηγόροι “διαβάζουν” την τεκμαρτή φορολόγηση ως τεράστια αύξηση και για όσους έχουν περισσότερα χρόνια άσκησης επαγγέλματος και μισθοδοτούν συνεργάτες. Μιλούν ακόμα και για “φορολόγηση τεκμαρτού κέρδους που πλησιάζει και σε πολλές περιπτώσεις υπερβαίνει τα ακαθάριστα έσοδα”!

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Παναγιώτης Στάθης: Πως “σπάει” το όριο φορολόγησης των 10.920 ευρώ προς τα πάνω – Φορολόγηση “πάνω κι από τις ακαθάριστες αποδοχές” λένε οι δικηγόροι – ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ (Dikastiko.gr/Eurokinissi)

Τη διάσπαση ενός ορίου φορολόγησης που εκτοξεύει την “αιμοδοσία” των δικηγόρων στα φορολογικά έσοδα , είτε μικρών, είτε μικρομεσαίων, διαβάζουν οι δικηγόροι με παραδείγματα πίσω από την τεκμαρτή φορολόγηση των επιστημόνων, ελευθέρων επαγγελματιών την οποία θεσπίζει η κυβέρνηση.

Θυμίζουν δε πως “οι δικηγόροι είναι η μόνη κατηγορία ελευθέρων επαγγελματιών και επιστημόνων που προκαταβάλει φόρο, ασφαλιστικές εισφορές και ΦΠΑ για την αμοιβή τους, μέσω των γραμματίων προείσπραξης. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι για το έτος 2022 οι δικηγόροι προκατέβαλαν ποσό 30.040.525 ευρώ για φόρο, ποσό 42.391.509 ευρώ για ασφαλιστικές εισφορές και ποσό 48.908.146 ευρώ για αναλογούντα ΦΠΑ”.

Η κυβέρνηση αντιτείνει πως η επιβάρυνση είναι μικρή σε σχέση με το μέγεθος της φοροδιαφυγής (ήδη εξαιρούνται οι νέοι δικηγόροι, εντελώς για 3 χρόνια και με μικρότερα ποσά από 3-5), θυμίζει την μείωση του τέλους επιτηδεύματος και μελετά επιμέρους, όχι κεντρικές, βελτιώσεις.

Αύξηση

Οι δικηγόροι όμως αντιτείνουν με παραδείγματα πως αφενός υπάρχει η ηθική διάσταση πως η κυβέρνηση τους θεωρεί όλους “συλλήβδην φοροφυγάδες¨, αλλά υπάρχει και η διάσταση της πραγματικής επιβάρυνσης, πέραν του ορίου των 10.920 ευρώ ως ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα. Λένε λοιπόν πως “το τεκμαρτό φορολογητέο εισόδημα προσαυξάνεται αφενός με βάση το χρόνο άσκησης του επαγγέλματος και αφετέρου σωρευτικά με βάση το ετήσιο κόστος μισθοδοσίας και με βάση συντελεστή όταν ο ετήσιος τζίρος είναι μεγαλύτερος από τον μέσο όρο του ετήσιου τζίρου του ΚΑΔ. Το τελευταίο έχει ως αποτέλεσμα να μην αναγνωρίζονται πραγματοποιηθέντα επαγγελματικά έξοδα, μέτρο βαθύτατα αντιαναπτυξιακό και ενισχυτικό της φοροδιαφυγής”.

Τι λένε δηλαδή; Πως η τεκμαρτή φορολόγηση φέρνει τεράστια αύξηση και για όσους έχουν περισσότερα χρόνια άσκησης επαγγέλματος και μισθοδοτούν συνεργάτες. Μιλούν ακόμα και για “φορολόγηση τεκμαρτού κέρδους που πλησιάζει και σε πολλές περιπτώσεις υπερβαίνει τα ακαθάριστα έσοδα” και μάλιστα δίνουν συγκεκριμένα παραδείγματα με την επιμέλεια του Ανδρέα Τσουρουφλή, Αναπληρωτή Καθηγητή ΕΚΠΑ, Φορολογικού Συμβούλου Ολομέλειας. Λένε μάλιστα ότι το τεκμαρτό μπορεί να αυξηθεί έως και 100%!

Παραδείγματα

Ως βάση υπολογισμού λαμβάνεται ο μέσος ετήσιος τζίρος του ΚΑΔ (Νομικές Υπηρεσίες Δικηγόρων) , οι οποίες όπως δηλώθηκε, ανέρχεται στο ποσό των 15.000 ευρώ:

  • Δικηγόρος 6ετίας δηλώνει ετήσια ακαθάριστα έσοδα (τζίρο )15.100 ευρώ. Η τεκμαρτή ελάχιστη αμοιβή προσαυξάνεται κατά 35% και ανέρχεται σε (10.920×1,35=) 14.742 ευρώ.
  • Δικηγόρος 12ετίας δηλώνει ετήσια ακαθάριστα έσοδα (τζίρο) 15.100 ευρώ .Η τεκμαρτή ελάχιστη αμοιβή προσαυξάνεται κατά 35% και ανέρχεται σε (14.196 x1,35=) 19.164 ευρώ.
  • Δικηγόρος 6ετίας δηλώνει ετήσια ακαθάριστα έσοδα( τζίρο)23.000 ευρώ .Η τεκμαρτή ελάχιστη αμοιβή προσαυξάνεται κατά 70% και ανέρχεται σε (10.920×1,70=)18.564 ευρώ.
  • Δικηγόρος 12ετίας δηλώνει ετήσια ακαθάριστα έσοδα (τζίρο)30.500 ευρώ .Η τεκμαρτή ελάχιστη αμοιβή προσαυξάνεται κατά 100%και ανέρχεται σε (14.196×2=) 28.392ευρώ.
  • Δικηγόρος 5ετίας δηλώνει ετήσια ακαθάριστα έσοδα (τζίρο) 15.100 ευρώ.Η τεκμαρτή ελάχιστη αμοιβή προσαυξάνεται κατά 35%και ανέρχεται σε (7.316,40×1,35=) 9.877,14 ευρώ.

Αναφέρουν δε : “Παρότι η εφαρμογή της προσαύξησης βάσει του μέσου ετησίου τζίρου αποσκοπεί στον περιορισμό της δήλωσης υπερβολικών δαπανών ,οδηγεί κατ’ αποτέλεσμα στη φορολόγηση τεκμαρτού κέρδους που πλησιάζει και σε πολλές περιπτώσεις υπερβαίνει τα ακαθάριστα έσοδα. Αυτό αποτελεί παράβαση του άρθρου 4 παρ.5 του Συντάγματος, το οποίο κατοχυρώνει τη φορολόγηση με βάση την πραγματική φοροδοτική ικανότητα και επιβάλλει τη φορολόγηση του καθαρού κέρδους ,που προκύπτει μετά την έκπτωση των δαπανών από τα ακαθάριστα έσοδα”.

Ακολουθήστε τον Παναγιώτη Στάθη στο instagram, στο facebook και στο Twitter

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr