Τρίτη 18 Ιουνίου 2024

Παναγιώτης Στάθης: Σώστε τους ανθρώπους

Η κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν , πρώτα και κύρια είναι ανθρωπιστική κρίση. Ανθρωποι που στρατεύθηκαν στην αποκατάσταση μιας υποτυπώδους δημοκρατίας βρίσκονται στο έλεος εκδίκησης.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Παναγιώτης Στάθης: Σώστε τους ανθρώπους dikastiko.gr

Οι εικόνες είναι σοκαριστικές. Ο πανικός στα πρόσωπα των γυναικών επίσης. Οι κραυγές των ανθρώπων ηχούν ως εφιάλτης στα αυτιά της Δύσης. Που δείχνει σε πρώτη φάση να κλείνει τα αυτιά της.

Είναι μόνο μεταναστευτική η κρίση στο Αφγανιστάν; Όχι, είναι πρωτίστως κρίση ανθρωπιστική αλλά και κρίση αξιοπιστίας της Δύσης. Γιατί δεν μπορεί να αφεθούν στην τύχη τους άνθρωποι που έδωσαν το είναι τους για να αποκατασταθεί μια υποτυπώδης δημοκρατίας στο Κράτος αυτό, και τώρα να αφήνονται στην τύχη τους. Είναι, όπως το περιέγραψε η Ντόρα Μπαγογιάννη αναφερόμενη στους Αφγανούς που βοηθήσαν την ελληνική αποστολή στη χώρα, η «τήρηση του λόγου τιμής» του κράτους σε αυτούς που τους εμπιστεύθηκαν. Τη φράση αυτή πολλαπλασιάστε την επί 1000 όταν μιλάμε για το σύνολο των κρατών που στρατεύθηκαν στο Αφγανιστάν. Και αποτυπώστε το στις εκατοντάδες χιλιάδες των ανθρώπων που κινδυνεύουν.

Γι’ αυτό και έχει ειδική αξία η αξία έκκληση της Διεθνούς Ένωση Δικαστών (IAJ) για παροχή επείγουσας, διαρκούς και ουσιαστικής υποστήριξης στους ανθρώπους στο Αφγανιστάν, των οποίων η ζωή ανατράπηκε μετά τις τελευταίες εξελίξεις.

Όπως αναφέρουν εύστοχα «η διεθνής κοινότητα έχει αναμφισβήτητα υποχρέωση να προστατεύσει όσους τώρα θα βρεθούν απέναντι στο νέο καθεστώς. Έχουμε ευθύνη, καθώς καλλιεργήσαμε προσδοκίες για ελευθερίες και δικαιώματα σε αυτή τη χώρα, προσδοκίες…Το νέο καθεστώς στο Αφγανιστάν θα θέσει τη ζωή πολλών ανθρώπων σε κίνδυνο. Η διεθνής κοινότητα δεν έχει το δικαίωμα να αδιαφορήσει για την τύχη αυτών των ανθρώπων. Οφείλουμε να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να βοηθήσουμε εκείνους που προσπάθησαν να εφαρμόσουν τις αξίες αυτές, που είναι θεμελιώδεις για μία ζωή με ελευθερία και ασφάλεια».

Ακολουθήστε τον Παναγιώτη Στάθη στο instagram, στο facebook και στο Twitter

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ