Δευτέρα 03 Οκτωβρίου 2022

Παναγιώτης Στάθης: Τι είπε ο Αλ. Τσίπρας ότι θα αλλάξει στη Δικαιοσύνη

Μεταρρυθμιστικό πλαίσιο προανήγγειλε ο πρώην πρωθυπουργός για τη Δικαιοσύνη χωρίς να το εξειδικεύσει. Αυτό που είναι ξεκάθαρο είναι πως θα έρθουν μισθολογικές αυξήσεις στους δικαστές και δικαστικούς υπαλλήλους και φορολογικές ελαφρύνσεις στους δικηγόρους (κατάργηση τέλους επιτηδεύματος, αφορολόγητο 10.000 ευρω) . Μείωση επίσης των θέσεων αντιπροέδρων των Ανωτάτων Δικαστηρίων.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Παναγιώτης Στάθης: Τι είπε ο Αλ. Τσίπρας ότι θα αλλάξει στη Δικαιοσύνη dikastiko.gr

Αλλαγές στη Δικαιοσύνη, ως περίγραμμα ενός προγράμματος που θα εξειδικευθεί παρουσίασε από το βήμα της ΔΕΘ, ο Αλ. Τσίπρας. Παρότι δεν ακολούθησε τις μεγαλοστομίες (μεμονωμένων) στελεχών του , και χωρίς να γίνει απόλυτα συγκεκριμένος σε όλα, ο πρώην πρωθυπουργός έδωσε μια εικόνα για τα σχέδια του:

-Αλλαγή (αυξήσεις;) του μισθολογικού στάτους των δικαστών και των δικαστικών υπαλλήλων, με τη φράση “αποκαθιστούμε τις μισθολογικές, φορολογικές αδικίες σε όλους τους λειτουργούς της Δικαιοσύνης”. Παράλληλα οι εξεγγελίες “πιάνουν” και τους δικηγόρους αφού τους αφορούν και η κατάργηση του τέλου;ς επιτηδεύματος και το αφορολόγητο των 10.000 ευρώ ως ελεύθερους επαγγελματίες.  

-Ικανοποίηση ενός πάγιου αιτήματος των δικηγορικών συλλόγων για τη “διατύπωση γνώμης από Δικαστικές Ενώσεις και Δικηγορικούς Συλλόγους για την επιλογή στην ηγεσία των Ανώτατων Δικαστηρίων”.

-Από τη θέση μεγάλης μερίδας των δικαστών να μην αναλαμβάνουν κρατικές θέσεις αμέσως μετά την αφυπηρέτησή τους, μετακινήθηκε στη θέση ότι όποιος το κάνει δεν θα αμείβεται επιπλέον της σύνταξής του: “Βάζουμε τέλος στις λεγόμενες «περιστρεφόμενες πόρτες». Όποιος δικαστής επιθυμεί να αξιοποιηθεί σε οποιαδήποτε θέση μετά τη συνταξιοδότησή του, θα γνωρίζει ότι δεν θα έχει πρόσθετη, πέραν της σύνταξής του, αμοιβή”.

Αλ. Τσίπρας

eurokinissi

Ανήγγειλε μόνιμες νομοπαρασκευαστικές επιτροπές : “Βάζουμε τέλος στην κακή νομοθέτηση, με μόνιμες Νομοπαρασκευαστικές Επιτροπές, στελεχωμένες αποκλειστικά από εκπροσώπους θεσμών του νομικού κόσμου, των Πανεπιστημίων και της κοινωνίας”.

-Περιέγραψε πως θα κατοχυρωθεί νομοθετικά ο όρος «γυναικοκτονία», χωρίς όμως να πει αν αυτό να συνεπάγεται και αλλαγή στην ποινική αντιμετώπιση του δράστη.

-Είπε ευθέως ότι θα κατοχυρωθεί νομικά ο γάμος “για όλα τα πρόσωπα, ανεξάρτητα από τον σεξουαλικό προσανατολισμό. Γιατί σημασία στη ζωή έχει ν’ αγαπάς, άνευ όρων”.

-Επίσης εξαιρετικά σημαντικό είναι η αποστροφή πως θα καταργηθούν “όλες οι ποινικές ασυλίες που έχουν προβλεφθεί τα τελευταία χρόνια, με πρώτη την ασυλία των τραπεζικών στελεχών. Κανένας Έλληνας πολίτης δεν μπορεί να κρύβεται απέναντι στο νόμο από ασυλίες τεχνητού χαρακτήρα που ψηφίζονται με τροπολογίες της τελευταίας στιγμής στη Βουλή”.

-Ανήγγειλε επίσης τη μείωση των θέσεων Αντιπροέδρων στα Ανώτατα Δικαστήρια.

Αλ. Τσίπρας

eurokinissi

Ανέφερε ακόμα:

– Αποκαθιστούμε την εμπιστοσύνη της κοινωνίας στη λειτουργία της Δικαιοσύνης με ένα ολοκληρωμένο μεταρρυθμιστικό πλαίσιο.

Ενισχύουμε τη στελέχωση, τις κτιριακές υποδομές και την επέκταση της «Ηλεκτρονικής Δικαιοσύνης».

– Κόβουμε τον ομφάλιο λώρο μεταξύ της δικαστικής και της εκτελεστικής εξουσίας.

– Δίνουμε νέο προσανατολισμό στην Εθνική Σχολή Δικαστών. Με αύξηση των εισακτέων, αύξηση του απαιτούμενου χρόνου άσκησης της δικηγορίας και ενίσχυση της κοινωνικής εμπειρίας με υποχρεωτικές έρευνες και άσκηση σε κοινωνικές δομές.

Ακολουθήστε τον Παναγιώτη Στάθη στο instagram, στο facebook και στο Twitter

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ