Σάββατο 14 Δεκεμβρίου 2024

Παναγιώτης Τσιμπούκης: Απαιτείται ανόρθωση του κύρους του Συμβουλίου της Επικρατείας

Πρέπει τώρα ο νέος πρόεδρος του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου Μιχάλης Πικραμένος, πλέον των τεράστιων προβλημάτων που κληρονόμησε στον τομέα των ατέρμονων καθυστερήσεων και  του απεριόριστου αριθμού αναβολών που δίνουν  αφειδώς οι σταθερά και  ανενόχλητοι νωχελικοί σύμβουλοι Επικρατείας, να «μαζέψει τα πράγματα», να ανακτήσει το χαμένο έδαφος των δυο τελευταίων ετών

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Παναγιώτης Τσιμπούκης: Απαιτείται ανόρθωση του κύρους του Συμβουλίου της Επικρατείας dikastiko.gr/eurokinissi

Οι δικαστές του Ευρωπαϊκού  Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) με δύο αποφάσεις τους έπληξαν το κύρος των Ελλήνων συναδέλφων τους του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Κατά συνέπεια πρέπει τώρα ο νέος πρόεδρος του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου Μιχάλης Πικραμένος, πλέον των τεράστιων προβλημάτων που κληρονόμησε στον τομέα των ατέρμονων καθυστερήσεων και  του απεριόριστου αριθμού αναβολών που δίνουν  αφειδώς οι σταθερά και  ανενόχλητοι νωχελικοί σύμβουλοι Επικρατείας, να «μαζέψει τα πράγματα», να ανακτήσει το χαμένο έδαφος των δυο τελευταίων ετών και να ανορθώσει το κύρος του δικαστηρίου.

Πάντως, δεν είναι και λίγα, αυτά που έχει επωμισθεί, όταν όλα πρέπει να τρέξουν μαζί με την καθημερινή ροή του δικαστηρίου.

Το πρώτο  Ευρωπαϊκό πλήγμα στο ΣτΕ ήρθε με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) στην «υπόθεση Ζουμπουλίδης κατά Ελλάδας», η οποία  αφορά στο ζήτημα της ευθύνης αποζημίωσης του Δημοσίου από πράξεις και από ζημιογόνες ενέργειες των οργάνων της δικαστικής λειτουργίας λόγω πρόδηλου σφάλματος κατά  το άρθρο 105 ΕισΝΑΚ.

Με  την εν λόγω απόφαση του ΕΔΔΑ θεμελιώνεται κατά το εθνικό δίκαιο η αποζημιωτική ευθύνη του Δημοσίου από πράξεις των οργάνων της δικαστικής λειτουργίας, που προκαλούν ζημία ή  προκαλούν βλάβη ιδιαίτερη και σπουδαία.

Η απόφαση αυτή του ΕΔΔΑ ανέτρεψε πλήρως  την παγιωμένη αρνητική νομολογία της Ολομέλειας του ΣτΕ  (800/2021).

Να σημειωθεί ότι το  θέμα  της ευθύνης αποζημιώσης του Δημοσίου διαπραγματεύεται  το βιβλίο του δικηγόρου Αντώνη Αργυρού, υπό τον τίτλο: “Η Αστική Ευθύνη του Δημοσίου από πράξεις των οργάνων της Δικαστικής Λειτουργίας κατά τη νομολογία του ΕΔΔΑ”.

Μάλιστα, κατά την πρόσφατη παρουσίαση του βιβλίου του κ. Αργυρού, εκ των κεντρικών ομιλητών ήταν ο πρώην υπηρεσιακός Πρωθυπουργός και πρώην πρόεδρος του ΣτΕ, Παναγιώτης Πικραμμένος.

Στην παρουσίαση του εν λόγω βιβλίου -όχι και τόσο τυχαία- παραβρέθηκαν, μεταξύ των άλλων, ο πρώην υπηρεσιακός Πρωθυπουργός και πρώην πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου Ιωάννης Σαρμά,  ηγεσία του Αρείου Πάγου, όπως η πρόεδρος Ιωάννα Κλάπα και  η εισαγγελέας Γεωργία Αδειλίνη, ο πρύτανης του πανεπιστημίου Αθηνών Γεράσιμος Σιάσος, η πρόεδρος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους Νίκη Μαριόλη, ο πρόεδρος της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων Κώστας Μενουδάκος, Πανεπιστημιακοί καθηγητές, ανώτατοι δικαστικοί λειτουργοί, δικηγόροι, κ.λπ.

Οι Ευρωπαίοι δικαστές, δεν άφησαν το ΣτΕ να πάρει μια ανάσα,  καθώς πριν λίγα 24ωρα δημοσίευσαν μια δεύτερη  αρνητική απόφαση (Τσιώλη κατά Ελλάδος) για τους συμβούλους Επικρατείας, που ήρθε και βάρυνε το ήδη βεβαρυμμένο κλίμα.

Το Στρασβούργου, αποφάνθηκε  ότι  το ΣτΕ παραβίασε το δικαίωμα του προσφεύγοντος επιχειρηματία σε δίκαιη δίκη, δια της απόρριψης της αίτησης αναίρεσης ως απαράδεκτης, ελλείψει τεκμηρίωσης της έλλειψης νομολογίας επί του κρίσιμου θέματος ή προσκόμισης (αντίθετης) νομολογίας εκ μέρους του αναιρεσείοντος.

Κατά το δικαστήριο του Στρασβούργου, τα εθνικά δικαστήρια πρέπει να αποφεύγουν την υπερβολική τυπολατρία που αντιβαίνει στην απαίτηση εξασφάλισης πρακτικού και αποτελεσματικού δικαιώματος πρόσβασης σε δικαστήριο, σύμφωνα με το άρθρο 6 § 1 της ΕΣΔΑ.

Το ΕΔΔΑ καταδίκασε την Ελλάδα για υπερβολική τυπολατρία του Συμβουλίου της Επικρατείας, λόγω της νομολογιακής προσέγγισης που ακολουθεί το Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο, κατά την εφαρμογή της διαδικασίας των απαιτήσεων του παραδεκτού για την απόρριψη των λόγων αναίρεσης.

Κατά το ΕΔΔΑ, το ΣτΕ δεν μπορεί να απαιτεί την προσκόμιση νομολογίας εκ μέρους του αναιρεσείοντος όταν το σύνολο των αποφάσεων των διοικητικών και εθνικών εν γένει δικαστηρίων, δεν δημοσιεύονται σε κανένα επίσημο έντυπο ή σε προσβάσιμη βάση δεδομένων στην οποία ο διάδικος ή ο δικηγόρος του να έχουν απρόσκοπτη πρόσβαση.

Τελικά, το  Στρασβούργο διαπίστωσε παραβίαση του άρθρου 6 παρ. 1 της ΕΣΔΑ και καταδίκασε τη χώρα μας σε καταβολή 6.000 ευρώ για ηθική βλάβη του προσφεύγοντα στο Ευρωπαϊκό δικαστήριο.

Να σημειωθεί ότι η επίμαχη αυτή δεύτερη απόφαση του  Στρασβούργου (Τσιώλη κατά Ελλάδος) θα επιφέρει μεγάλο πρόβλημα, καθώς επιβαρύνει ακόμα περισσότερο το χρόνο έκδοσης των αποφάσεων του ΣτΕ.

 

Πλήρη κείμενα δικαστικών αποφάσεων

Την ίδια στιγμή που έγινε γνωστή η νέα δεύτερη απόφαση του Στρασβούργου μου στάλθηκε  μια ανακοίνωση με ημερομηνία 20 Νοεμβρίου 2024, της Διαρκούς Επιστημονικής Επιτροπής του υπουργείου Δικαιοσύνης, με θέμα την εξέταση των επιπτώσεων στο δικαστικό σύστημα της εισαγωγής της τεχνητής νοημοσύνης (artificial intelligence).

Στην ανακοίνωση αυτή «παρατίθενται ενημερωτικά ηλεκτρονικές διευθύνσεις ιστοτόπων, στους οποίους περιέχονται πλήρη κείμενα δικαστικών αποφάσεων σε επεξεργάσιμη μορφή».

Το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης της Διαρκούς Επιστημονικής Επιτροπής έχει ως εξής:

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ

 

Διαρκής Επιστημονική Επιτροπή με αντικείμενο την εξέταση των επιπτώσεων στο δικαστικό σύστημα της εισαγωγής της τεχνητής νοημοσύνης (artificial intelligence)

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ  ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

 

                                                                                        Αθήνα, 20 Νοεμβρίου 2024

 

ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΑ ΠΛΗΡΗ ΚΕΙΜΕΝΑ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ

Παρατίθενται ενημερωτικά ηλεκτρονικές διευθύνσεις ιστοτόπων, στους οποίους περιέχονται πλήρη κείμενα δικαστικών αποφάσεων σε επεξεργάσιμη μορφή.

Α. ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ

1.     ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ

I.      Ανωνυμοποιημένες αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) από το 1990 και μετά, καθώς και μικρός αριθμός αποφάσεων διοικητικών δικαστηρίων σε μορφή .txt είναι διαθέσιμες στο κοινό στη διεύθυνση http://www.adjustice.gr, Υπηρεσίες, Αναζήτηση Νομολογίας.

Υπάρχει δυνατότητα έρευνας στη νομολογία με μηχανή αναζήτησης στη βάση κριτηρίων. Το σύνολο των αποφάσεων αυτών είναι περίπου 135.000.

Υπάρχουν και παλαιότερες αποφάσεις του ΣτΕ από το 1929, επίσης ανωνυμοποιημένες (λ.χ ΣτΕ 226/1929 Ολομ., ΣτΕ 2607/1960 Α΄Τμ.), ή κρίσιμα τμήματα αποφάσεων (λ.χ. ΣτΕ 2871/1989 Β΄Τμ.)

II.      Μη ανωνυμοποιημένες αποφάσεις ΣτΕ σε μορφή pdf από το έτος 1929 έως το έτος 1989. Ο αριθμός  των αποφάσεων αυτών ανέρχεται περίπου σε 156.000.

2.     ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Ανωνυμοποιημένες αποφάσεις είναι διαθέσιμες σε μορφή .txt στη διεύθυνση https://www.adjustice.gr/webcenter/portal/dprotodikeiothe, Επικαιρότητα, Αποφάσεις. Το πλήρες κείμενο εμφανίζεται κάνοντας κλικ στον αριθμό της απόφασης.

Β. ΑΣΤΙΚΑ-ΠΟΙΝΙΚΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ

1.     ΑΡΕΙΟΣ ΠΑΓΟΣ

Ανωνυμοποιημένες αποφάσεις του Αρείου Πάγου είναι διαθέσιμες στη διεύθυνση https://www.areiospagos.gr.

Έχουν αναρτηθεί πολιτικές και ποινικές αποφάσεις από το έτος 2007 και μετά. Υπάρχουν διαθέσιμες, επιλεκτικά, πολιτικές αποφάσεις και προηγούμενων ετών, ιδίως της Ολομελείας (από το 1997). Είναι δυνατή η έρευνα με βάση ειδικές θεματικές ενότητες.

2.      ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΑ ΑΡΕΙΟΥ ΠΑΓΟΥ

Έχουν αναρτηθεί όλες οι Γνωμοδοτήσεις από το έτος 1970 στη διεύθυνση https://eisap.gr κάνοντας κλικ στην ένδειξη Γνωμοδοτήσεις.

3.     ΕΦΕΤΕΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ

Ανωνυμοποιημένες αποφάσεις του Εφετείου Πειραιώς είναι διαθέσιμες στη διεύθυνση http://www.efeteiopeir.gr Υπηρεσίες, Αναζήτηση Νομολογίας.

Περιέχονται πολιτικές αποφάσεις από το έτος 2017 και μετά. Ποινικές αποφάσεις για τα έτη 2021, 2022: https://www.efeteio-peir.gr Υπηρεσίες, Αναζήτηση Νομολογίας.

Γ. ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ

Στην κεντρική σελίδα του  του Ελεγκτικού Συνεδρίου έχουν αναρτηθεί, ανά θεματικές, ανωνυμοποιημένες αποφάσεις της Ολομέλειας και των Τμημάτων του Δικαστηρίου από το 2015 και μετά (περίπου  643), οι οποίες είναι ελεύθερα προσβάσιμες στον επισκέπτη του ιστότοπου.

Εξάλλου, ο επισκέπτης της ιστοσελίδας (portal) του Ελεγκτικού Συνεδρίου (url: https://www.elsyn.gr) μπορεί, εισερχόμενος στην “ΤΡΑΠΕΖΑ ΝΟΜΙΚΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ” από το πλαϊνό menu της κεντρικής σελίδας του ιστοτόπου  (https://www.elsyn.gr/tnp-repo/login) και  δίνοντας, ακολούθως, τους προσωπικούς κωδικούς taxisnet στα αντίστοιχα πεδία που εμφανίζονται, να έχει πρόσβαση στην  Βάση Νομικού Περιεχομένου του Δικαστηρίου για εξωτερικούς χρήστες (δηλαδή για χρήστες που δεν έχουν την ιδιότητα του δικαστικού λειτουργού ή υπαλλήλου του Ελεγκτικού Συνεδρίου), η οποία (Βάση) περιλαμβάνει συνολικά 39.142 αποφάσεις, πράξεις και πρακτικά όλων των δικαστικών σχηματισμών.

Οι εν λόγω αποφάσεις, πράξεις κ.λπ.,  καλύπτουν χρονική περίοδο από το 2001 έως και το έτος 2024 και είναι όλες ανωνυμοποιημένες, ενώ μπορούν να αναζητηθούν με τη χρήση πολλαπλών κριτηρίων αναζήτησης.[1]

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ