Τετάρτη 06 Ιουλίου 2022

Παναγιώτης Τσιμπούκης: Μάτι – Ερωτηματικά για τη μη συμπληρωματική δίωξη

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Παναγιώτης Τσιμπούκης: Μάτι – Ερωτηματικά για τη μη συμπληρωματική δίωξη

Του Παναγιώτη Τσιμπούκη

Δεν μπορεί να το χωρέσει ανθρώπινος νους ότι μετά από τόσα νέα συγκλονιστικά στοιχεία που υπάρχουν για τις ευθύνες της ανεξέλεγκτης εξάπλωσης της πύρινης λαίλαπας στην Ανατολική Αττική τον Ιούλιο του 2018, από την οποία βρήκαν εφιαλτικό θάνατο 102 ταυτοποιημένοι συνάνθρωποί μας (υπάρχουν και μη ταυτοποιημένα άτομα), δεν έγινε αποδεκτό το αίτημα του 6ου τακτικού ανακριτή Αθηνών Αθανάσιου Μαρνέρη για αναβάθμιση των κατηγοριών από πλημμελήματα σε κακουργήματα (άσκηση συμπληρωματικής ποινικής δίωξης), σε βάρος των 20 κατηγορουμένων στην τραγική αυτή υπόθεση.

Άφωνοι έμειναν όχι μόνο οι συγγενείς των θυμάτων της τραγικής εκείνης ημέρας του Ιουλίου του 2018, αλλά ολόκληρη η νομική κοινότητα, όταν έγινε γνωστή η απόφαση του αντεισαγγελέα Πρωτοδικών Κωνσταντίνου Σπυρόπουλου, ότι απέρριψε το αίτημα του κ. Μαρνέρη για συμπληρωματική δίωξη σε βάρος των 20 κατηγορουμένων για τα αδικήματα της θανατηφόρας έκθεσης κατά συρροή και της έκθεσης από την οποία προκλήθηκαν σωματικές βλάβες κατά συρροή, με σοβαρές ενδείξεις ενδεχόμενου δόλου.

Ο κ. Σπυρόπουλος, από όλα τα νέα στοιχεία που προέκυψαν από την ανακριτική πορεία δεν διέκρινε ότι στοιχειοθετείται σε βάρος των 20 δόλος στις ενέργειες τους (και μη ενέργειες τους) και στις πράξεις τους, όπως απαιτεί η ποινική νομοθεσία και νομολογία, για να του επιτρέψει να δώσει το πράσινο φως για συμπληρωματική δίωξη.

Πάντως, λέγεται ότι τα ογκώδη νέα στοιχεία που έχει στην διάθεσή του ο 6ος ανακριτής, δεν διαβιβάστηκαν στο εισαγγελικό γραφείο, αλλά ούτε ζητήθηκε από τον κ. Σπυρόπουλο να διαβιβαστούν. Απλώς ο τελευταίος, αποφάνθηκε για μη άσκηση συμπληρωματικής δίωξης, ξεφυλλίζοντας το 23 σελίδων αίτημα-αναφορά του ανακριτή.

Ο κ. Μαρνέρης ωστόσο στο μεσοδιάστημα συγκέντρωσε νέα στοιχεία και έλαβε καταθέσεις από αξιόπιστα πρόσωπα που κατείχαν κομβικές θέσεις τον Ιούλιο του 2018, όπως είναι ο πρώην και νυν αρχηγός ΓΕΕθΑ Ευάγγελος Αποστολάκης και Κωνσταντίνος Φλώρος.

Οι δύο αρχηγοί στις καταθέσεις του επισήμαναν, ότι δεν τους ζητήθηκε την κρίσιμη εκείνη ώρα να στείλουν εναέρια μέσα από το ΕΣΚΕ, όπως ακριβώς προβλέπεται από τη σχετική νομοθεσία.

Μάλιστα έκαναν σαφές ότι με δική τους πρωτοβουλία έστειλαν, με μεγάλη καθυστέρηση, τα σωστικά μέσα, τα οποία πήγαν στη θαλάσσια περιοχή για να περισυλλέξουν τον κόσμο που βρισκόταν ήδη στη θάλασσα (Κόκκινο λιμανάκι, κ.λπ.).

Πριν από λίγα 24ώρα για δεύτερη φορά διαβιβάζει αίτημα ο ανακριτής για αναβάθμιση των κατηγοριών (συμπληρωματική δίωξη) και αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον τα αν θα γίνει δεκτό ή όχι.

Πάντως, δεν παρέλειπαν Αθηναίοι ποινικολόγοι, να επαναλάβουν με νόημα την παροιμία: «Ή στραβός είναι ο γιαλός ή στραβά βαδίζει-αρμενίζει».

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ