Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου 2024

Παναγιώτης Στάθης: Τα λουλούδια στο βάζο και η εισαγγελέας στην έδρα

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Παναγιώτης Στάθης: Τα λουλούδια στο βάζο και η εισαγγελέας στην έδρα

Είναι προφανώς από τα πιο ειδεχθή εγκλήματα που έχουν διαπραχθεί τα τελευταία χρόνια. Η δολοφονία της φοιτήτριας Ελένης Τοπαλούδη έχει συγκλονίσει το πανελλήνιο για δυο λόγους:

Πρώτον γιατί αυτό το κορίτσι, φοιτήτρια μακριά από το σπίτι της, θα μπορούσε να είναι η κόρη κάθε ελληνικής οικογένειας. Καλύτερα, είναι η κόρη κάθε ελληνικής οικογένειας.

Δεύτερον γιατί οι κατηγορούμενοι ως δράστες, δυο νεαροί λίγο μετά τα 20, φέρονται να ενήργησαν με μια πρωτοφανούς κυνισμού βιαιότητα. Χωρίς αιδώ και τελικά χωρίς καμία –  πραγματική- ανάληψη ευθύνης.

Η αγόρευση της Εισαγγελέα  κας Αριστοτελείας Δόγκα ήταν μια παθιασμένη αποτίμηση , έμπλεη συναισθήματος. Χωρίς πολλά νομικά , με περίσσιο συναίσθημα. Βούρκωσε και η ίδια , όπως αναφέρει το ρεπορτάζ, όπως έκλαιγαν οι γονείς  της Ελένης.  «Σας κοροϊδεύουν και σας εμπαίζουν όλοι από την αρχή μην τους ακούτε και μην τους πιστεύετε. Καμία συγνώμη μην δεχθείτε. Η συγνώμη ένα μόνο νόημα έχει. Όταν αυτός που τη ζητεί είναι ειλικρινής», είπε….

Λίγη ώρα αργότερα ο πατέρας της άτυχης Ελένης της πρόσφερε λίγα λουλούδια που η ίδια ανήρτησε στο fb ευχαριστώντας τους.

Πολλοί λένε πως οι εισαγγελείς και δικαστές δεν πρέπει να εμποτίζονται από συναισθήματα σε μια δίκη. Να μην παρασέρνονται , να μην ταυτίζονται. Άλλοι λένε πως σε τέτοιες υποθέσεις  είναι πιθανόν προτιμότερος  ένας παθιασμένος υπερασπιστής του νόμου από έναν ψυχρό αποτιμητή δικογράφων. Έναν επαγγελματία.

Ο ίδιος ο Κώδικας Ποινικής Δικονομίας (τον οποίο υπενθυμίζουν αρεοπαγίτες σε προσωπικές αναρτήσεις τους μετά την αγόρευση) αναφέρει στο άρθρο 332 περί «συμπεριφοράς των δικαστικών λειτουργών»  ότι «αν κατά τη διάρκεια της διαδικασίας στο ακροατήριο οι δικαστικοί λειτουργοί δεν μεταχειρίζονται τα πρόσωπα που συμμετέχουν στη δίκη κατά τρόπο αμερόληπτο, ευπρεπή, απαθή και ψύχραιμο, διαπράττουν βαρύ πειθαρχικό παράπτωμα».

Εν ολίγοις , σου λένε, ο εισαγγελέας στην έδρα του και τα λουλούδια στο βάζο. Κανένας συσχετισμός.

«…Φτιάξατε ένα κόσμημα», είπε στους γονείς η εισαγγελέας… «Αυτή είναι το δώρο της ζωής, αυτοί είναι οι κατάρα της ζωής τους (τους έδειξε). Η κόρη σας σαν λαμπρό αστέρι θα μας δείχνει πάντα το δρόμο από εκεί που είναι. Εφεξής εγώ και η Ελένη θα είμαστε μαζί, σας δίνω  το λόγο μου. Να κηρυχτούν ένοχοι όπως κατηγορούνται δεν έχω καμία αμφιβολία».

Δεν ξέρω ποιος είναι καλός ή ποιος κακός εισαγγελέας . Ποιος υπηρετεί καλύτερα τον ρόλο του. Ουδείς πάντως μπορεί να φέρει πίσω αυτό το κορίτσι. Η «ηθική δικαίωση» είναι  – για έναν γονιό- μια ασπιρίνη ως αντίδοτο μιας  βαριάς ασθένειας.  Ξέρω όμως πως τα λόγια πολλές φορές  – δεν είναι – αλλά μοιάζουν με δικαίωση. Δεν διορθώνουν αλλά απαλύνουν.

Άρα δεν ξέρω τελικά και ποιο τύπο  εισαγγελέα θα προτιμούσα…

Ακολουθήστε τον Παναγιώτη Στάθη στο instagram, στο facebook και στο Twitter

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr