Παναγιώτης Τσιμπούκης: Ο χάρτης της Δικαιοσύνης κατά και μετά κορωνοϊό εποχή
Του Παναγιώτη Τσιμπούκη
Η μετά κορωνοιό εποχή, η οποία δεν είναι κοντά, θα είναι μια άλλη εποχή, που όπως όλα δείχνουν στο μεσοδιάστημα θα έχει μεσολαβήσει και ένα οικονομικό κραχ, από το οποίο δεν ξέρει κανείς ποιοι θα βγουν αλώβητοι.
Μάλιστα κάποιοι, κάνουν ένα ακόμα βήμα, λέγοντας ότι μετά το οικονομικό κραχ, ακολουθεί ευρεία σύρραξη.
Κάποιοι άλλοι δηλώνουν αισιόδοξοι ή θέλουν να υποδυθούν τους αισιόδοξους και κάνουν λόγο για μια κρίση που θα ξεπεραστεί σε όχι μακρινό ορίζοντα και θα επανέλθουν όλα τα πράγματα στην κανονικότητά τους. Μακάρι η αισιοδοξία αυτή να ευόδωση…
Τα σημάδια όμως δεν είναι και τόσο αισιόδοξα. Τα χρηματιστήρια καταρρέουν καθημερινά, πριν από λίγες μέρες η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, ανακοίνωσε ότι αίρονται οι περιορισμοί δημοσιονομικής πειθαρχίας των κρατών-μελών, λόγω κορωνοιού και η Ευρωπαϊκή Ένωση αναλαμβάνει επενδυτική πρωτοβουλία ύψους 37 δισεκατομμυρίων ευρώ ως τμήμα ενός πακέτου μέτρων.
Από την άλλη πλευρά, ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Στίβεν Μνούτσιν, πριν απ΄ ένα 24ώρο δήλωσε ότι το πακέτο οικονομικής υποστήριξης που ολοκληρώνεται στο Κογκρέσο συμπεριλαμβάνει την καταβολή εφάπαξ ποσού 3.000 δολαρίων για τις αμερικανικές οικογένειες, ώστε η ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) να μπορέσει να ενισχύσει την αμερικανική οικονομία με ρευστότητα 4 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.
Τα τρισεκατομμύρια δολάρια και τα δισεκατομμύρια ευρώ λέγονται με μεγάλη ευκολία και με άλλη τόση ευκολία διανέμονται, κάτι που σηματοδοτεί παγκόσμιες οικονομικές εξελίξεις.
Την ίδια στιγμή καθημερινές είναι οι επικίνδυνες εξ΄ Ανατολών προκλήσεις στον Έβρο, χωρίς κανείς να μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο του λάθους, που μπορεί να αποβεί μοιραίο.
Η Δικαιοσύνης πρέπει να τρέξει
Από την μία η ταχεία διάδοση του κορωνοιού και η αναγκαιότητα προστασίας της ανθρώπινης υγείας-ζωής και από την άλλη η βεβαία επερχόμενη οικονομική κρίση, δεν αφήνουν καμία αμφιβολία, ότι ο τρίτος πυλώνας της Δημοκρατίας που είναι η δικαστική εξουσία ή με άλλα λόγια η Δικαιοσύνη, πρέπει να κάνει άμεσα πολλά και γρήγορα βήματα μπροστά, διαφορετικά θα βρεθεί σε αδιέξοδο, τόσο η εκτελεστική όσο και η δικαστική εξουσία.
Άμεσα πρέπει να εξευρεθούν τρόποι λειτουργίας της Δικαιοσύνης, με όποιο οικονομικό κόστος και εάν έχουν (εξάλλου θα δοθούν χρήματα από τους Ευρωπαίους εταίρους μας). Τρόποι λειτουργίας οι οποίοι θα εξασφαλίζουν την υγεία των δικαστών, εισαγγελέων, δικηγόρων, δικαστικών υπαλλήλων, αστυνομικών, μαρτύρων, κ.λπ.
Πρέπει να υπάρξει σχεδιασμός για την δημιουργία -εν μέσω κορωνοιού- πανελλήνιας υποδομής και λειτουργίας αναγκαίων εγκαταστάσεων για τηλεδίκες εξ αποστάσεως, για τοποθέτηση μικροφωνικών εγκαταστάσεων σε όλες τις δικαστικές αίθουσες, για μαγνητοφώνηση και απομαγνητοφώνηση πρακτικών όλων των δικών, για τοποθέτηση διαχωριστικών μεταξύ της έδρας και ακροατηρίου, για εγκατάσταση συστήματος υποδομής ηλεκτρονικής κατάθεσης δικογράφων και άλλων εγγράφων (από αξιόπιστη και σοβαρή- εταιρεία), για παροχή ατομικών προστατευτικών μέσων (μάσκες, γάντια, αντισηπτικά, κ.λπ.), για συχνές απολυμάνσεις των χώρων των δικαστηρίων, για περιορισμό εισόδου στις γραμματείες των δικαστηρίων, για εγκατάσταση στις εισόδους των δικαστικών μεγάρων υπέρυθρων θερμικών καμερών ανίχνευσης πυρετού, κ.λπ.
Και αυτά είναι τα αναγκαία μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την περίοδο ύπαρξης του κορωνοιού, μερικά εκ των οποίων θα χρησιμοποιηθούν και μετά την λήξη της πανδημίας.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η λειτουργία της Δικαιοσύνης στην μετά κορωνοιού εποχή και η πρόσθετη σπαζοκεφαλιά είναι πώς θα είναι ο χάρτης της Δικαιοσύνης τότε.
Τι θα έχουν γίνει όλες οι εκκρεμείς δικογραφίες, πόσες παρατάσεις δικονομικών προθεσμιών θα έχουν δοθεί, πόσες περιπτώσεις συμπλήρωσης 18μηνών θα έχουν επέλθει (και πόσες παρατάσεις θα έχουν δοθεί ή πόσες αποφυλακίσεις θα έχουν γίνει), πόσες μερικές αναστολές λειτουργίας των δικαστηρίων θα έχουν γίνει, πόσες νέες νομοθετικές ρυθμίσεις θα έχει προκαλέσει η πανδημία, πόσα νέα δεδομένα θα έχουν προκληθεί στο κοινωνικό γίγνεσθαι, πόσες εργατικές διαφορές από απολύσεις, μειώσεις αποδοχών, κ.ά. θα έχουν οδηγηθεί στα δικαστήρια, πόσοι πολίτες δεν θα έχουν μπορέσει να προσφύγουν στα δικαστήρια με επιζήμιες για αυτούς συνέπειες, κ.λπ.
Μερικές φορές τα λόγια δεν αρκούν και το μυαλό δεν μπορεί να δει τα μελλούμενα.
Πάντως ευχή όλων είναι να επαληθευθούν οι αισιόδοξοι και να σταματήσει γρήγορα το κακό της πανδημίας.
Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr