Δευτέρα 20 Μαρτίου 2023

Παναγιώτης Στάθης: Προστατευόμενοι μάρτυρες- Ένα σύντομο – ελληνικό- ανέκδοτο

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Παναγιώτης Στάθης: Προστατευόμενοι μάρτυρες- Ένα σύντομο – ελληνικό- ανέκδοτο

Η έρευνα για τη Novartis (είτε η πρώτη για ποινικές ευθύνες πολιτικών, είτε η δεύτερη για σκευωρία) είναι πολύ σοβαρές εκ της φύσεως τους, γιατί αφορούν θέματα δημοκρατίας και λειτουργίας της Δικαιοσύνης.

Ανεξάρτητα από την πορεία τους και τελικά ποιος έχει δίκιο και ποιος έχει άδικο, αν πρόκειται για σκευωρία και στήσιμο, υπάρχει ένα ζήτημα νομοθετικής θωράκισης τέτοιων καταστάσεων, την οποια προφανώς η χώρα δεν διαθέτει. Ή δεν διαθέτει την κουλτούρα να διαχειριστεί το νομικό κατασκεύασμα των προστατευομένων – ανώνυμων δηλαδή- μαρτύρων.

Εξηγούμαι: Σε τρεις «βαριές» υποθέσεις που τέθηκαν άτομα υπό αυτό το καθεστώς και στις τρεις «κάηκαν» με ευθύνη- προφανώς- της Πολιτείας που δεν φρόντισε να προστατεύσει την ανωνυμία τους.

Η αρχή έγινε στη δίκη της 17Ν όταν οι δύο τότε προστατευόμενοι μάρτυρες δήλωσαν «παρών» στο δικαστήριο με αποτέλεσμα να αποκαλυφθεί η ταυτότητά τους. Ουδείς υπεύθυνος είχε σκεφτεί ότι δεν θα έπρεπε καν να κληθούν στο δικαστήριο και ούτε φυσικά να μιλήσουν.…

Όταν ξεκίνησε η διερεύνηση της υπόθεσης της Χρυσής Αυγής όσοι μάρτυρες κατέθεσαν ως προστατευόμενοι, βέβαιοι ότι δεν θα αποκαλυφθούν, είδαν τα ονόματά τους «φαρδιά πλατιά» να αναγράφονται στις καταθέσεις τους οι οποίες είχαν κυκλοφορήσει σε όλα τα δημοσιογραφικά γραφεία και όχι μόνο. Γιατί ούτε τότε σκέφτηκε κανείς πως η δικογραφία δίδεται στους κατηγορούμενους, οπότε τα ονόματα δεν θα έπρεπε να αναγραφούν.

Και η πιο πρόσφατη περίπτωση αφορά την υπόθεση Novartis. Όπου ναι μεν δεν ζητήθηκε από τους μάρτυρες να εμφανιστούν σε κάποιο δικαστήριο ενώ τους δόθηκαν και κωδικές ονομασίες, ουδείς όμως σκέφτηκε ότι για την ασφάλειά τους το σωστό θα ήταν να μην γνωρίζει ο ένας τον άλλο. Έτσι με τη μήνυση που κατέθεσε ο Νίκος Μανιαδάκης, πρώην προστατευόμενος και ο ίδιος και νυν κατηγορούμενος, στρεφόμενος εναντίον τους αποκαλύφθηκαν, εδώ και πολύ καιρό, κανονικά τα ονόματά τους (εφόσον βέβαια είναι αυτά που λέει).

Συνεπώς σήμερα πλέον που έχει γίνει ο κακός χαμός με τους μάρτυρες, μην στρέφονται τα βέλη στα πολιτικά πρόσωπα που κατηγορήθηκαν – αδίκως οι περισσότεροι σύμφωνα με την εισαγγελία Διαφθοράς- που προσπαθούν να υπερασπιστούν τους εαυτούς τους, «βγάζοντας την κουκούλα», των μαρτύρων. Έχει φροντίσει προηγουμένως η πολιτεία να το πράξει. Δια παραλείψεως…

Ακολουθήστε τον Παναγιώτη Στάθη στο instagram, στο facebook και στο Twitter

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ