Πέμπτη 26 Μαϊου 2022

Παναγιώτης Τσιμπούκης: Novartis – Από εισαγγελέας, κατηγορούμενος, από κατηγορούμενος, συνήγορος και από δημοσιογράφος απολογούμενη

Το 1991-1992  διεξήχθη στο Υπουργοδικείο (περί ευθύνης υπουργών) η δίκη για το επονομαζόμενο οικονομικό και πολιτικό «σκάνδαλο Κοσκωτά».

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Παναγιώτης Τσιμπούκης: Novartis – Από εισαγγελέας, κατηγορούμενος, από κατηγορούμενος, συνήγορος και από δημοσιογράφος απολογούμενη dikastiko.gr

Παναγιώτης Τσιμπούκης

Λέγεται ότι κατά τακτά χρονικά διαστήματα η ιστορία επαναλαμβάνεται. Μάλιστα, πολλές φορές η ιστορία επαναλαμβάνεται  με τα ίδια  πρόσωπα τα οποία όμως έχουν στο πέρασμα του χρόνου αλλάξει τους ρόλους που είχαν στο παρελθόν.

Το 1991-1992  διεξήχθη στο Υπουργοδικείο (περί ευθύνης υπουργών) η δίκη για το επονομαζόμενο οικονομικό και πολιτικό «σκάνδαλο Κοσκωτά». Έκτοτε πέρασαν 31 ολόκληρα χρόνια. Τώρα εδώ και αρκετό καιρό έχει ξεκινήσει  -και είναι σε εξέλιξη- η διαδικασία για την υπόθεση της φαρμακοβιομηχανίας Novartis και πάλι στο Υπουργοδικείο.

Όμως, πρόσωπα τα οποία το 1991 διαδραμάτισαν κυριαρχικό ρόλο από διαφορετική ο καθένας σκοπιά, επανέρχονται  τώρα και πάλι στο προσκήνιο με άλλη ιδιότητα.

Στην δίκη για το «σκάνδαλο  Κοσκωτά» (1991-1992) μεταξύ των κατηγορούμενων ήταν ο τότε υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Τσοβόλας, ο οποίος είχε εφαρμόσει φιλολαϊκή πολιτική από το ’88 και έπειτα.

Ενδεικτικό ήταν το σύνθημα της εποχής εκείνης: «Τσοβόλα δώσ’ τα όλα». Το σύνθημα αυτό ακούστηκε για πρώτη φορά   από τον  Ανδρέα Παπανδρέου κατά την προεκλογική συγκέντρωση του ΠΑΣΟΚ, στο Περιστέρι, τον Απρίλιο του 1989.

Κατά την διάρκεια της δίκης του «σκανδάλου Κοσκωτά» έξω από τον  Άρειο Πάγο οπαδοί του ΠΑΣΟΚ ήταν σχεδόν μόνιμα συγκεντρωμένοι φωνάζοντας συνθήματα. Μάλιστα, υπήρχε μια ομάδα πιστών οπαδών του κ. Τσοβόλα  οι οποίοι έκαναν έντονη την παρουσία τους καθ΄ όλη την διάρκεια της δίκης έξω από το δικαστικό Μέγαρο και ειδικά  όταν εκείνος υπέβαλε δικονομικές ενστάσεις (που δεν ήταν λίγες) ή όταν ήταν η ημέρα της απολογίας του, κ.λπ.

Από το Ειδικό Δικαστήριο περί ευθύνης υπουργών ο κ. Τσοβόλας καταδικάστηκε σε δυόμισι χρόνια φυλάκιση με αναστολή και τριετή στέρηση των πολιτικών του δικαιωμάτων, χάνοντας έτσι τη βουλευτική του έδρα.

Αρνήθηκε να εξαγοράσει την ποινή του και για να συγκεντρωθεί το πόσο της εξαγοράς της ποινής,   έγινε έρανος μεταξύ των μελών του ΠΑΣΟΚ.

Παρ΄ όλα αυτά,  η τριετής στέρησης των πολιτικών δικαιωμάτων που του επιβλήθηκε, δεν του επέτρεψε να πολιτευτεί το 1993. Μετά τις εκλογές του Οκτωβρίου του 1993 η Βουλή (ΠΑΣΟΚ)  του απένειμε χάρη.

Τον Οκτώβριο του 1995 ο κ. Τσοβόλας, διαφωνώντας με το κόμμά του, αποχώρησε από την Κ.Ε. του ΠΑΣΟΚ και στις 20 Δεκεμβρίου του ίδιου χρόνου ίδρυσε το κόμμα «Δημοκρατικό Κοινωνικό Κίνημα» (ΔΗΚΚΙ). Στην συνέχεια αφού «πάγωσε» το  ΔΗΚΚΙ, εγκατέλειψε την πολιτική και ασχολήθηκε με την δικηγορία.

Τώρα, με την δικηγορική ιδιότητά του πλέον, ο κ. Τσοβόλας είναι συνήγορος υπεράσπισης του βασικού πρωταγωνιστή στην ιστορία της Novartis, του πρώην εισαγγελικού λειτουργού και πρώην διοικητή της ΕΥΠ Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, καθώς και της δημοσιογράφου Γιάννας Παπαδάκου η οποία εμπλέκεται και αυτή στην  υπόθεση της φαρμακοβιομηχανίας.

Τότε, (1991)  ο Γιάννης Μαντζουράνης ήταν εμπλεκόμενος στο «σκάνδαλο Κοσκωτά» ως συμμέτοχος. Τώρα είναι συνήγορος μαζί με τον Βασίλη Καπερνάρο του εκδότη-δημοσιογράφου Κώστα Βαξεβάνη που εμπλέκεται και αυτός στην υπόθεση της  Novartis.

Την διετία 1991-1992 ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος ασκούσε τα καθήκοντα του εισαγγελέα έχοντας στα χέρια του εξουσία, καθορίζοντας την τύχη της ελευθερίας πολιτών και στην συνέχεια πέρασε στη θέση «κλειδί» του διοικητική της ΕΥΠ. Σήμερα, ο κ. Παπαγγελόπουλος είναι ο βασικός εμπλεκόμενος και κατηγορούμενος στην υπόθεση  της Novartis.

Παράλληλα, τότε την   «δίκη Κοσκωτά»,   που διήρκεσε 9 μήνες, την κάλυπτε δημοσιογραφικά για την κρατική τηλεόραση της  ΕΡΤ και την εφημερίδα «Ελευθεροτυπία» η Γιάννα Παπαδάκου.

Σήμερα,  η κυρία Παπαδάκου είναι εμπλεκόμενη και έχει κληθεί σε απολογία (ανεξάρτητα από τις Δικονομικές κινήσεις της που είναι σε εξέλιξη) για υπόθεση της  Novartis.

Το 1991 κατά την διάρκεια της διεξαγωγής της «δίκης Κοσκωτά»   έξω από το κτίριο του Αρείου Πάγου οπαδοί του ΠΑΣΟΚ, αλλά και του κ. Τσοβόλα, διαδήλωναν σχεδόν καθημερινά την διαμαρτυρία τους και την συμπαράστασή τους.

Τώρα, κατά την προσέλευση στον Άρειο Πάγο για να απολογηθεί ένας εκ των εμπλεκομένων προσώπων, είχε συγκεντρωθεί μικρή ομάδα ατόμων, προκειμένου να εκδηλώσουν την διαμαρτυρία τους για την δικαστική εξέλιξη στην επίμαχη υπόθεση, καθώς θεωρούν ότι η παραπομπή της υπόθεσης αυτής στο Υπουργοδικείο είναι αφενός μια πολιτική κατασκευή της ΝΔ και αφετέρου στρέφεται κατά της ανεξαρτησίας του Τύπου,

Τελικά, όπως όλα δείχνουν οι καιροί αλλάζουν, για άλλους θετικά και για άλλους αρνητικά…., αλλά και ο καθένας γράφει την ιστορία του  με τις προσωπικές του επιλογές και ενέργειες.Φωτογραφίες:

1. Αριστερά στα έδρανα των δημοσιογράφων, πρώτη η Γιάννα Παπαδάκου, δεύτερος ο Αλέξανδρος Αυλωνίτης και τρίτος ο Τάκης Τσιμπούκης. Από την έδρα (τρίτος από αριστερά)  ο τότε κατήγορος Νίκος Κωσνταντόπουλος υποβάλλει ερωτήσεις στον βασικό κατηγορούμενο Γιώργο Κοσκωτά (δεξιά στη φωτό). Η φωτό είναι από το αρχείο του Τάκη Τσιμπούκη

2. Ο Δημήτρης Τσοβόλας, από την τότε θέση του κατηγορουμένου και ενώ υποβάλλει ερωτήσεις σε μάρτυρα (Η φωτό είναι από το αρχείο του Τάκη Τσιμπούκη)

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ