Δευτέρα 15 Απριλίου 2024

Παναγιώτης Στάθης: Voucher – Το κίνημα της γραβάτας πρόσφερε ένα δίδαγμα

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Παναγιώτης Στάθης: Voucher – Το κίνημα της γραβάτας πρόσφερε ένα δίδαγμα

Οι «λεγόμενοι» επιστήμονες, τα προηγούμενα χρόνια αποτέλεσαν ένα βασικό προνομιακό χώρο για τη σημερινή κυβέρνηση, που πάτησε πάνω στην υπέρμετρη φορολόγησή τους, και κέρδισε ξεκάθαρα την καλούμενη «μεσαία τάξη». Είναι ο χώρος των δικηγόρων, των γιατρών, των μηχανικών (κλπ), των ανθρώπων που παράγουν χρήμα αλλά ταυτόχρονα προσφέρουν υψηλές επιστημονικές υπηρεσίες.

Γιαυτό και το λεγόμενο κίνημα της γραβάτας, όταν δημιουργήθηκε, με αφορμή το σύστημα υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών, έφερε ένα ντόμινο. Ένα σινιάλο αποδόμησης της – τότε- κυβερνητικής πολιτικής στην κοινωνία. Ένα σινιάλο με ξεκάθαρη αποτίμηση και μετρήσιμο αποτέλεσμα.

Κακά τα ψέματα η απήχηση της κυβέρνησης στην κοινωνία είναι πολύ υψηλή και παραμένει υψηλή και μεταξύ των επιστημόνων. Όμως η ρωγμή ήρθε και μάλιστα χωρίς λόγο, αφού η διαχείριση του θέματος του vouther των 600 ευρώ ήταν πολύ κακή.

Κατ’ αρχήν δεν υπήρχε κανένας λόγος να δοθεί αρχικά εκ μέρους του οικονομικού επιτελείου η υπόσχεση για ένταξή τους στο 800άρι και εν συνεχεία να ανακληθεί. Π.χ οι δικηγόροι αν εξαρχής τους έδιναν μείωση ενοικίου και φοροελαφρύνσεις – πιθανόν- δεν θα έλεγαν τίποτα.

Εν συνεχεία η διαχείριση και του τρόπου χορήγησης του voucher εκ μέρους του υπουργείου Εργασίας ήταν προβληματική. Αυτό φαίνεται πως κατέστη σαφές και από τον πρωθυπουργό στη μακράς διάρκειας σύσκεψη με τον υπουργό Εργασίας που κατέληξε στην ανακοίνωση ανάκλησης. Γιατί τα ερωτήματα ήταν σαφή: Γιατί δεν δόθηκαν τα χρήματα απευθείας μέσω ΕΣΠΑ και έπρεπε να γίνει τηλεκατάρτιση; Γιατί έπρεπε να υπάρχουν μεσάζοντες; (Αφήστε που προκάλεσε και καταγγελίες για ζητήματα σκοπιμότητας εκ μέρους ορισμένων).

Είναι προφανές πως οι δικηγόροι – οι εξαντλημένοι οικονομικά δικηγόροι- δεν ξεσηκώνονται (μόνο) για το ποσό. Αντιδρούν γιατί θεωρούν προσβλητική τη στάση απέναντί τους και κυρίως την όλη (πρόχειρη) διαδικασία.

Η ιστορία διδάσκει. Και το «κίνημα της γραβάτας» έδειχνε το δρόμο που έπρεπε να ακολουθήσει η κυβέρνηση.

ΥΓ: Η αναγνώριση ενός λάθους χρειάζεται πολιτικό θάρρος. Η μη επανάληψη τέτοιων θα καταδείξει και πολιτική σοφία…

Ακολουθήστε τον Παναγιώτη Στάθη στο instagram, στο facebook και στο Twitter

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ