Σάββατο 25 Μαϊου 2024

Παναγιώτης Τσιμπούκης: Η συνεδριακή εκδρομή των δικαστών στο Costa Navarino

Ερωτήματα προκαλεί το ότι η ΕΔΕ προσπάθησε να διεξαχθεί το επίμαχο συνέδριο μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Παναγιώτης Τσιμπούκης: Η συνεδριακή εκδρομή των δικαστών στο Costa Navarino dikastiko.gr

Αλήθεια, η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων δεν έχει διευκρινίσει ποία ήταν τα κίνητρα που την οδήγησαν να υλοποίηση   το συνέδριό της (14 και 15 Οκτωβρίου 2022) στο υπερπολυτελώς ξενοδοχείου  Costa Navarino  στην Πύλο.

Στο ξενοδοχείο αυτό  η πλέον οικονομική διανυκτέρευση ξεκινάει από 255 ευρώ, αλλά ακόμα και εάν υποθέσουμε ότι έγινε «ειδική τιμή»,   λέγεται ότι ΕΔΕ επιδότησε το συνέδριο αυτό με το ποσό των 40.000 ευρώ (μάλλον έχει γίνει υπέρβαση αυτού του ποσού). Η δε συμμετοχή του κάθε δικαστή  στο συνέδριο ανήλθε στα 250 ευρώ.

Ακόμη, μου λένε ότι η ΕΔΕ κάλυψε τα αεροπορικά εισιτήρια των δικαστών που διαμένουν στην Θεσσαλονίκη για να έλθουν στην Αθήνα, αλλά κάλυψε και την εν συνεχεία δαπάνη μεταφοράς τους με πούλμαν από τη πρωτεύουσα στο Costa Navarino.

Επίσης, μου λένε ότι οι δαπάνες αυτές καλύφθηκαν από το αποθεματικό της ΕΔΕ, καθώς ο κάθε δικαστής και εισαγγελέας που είναι μέλος της Ένωσης καταβάλει συνδρομή 12 ευρώ το μήνα, δηλαδή 144 ευρώ το χρόνο. Να σημειωθεί ότι  ο αριθμός των δικαστών ανέρχεται στους 3.000 περίπου.

instagram

Και καλά έως εδώ. Τα μεταφορικά έξοδα  όμως όλων όσων    συμμετείχαν στις εργασίες του συνεδρίου σε τι πόσο ανήλθε.

Και καλά ως εκεί. Η δαπάνη για τα  γεύματα σε τι ύψος ανήλθε.

Όλα αυτά είναι και πάλι  καλά, αλλά για πόσους επίσημους προσκεκλημένους (εκτός των συνέδρων) η ΕΔΕ επιβαρύνθηκε τις διανυκτερεύσεις τουλάχιστον δυο ημερών και σε τι ύψος ανήλθε η δαπάνη αυτή.

Ευτυχώς, ο συνεδριακός χώρος διατέθηκε δωρεάν από την διεύθυνση του Costa Navarino.

Συνέδριο μακριά από τη δημοσιότητα

Ερωτήματα όμως προκαλεί το ότι η ΕΔΕ προσπάθησε να διεξαχθεί το επίμαχο συνέδριο μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. Για το λόγο αυτό και δεν έστειλε στους διαπιστευμένους δημοσιογράφους Δελτίο Τύπου, όπως πάντα γίνεται στις ανάλογές περιπτώσεις.

Απλά στις 4 Οκτωβρίου 2022 στην ιστοσελίδα της ΕΔΕ αναρτήθηκε το πρόγραμμα του συνεδρίου με τους ομιλητές και με τη θεματολογία (θεματικές ενότητες). Και ανακοινώθηκε την ημερομηνία αυτή, καθώς τότε έγινε η οριστικοποίηση του προγράμματος, αφού μέχρι την στιγμή εκείνη, απλά είχε γνωστοποιηθεί η διεξαγωγή συνεδρίου χωρίς να είναι γνωστό το θέμα, οι ομιλητές, κ.λπ.

instagram

Κοντολογίς  γίνεται αναφορά  για μια καλοπληρωμένη εκδρομή, υπό το συνεδριακό πέπλο. Εξάλλου, υπήρξε και ημερησία εκδρομή μέσα «στην συνεδριακή εκδρομή». Ειδικότερα,  μετά το συνέδριο εκδόθηκε  Δελτίο Τύπου  (19.10.2022)  για εσωτερική και πάλι κατανάλωση, αφού  δεν στάλθηκε  στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, στο οποίο αναφέρεται:

«Επίσης, θα ήταν παράλειψή μας να μην ευχαριστήσουμε τον παγκοσμίου φήμης Αρχαιολόγο – Καθηγητή κ. Πέτρο Θέμελη, ο οποίος την τελευταία ημέρα του συνεδρίου μας με τον πηγαίο και βιωματικό του λόγο μας ξενάγησε στην καλοδιατηρημένη πόλη της Αρχαίας Μεσσήνης, που ο ίδιος ανακάλυψε και αναστήλωσε».

Σημειώνεται ότι δεν  είναι πρωτόγνωρη αυτή η τακτική των συνεδριακών εκδρομών. Αφού και  άλλη φορά έχει γίνει ανάλογο συνέδριο στο συγκεκριμένο ξενοδοχείο, όπως επίσης, ανάλογες συνεδριακές  εκδρομές   γίνονται και  κατά τους θερινούς μήνες, όταν διάφοροι επιστημονικοί φορείς (Ενώσεις, κ.λπ.) διοργανώνουν   συνέδρια και ημερίδες σε νησιά. Μάλιστα, για να διευκολύνουν τα μπάνια των συνέδρων, το πρωινό πρόγραμμα  έχει λίγες εισηγήσεις,  έτσι ώστε  να μπορούν  να απολαμβάνουν τη θάλασσα.

Και δημιουργείται στον απλό πολίτη (που πιθανά στο μέλλον  να τον δικάζει κάποιος δικαστής, καθώς από το Σωματείο του κατασπατάλησε χρήματα από το ταμείο του) το εύλογο ερώτημα εάν το συνέδριο γινόταν στην αίθουσα τελετών του Εφετείου Αθηνών ή ακόμα και σε ένα αθηναϊκό ξενοδοχείο, δεν θα ήταν πολύ μικρότερο το κόστος, έως ελάχιστο το κόστος;

Ένα άλλο   ερώτημα που δημιουργείται στον απλό πολίτη, είναι  γιατί  μέρος των 40.000 ευρώ (που θα κέρδιζαν εάν  το συνέδριο γινόταν στη αίθουσα του Εφετείου) δεν μπορούσε να διατεθεί σε κοινωφελείς σκοπούς  (Χαμόγελο του Παιδιού, κ.λπ.), έτσι ώστε και οι δικαστές να δείξουν  και το ανθρώπινο πρόσωπό τους προς τα έξω.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ