Τετάρτη 24 Απριλίου 2024

Παναγιώτης Τσιμπούκης : Μεγάλη δίκη με μεγάλο μέλλον

Η απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών είναι η πρώτη σε Ευρωπαϊκό επίπεδο με την οποία οδηγήθηκε στην φυλακή η ηγετική ομάδα -το διευθυντήριο- και όχι μόνο, ενός πολιτικού κόμματος που συνιστά φασιστικό μόρφωμα, όπως είναι αυτό της Χρυσής Αυγής.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Παναγιώτης Τσιμπούκης : Μεγάλη δίκη με μεγάλο μέλλον

Ούτε όμως έχει υπάρξει ανάλογη απόφαση σε χώρες στις οποίες υπάρχει κράτος δικαίου, η οποία να έκρινε ότι ένα κόμμα ήταν εγκληματική οργάνωση.

Η απόφαση για την Χρυσή Αυγή χαρακτηρίζεται ως μια από τις σημαντικότερες δικαστικές αποφάσεις στην ιστορία της χώρας.

Απόφαση αυτή επέφερε ένα μεγάλο πλήγμα εναντίον ενός από τα ακραία πολιτικά κινήματα της Ευρώπης, ενώ παράλληλα πέρασε το μήνυμα στα ανορθόδοξα πολιτικά μορφώματα, ότι δεν μπορούν να κινούνται εκτός του Συνταγματικού και νομοθετικού πλαισίου.

Μάλιστα, δικαστές υπενθύμιζαν με νόημα ότι μπορεί “να συνιστά εγκληματική, κατ’ άρθρο 187 Ποινικού Κώδικα, οργάνωση το ίδιο το πολιτικό κόμμα, στο μέτρο και το βαθμό που παρεκκλίνοντας από τη συνταγματική του αποστολή εντάσσεται -υπό προϋποθέσεις- στην έννοια αυτή”.

Αναμφίβολα υπήρξαν πολιτικές δίκες στην νεότερη Ελλάδα και καταδικάστηκαν πολιτικά πρόσωπα.

Εδώ υπάρχει η ιδιορρυθμία μέλη πολιτικού κόμματος τα οποία μάλιστα για μεγάλο χρονικό διάστημα μεσουράνησαν στο κοινοβούλιο, καταλαμβάνοντας ακόμη και την 3η θέση, με ποσοστό άνω του 10%, να καταδικαστικού ως μέλη εγκληματικής οργάνωσης.

Η Χρυσή Αυγή ιδρύθηκε τη δεκαετία του 1980 για να βγει από την αφάνεια κατά το απόγειο της μνημονιακής κρίσης το 2012, εκμεταλλευόμενη την δυσφορία της κοινής γνώμης για τη λιτότητα, τις αυξανόμενες ροές μεταναστών. Παράλληλα, το διάστημα αυτό, άτυπα είχαν παραχωρηθεί αρμοδιότητές του κρατικού πυρήνα στα μέλη της Χρυσής Αυγής και ειδικά στον τομέα της αστυνόμευσης.

Σε αρκετές χώρες, όπως είναι η Γερμανία, η Τουρκία και άλλες, προβλέπεται η δυνατότητα απαγόρευσης κομμάτων που έχουν φασιστικές ή άλλες ακραίες πολιτικά «τάσεις» (συνήθως με αποφάσεις των Συνταγματικών Δικαστηρίων τους).

Σε μας, η ίδρυση πολιτικού κόμματος εναπόκειται μόνο στον έλεγχο του Αρείου Πάγου, λίγο πριν της εκλογές. Πάντως, από τα καταστατικά που προσκομίζουν τα κόμματα προς έλεγχο στο δικαστικό μέγαρο της Λ. Αλεξάνδρας, δεν διαφαίνονται οι ανορθόδοξοι σκοποί τους, εφόσον υπάρχουν.

Κάποιοι προσπάθησαν να βάλουν στην «ζυγαριά» τη δίκη της Χρυσής Αυγής με αυτή της δίκης Διεθνούς Δικαστηρίου της Νυρεμβέργης, στην οποία δικάστηκαν το Εθνικοσοσιαλιστικό Γερμανικό Εργατικό Κόμματα, ναζιστικές οργανώσεις και ηγετικά στελέχη των Ναζί (συνολικά 24 κατηγορούμενοι).

Η δίκη της Νυρεμβέργης, που διήρκεσε από τις 20 Νοεμβρίου του 1945 μέχρι την 1η Οκτωβρίου 1946, δεν μπορεί όμως να συγκριθεί με αυτή της Χρυσής Αυγής, καθώς ήταν μια μεταπολεμική δίκη φασιστών για εγκλήματα πολέμου.

Ακόμη, μετά την κατάρρευση του Μπενίτο Μουσολίνι και την απελευθέρωση από την ναζιστική κατοχή, εκδηλώθηκαν στην Ιταλία κάποια ακραία φασιστικά φαινόμενα με την μορφή κομμάτων και υπήρξαν πολιτικές αντιπαραθέσεις, οι οποίες όμως δεν μπορούν να εκληφθούν ή να παραλληλιστούν με την διαδρομή και την δίκη της Χρυσής Αυγής.

Και αυτό γιατί εκδηλώθηκαν σε μία μεταπολεμική περίοδο κατά την οποία, τόσο η Ευρώπη όσο και η γείτονα χώρα προσπαθούσαν να ανασυσταθούν από τα συντρίμμια και να βάλουν στο περιθώριο τα φασιστικά φαινόμενα που αιματοκύλησαν την Ευρώπη.

Το μεγάλο ερώτημα όμως είναι το «δια ταύτα» της απόφασης του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών με την οποία καταδικάστηκαν τα μέλη της Χρυσής Αυγής, θα παραμείνει το ίδιο και στους επόμενους δύο δικαστικούς βαθμούς που ακολουθούν.

Πάντως, κανείς δεν μπορεί να εκτιμήσει με ακρίβεια πότε η υπόθεση αυτή θα απασχολήσει τον Άρειο Πάγο και θα τελεσιδικήσει, όταν στον πρώτο βαθμό διήρκεσε 5,5 χρόνια.

Πολιτικές δίκες στην Ελλάδα

Οι πολιτικές δίκες που συγκλόνισαν την Ελλάδα και οι οποίες δεν έχουν όμως καμία σχέση με αυτή της Χρυσής Αυγής είναι:

1834: H δίκη του Θ. Κολοκοτρώνη.

1922: Η δίκη των έξι.

1952: Η δίκη Μπελογιάννη- ο άνθρωπος με το γαρίφαλο.

1975: Η δίκη των πρωταιτίων του πραξικοπήματος της 21ης Απριλίου.

1989: Η δίκη στο Ειδικό Δικαστήριο (σκάνδαλο Κοσκωτά) με βασικό κατηγορούμενο τον τότε Πρωθυπουργό Ανδρέα Παπανδρέου και 3 υπουργούς του.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ